Mezőgazdaság

Kártevő- és rovarirtás a mezőgazdaságban

A mezőgazdaságban a kártevőket a legáltalánosabb felfogásban kell értenünk. Ebben az esetben az élőlények (állatok, növények és mikroorganizmusok) egész csoportjára vonatkozik, amelyek negatív hatást gyakorolnak a mezőgazdasági termelésre.

Az így keletkezett károk nagyon változatosak, és nagymértékben függenek az állat vagy növény típusától, valamint az esetlegesen megjelenő betegségektől.

A kártevők hatása a mezőgazdaságra világszerte tapasztalható, és egyaránt függ a talaj megfelelő karbantartásától és előkészítésétől, valamint attól, hogy az endemikus és invazív fajokat távol tartjuk-e a termesztett növényektől.

A leggyakoribb kártevők a vidéken

A kártevők fajtáit 4 fő csoportba soroljuk, amelyek jelenleg a leggyakrabban fordulnak elő. A talajon lévő maradványok és a takarónövények végső soron tökéletes élőhelyet biztosítanak bizonyos kártevőtípusoknak, amelyek megtelepednek a szántóföldek kisebb-nagyobb területein, ilyenkor indokolt lehet kártevőirtó cég felkeresése. A leggyakoribb kártevőcsoportok közé tartoznak a következők:

Invazív fajok

A biológiai biodiverzitás kedvez az invazív növényfajok megjelenésének, amelyek megtelepednek ott, ahol korábban nem volt helyük. Ez megakadályozza a növények megfelelő növekedését és fejlődését, és nagyobb számú növényevő rovart is vonz.

Rovarok

A rovarok könnyen megtalálhatók az ültetvényekben, és nagy területeken pusztítják a leveleket és úgy általában az egész termést. A levéltetvek, lárvák, hernyók, legyek, sáskák, pókok, csigák, szöcskék, férgek a legjellemzőbbek közé tartoznak. Szükség esetén forduljunk bátran az eurokartevoirtas.hu rovarirtás szakértőjéhez, aki felméri a helyzetet.

Állatok

Az állatok, főként a rágcsálók, patkányok aktív részesei a károknak. Nagyon gyakoriak a mezőgazdasági és állattenyésztési létesítményekben és környezetekben. Az élelmiszerek és a termények csalétekként szolgálnak a vakondok, patkányok vagy nyulak számára.

Betegségek

A betegségek vagy vírusok következményei negatívan hatnak a mezőgazdasági ágazatra. Ezek nagy gazdasági veszteségeket okoznak, így fontos, hogy gyorsan reagáljunk, ha ilyen problémát észlelünk.

Az ilyen típusú betegségek között vannak olyanok, amelyeket fertőző ágensek, például gombák, vírusok, fonálférgek vagy baktériumok okoznak, illetve olyanok, amelyeket kémiai toxinok vagy a környezet szennyezettsége okoz.

Hogyan előzzük meg a kártevőket és a terméskárokat?

A titok szinte mindig a megelőzésben rejlik. A kártevők és betegségek elleni megelőző intézkedések azon a feltevésen alapulnak, hogy az egészséges növény sokkal kevésbé fogékony a kártevők és betegségek támadására.

Ezért a gazdálkodó egyik elsődleges célja, hogy a termesztett növény számára a lehető legkedvezőbb feltételeket tartsa fenn. Igen, a megelőző intézkedések létfontosságúak.

A növények a természetben folyamatosan kölcsönhatásban vannak a környezetükkel, és ez a kölcsönhatás nagyon fontos az egészségük szempontjából.

A megfelelően kezelt ökoszisztéma, a megfelelő fajok megfelelő időben történő termesztése hatékony módja a kártevők és betegségek előfordulásának csökkentésének. A talaj termékenysége, amelyben a növény növekszik, nagyban befolyásolja a növény egészségét.

Ha a talaj pH-értéke és tápanyagtartalma megfelel a növény igényeinek, akkor jobban és erősebben fejlődik, és ezért kevésbé lesz fogékony a betegségekre és kártevőkre.

További fontos tényezők az éghajlat, a hőmérséklet és a víz elérhetősége. Ha ezek a feltételek nem teljesülnek, akkor a növény stresszhelyzetbe kerülhet, ami a védekező mechanizmusainak gyengüléséhez vezet, és hajlamosabbá teszi a betegségekre és kártevőkre.

Kártevőirtási intézkedések

Miközben a vegyszerek gyakran segítenek, sokan inkább a természetes megoldásokat keresik. Ilyenkor több dolog közül választhatunk.

  • Fénycsapdák: hasznosak a molyok, lárvák, vágóférgek és más éjszakai rovarok elleni védekezéshez.
  • Színes csapdák, ragacsos csapdák: hasznosak a kifejlett bogarak elleni védekezésre.
  • Vízcsapdák.
  • Gyümölcsök zacskózása: megakadályozza, hogy a gyümölcslégy petéket rakjon a gyümölcsökbe és terjessze a kártevőt.
  • Engedjük szabadon a kártevők természetes ellenségeit, például katicabogarakat, amelyek a levéltetvek természetes ragadozói.
  • Kereskedelmi forgalomban kapható baktériumok használata.
  • Kereskedelmi forgalomban értékesített rovarölő gombák használata.
  • Természetes növényvédő szerek előállítása és otthoni használata: a növényvédő szereket számos növényből, például fokhagymából vagy nikotinból lehet előállítani.

A növényvédő szerek biztonságos használata

Ma többféle vegyszer közül választhatunk. Vannak olyan folyadékok, amiket általában csak a repedésekben és résekben kell alkalmazni, nem pedig a teljes földre permetezni.

Ha lehet, akkor próbáljunk természetes úton megküzdeni a betolakodókkal, és ha a növényvédő szer vásárlása mellett döntünk, akkor mindig olvassuk el a címkén található utasításokat és figyelmeztetéseket. Kerüljük a házilag kutyult mérgeket, és válasszuk inkább a használatra kész termékeket.

Ha másokat bízunk meg a kártevők elleni védekezéssel, akkor csak megbízható szakemberhez forduljunk, és kérjük meg, hogy ne csak a bajt orvosolja, hanem keresse meg a probléma forrását is.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Mezőgazdaság

Comments are closed.