Tudástár

Karfiol termesztése – Tanácsok hobbikertészeknek

A karfiol a káposztafélék családjába tartozik, elsősorban Európában népszerű zöldségféle. C-vitamin és ásványi só tartalma jelentős, ezért az egészséges étrend egyik fontos zöldsége. Az elkészítése rendkívül sokrétű, ráadásul a fagyasztást is jól tűri.

A legelterjedtebb változata a fehér virágú, de zöld és lila rózsájú fajták is léteznek. A karfiol húsos virágzatát fogyasztjuk, készíthető párolva vagy főzve köretként, de gyakran készülnek belőle rakott ételek is. Levesekbe önállóan és zöldséglevesek kiegészítőjeként is használják, valamint savanyúság is készíthető belőle.

Karfiol fajták

Ha szeretnénk a kertben karfiolt termeszteni, több fajta közül választhatunk, ezeket mutatjuk be röviden a továbbiakban.

Suprimax: Erőteljes növekedésű, késő nyári, kora őszi fajta, kiváló levéltakarás jellemzi. Melegre nem érzékeny, tenyészideje 80-100 nap. Rózsái hófehér színűek. Fagyasztásra és friss fogyasztásra is kitűnő.

Snowball: Korai érésű, bőtermő fajta, nagy melegben is kiváló minőségű termést ad. A rózsa nagyméretű, gömbölyű, tömör és fehér színű, a levelek jól takarják.

Toszkánai korai: Korai szabadföldi termesztésre és hajtatásra alkalmas fajta. A rózsa nagyméretű, gömbölyű, tömör és fehér, a levelek jól takarják.

January: Középkései, őszi szabadföldi termesztésre javasolt fajta, friss fogyasztásra és tartósításra is kiváló. A rózsa közép-nagy méretű, gömbölyű, fehér színű, az alacsony szárú, sima levelek jól takarják.

Multi-head: Többfejű, különleges formájú F1 hibrid, többször lehet róla szüretelni, edényekben termeszthető. A középen fejlődő 12-15 cm méretű virág mellett, kisebb oldalhajtásokat is hoz.

Shannon: Őszi termesztésre alkalmas, Romanesco típusú, erőteljes növekedésű karfiol. Tenyészideje 95-100 nap. A rózsát élénkzöld színű „tornyocskák” alkotják, melyek főzés után is megőrzik színűket.

Lila: Lilás-bordó termésű, közepes tenyészidejű, 100-120 napos fajta. A termés kb. 1,3 kg tömegű. Termesztése és felhasználása megegyezik a hagyományos karfioléval. Különleges színe miatt, hidegtálak, savanyúságok díszítésére is alkalmas.

Zöld karfiol olasz Marche régió: Intenzív zöld színű, tömör, kerek virágzatú karfiol. Levélzete bőséges, kissé felcsavarodó. Szára rövid, könnyen betakarítható. Szabadföldbe és fóliasátorba is vethető, napfényigényes.

Karfiol vetőmag vásárlás >>>

A karfiol igényei, termesztése

A karfiol fényigénye magas, ám azt jó, ha tudjuk, hogy a tűző nap hatására a rózsái megbarnulhatnak. Ez ellen úgy védekezhetünk, ha a belső leveleket összekötjük, így a levelek védelmet biztosítanak a rózsáknak. Erre csak a fehér virágú változat esetében van szükség, a zöld és a lila fajták nem igénylik ezt a védelmet, mert ellenállóbbak a napsütéssel szemben.

A talaj tekintetében igényesnek mondható, tápanyagokban, humuszban gazdag, közepesen kötött, semleges kémhatású talajban termesszük. Mivel nitrogén és káliumigénye is magas, a talajt célszerű istállótrágyával vagy műtrágyával feljavítani.

Párás környezetre van szüksége, emellett a vízigénye is magasnak mondható, ezért rendszeres öntözésre van szüksége. Mivel a rendszeres öntözés következménye lehet a talaj tömörödése, ez ellen talajlazítással védekezhetünk. A talajt mulcsozni is érdemes, hogy a nedvességtartalma hosszabb ideig megmaradhasson.

A kártevők és a betegségek is okozhatnak problémát. A Kártevők közül a levéltetű, káposzta bagolylepke, káposztalégy és a földibolha támadhatja meg, a betegségek közül pedig a peronoszpóra. Megelőzésképp a karfiolt ne ültessük közvetlenül más káposztafélék után, így elkerülhető a kártevők és betegségek túlzott elszaporodása.

A karfiolt legegyszerűbben előnevelt palántákkal termeszthetjük a kertünkben. Ha már júniusban szeretnénk karfiolt fogyasztani, akkor az ültetést április elejére időzítsük, nyár közepi betakarításhoz április-májusi, őszi karfiolhoz pedig július végi ültetési időpontot válasszunk a palánták számára.

Ha április elején már ki szeretnénk ültetni az első palántákat, akkor a magokat január végétől február közepéig vethetjük el. A palántákat melegágyásban nevelhetjük, szabadba ültetve fóliatakarásról kell gondoskodnunk, hogy megvédjük őket a hidegtől.

A rózsaképződés megindulásához a takarást el kell távolítani, arra is figyeljünk, hogy a védőtakaró alatti hőmérséklet ne haladja meg a 22 fokot.

Ha áprilisi-májusi ültetésben gondolkodunk, akkor márciusban kell elvetni a magokat, az őszi karfiol esetén pedig májusra időzítsük a vetést. A palánták csak akkor kerülhetnek szabadföldbe, ha a talaj hőmérséklet már több mint 10 fok, ellenkező esetben a rózsák nagyon aprók lesznek.

Az ültetéshez válasszunk megfelelő helyet, olyat, ami megfelel a karfiol fény és talajigényeinek. A palánták 50 cm-es tő és sortávolságra kerüljenek egymástól. A karfiolt akkor takaríthatjuk be, ha a rózsája kemény, de a virágrügyek még nem nyíltak ki.

Kép forrása: Pixabay.com

Friss cikkek innen:Tudástár

Comments are closed.