Tudástár

Karalábé termesztése – Tanácsok hobbikertészeknek

A karalábé a káposztafélék családjába tartozik, hazánkban az ízletes húsleves elmaradhatatlan összetevője. Készítik töltve, krémlevesként, és főzelékként is, de egytálételekben is találkozhatunk vele. Magas a B1-, B2-, B6- és C-vitamin tartalma, emellett kalciumot, káliumot, magnéziumot, vasat és foszfort is tartalmaz.

Tartósítani nem szokták, de fagymentes pincében vagy kamrában eltárolható. Vannak korai fajtái, melyek fólia alatt nevelhetünk, rövid tenyészidővel bírnak, kis lombot nevelnek. A héjuk lehet kék vagy fehér fajtától függően.

Nyáron, illetve a téli tárolásra olyan fajtát érdemes választani, ami nagyobb tömeget ad. A karalábé fűtetlen fóliasátorba is nevelhető, a palántákat kora tavasszal, nyáron, de kora ősszel is kiültethetjük a szabadba.

Karalábé fajták

Csemege fehér: Középkésői fajta, nyári termesztésre, másodnövénynek ajánlott. Friss fogyasztásra kitűnő. Gumója zöldes-fehér színű, lapított gömb alakú, felrepedésre, fásodásra kevésbé hajlamos.

Gigant: Hosszú tenyészidejű, nagy gumójú, szabadföldi fajta, friss fogyasztásra és tárolásra is kitűnő. Lombja kimondottan dús. Gumója sárgászöld színű, nagyméretű (3-5 kg), lédús, finom húsú, felrepedésre és fásodásra nem hajlamos.

Szentesi fehér: Korai szabadföldi termesztésre, hideg fólia alatti hajtatásra alkalmas fajta, friss fogyasztásra használható. Gumója kissé lapított, zöldes-fehér árnyalatú, repedésre nem hajlamos.

Trója F1: Középkorai hibrid, mely hajtatásra és szabadföldi termesztésre is alkalmas. Gumója gömb alakú, átlagtömege 0,75 kg, húsa fehér színű, rendkívül ízletes, finom szerkezetű.

Csemege kék: Középkésői fajta, nyári termesztésre, másodnövénynek ajánlott. Friss fogyasztásra kitűnő. Gumója kékeslila színű, enyhén lapított gömb alakú, felrepedésre, fásodásra kevésbé hajlamos.

Violeta: Tárolásra alkalmas, hosszú tenyészidejű fajta. Gumója kék színű, nagyméretű.

Szentesi fóliás kék: Elsősorban hajtatásra és korai szabadföldi termesztésre ajánlott fajta. Enyhén lapított gömb alakú gumója, kékeslila árnyalatú, felrepedésre, fásodásra nem hajlamos. Kitűnő friss fogyasztásra.

Szentesi tartós kék: Őszi szabadföldi termesztésre alkalmas, késői fajta, mely jól tárolható. A késő őszi fagyokat jól bírja. Gumója nagyméretű, lapított gömb alakú, sötétlila színű. Repedésre, fásodásra nem érzékeny.

Kék szalonna: Nyár végi, őszi szabadföldi termesztésre javasolt, jól tárolható késői fajta. Gumója nagyméretű, lapított gömb alakú, sötét kékeslila árnyalatú. Repedésre, fásodásra nem érzékeny.

Karalábé vetőmag vásárlás >>>

A karalábé igényei, termesztése

A karalábé víz és tápanyagigényes növény, ezért sok vízről és megfelelő mennyiségű tápanyagról kell gondoskodnunk, hogy szépen fejlődjön, és megfelelő termést hozzon. A rendszeres öntözéssel tudjuk biztosítani, hogy a gumója zsenge és könnyen főzhető legyen.

Fényigénye is magas, árnyékos helyen nem érdemes próbálkoznunk a termesztésével. A megfelelő mennyiségű fény és meleg hiányában gumója nem fejlődik ki rendesen, és maga a növény is felnyurgul.

A hőmérséklet tekintetében is igényesnek mondható. Ha túl magas a hőmérséklet, akkor főleg a lombját fogja fejleszteni, alacsony, fagypont közeli hőmérséklet hatására pedig később felmagzik, és nem fejlődik ki gumója.

A karalábét számos betegség megtámadhatja: karalábémozaik, karalábé peronoszpóra, karalábé lisztharmat, palántadőlés, hogy csak párat említsünk. A palántadőlés ellen az ágyás talajára szórt, majd sekélyen bekapált gombaölő szerrel védekezhetünk.

A karalábé palántákat nevelhetjük magról, vagy megvásárolhatjuk őket a kertészetekben és a piacokon. A vásárlásnál figyeljünk, hogy csak egészséges, erőteljes, sötétzöld levelű, zömök palántákat válasszunk.

A palánták esetében nagyon fontos a rendszeres öntözés, de a kapálásról, és a fejtrágyázásról sem szabad megfeledkezni. A fejtrágyázást 1-2 alkalommal célszerű elvégezni műtrágyával vagy lombtrágyával.

Mivel a karalábé gumója hajlamos elfásodni, egyszerre ne ültessünk el nagyon sok palántát, inkább szakaszosan végezzük az ültetést. A korai fajták akkor szedhetők, ha elérik a 6-8 cm-es átmérőt, de késői fajták esetében azonban célszerű megvárni a 8-12 cm-es gumó átmérőt, mert akkor a legfinomabbak.

A betakarítása nagyon egyszerű, hiszen csak ki kell húzni a földből a leveleit és a gyökerét pedig eltávolítani.

Ha fólia alá vetjük a karalábét, akkor már február közepén megtehetjük, a palánták kb. egy hónap múlva kerülhetnek fűtetlen fóliasátorba. Az ültetésnél 30 x 15 cm-es tőtávolságokat célszerű tartani. A palánták számára a nappali 8-12, és éjjeli 4-8 fokos a hőmérséklet az ideális. Ennek elérése érdekében szellőztessük vagy zárjuk a fóliasátrat.

A palánták áprilistól kerülhetnek ki a szabadba, 25 x 30 cm-es tő és sortávolságra. Ha téli tartásban gondolkodunk, akkor májusban és júniusban vessük el a magokat, a karalábé palántákat pedig 4-5 hetes korukban 40 x 20 cm-es távolságra ültessük el.

Kép forrása: Pixabay.com

Friss cikkek innen:Tudástár

Comments are closed.