Tudástár

Kerti zsázsa termesztése – Tanácsok hobbikertészeknek

A kerti zsázsa, más néven vadmustár vagy salátatorma (Lepidium sativum) enyhén csípős, mustárra, tormára emlékeztető ízű, a káposztafélék családjába, a zsázsa nemzetségbe tartozó zöldségféle. A zsázsa az egyik legrövidebb tenyészidejű zöldségünk, már 12-14 nap múlva fogyasztható.

A zsázsának a szárát és a leveleit fogyasztjuk, magas a C-vitamin és az ásványi anyag tartalma. A zsázsa rendkívül változatosan elkészíthető zöldség, tehetjük szendvicsbe, főzhetünk belőle levest, mártást, de még teát is.

A zsázsa termesztése annyira egyszerű, hogy még a kezdő kertészeknek is bátran javasolják. Akár télen is nekifoghatunk a termesztésének, ezzel sok vitaminhoz juttathatjuk szervezetünket.

Gazdabolt országos szállítással, akár 24 órán belül! >>>

A zsázsa termesztése

A zsázsát vethetjük egy lapos edénybe, de akár egy nedve itatóspapíron is kifejlődik. Ha úgy döntünk, hogy földbe vetjük a magokat, egyedül arra érdemes figyelni, hogy a föld friss legyen. Ne hasznosítsuk újra más növények földjét, mivel az fertőzött lehet. Ha ilyen földbe vetünk, akkor a zsázsa szára elvékonyodik, a fiatal növények pedig eldőlnek, végül elpusztulnak.

A vetés előtt a földet célszerű kicsit lenyomkodni. A magokat szórjuk sűrűn az így előkészített földre, majd takarjuk be földdel vagy homokkal, de csak vékony rétegben. Ezt a réteget is célszerű lenyomkodni, végül pedig alaposan beöntözni.

A csírázáshoz a zsázsának sötét helyre és kellemes melegre van szüksége. Ha a sötétséget nem tudjuk biztosítani, az is elegendő, ha letakarjuk egy kartonpapírral. Amint megjelennek az első levelek, és leesnek a maghéjak, eltávolíthatjuk a takarást, illetve kereshetünk a zsázsának egy világos helyet, mert ilyenkor már sok fényt igényel.

Öntözni rendszeresen, alulról kell. Ha a megfelelő körülményeket biztosítjuk a zsázsa számára, akkor 10-12 napon belül szép sűrűre nő a vetésünk, akár 2-3 lomblevél is kifejlődhet. Ilyenkor be is takaríthatjuk a zsázsát, ollóval vágjuk el a növény szárát és fogyasszuk el.

Ha újra akarjuk vetni a zsázsát, akkor a földjét ne használjuk újra, mindig friss földbe vessünk. Amennyiben nem földben, hanem itatóspapíron szeretnénk zsázsát nevelni, azt is megtehetjük. Ehhez több réteg vastagságban kell itatóspapírokat tennünk egy edénybe, melynek az alja átengedi a nedvességet.

Erre azért van szükség, mert a zsázsát alulról célszerű öntözni. Naponta 5-10 percig áztassuk vízbe, így felszívja a szükséges nedvességet. A papírra vetett magokat vattával takarjuk le, ezen, könnyen át tudnak majd bújni a fiatal növények.

A zsázsa szabadba is vethető, ezt március végétől júniusig tehetjük meg. Ehhez a talajt alaposan elő kell készíteni, és célszerű 10 cm-es sortávot tartani. Vetés után ne feledkezzünk el az öntözésről. Ha sokáig szeretnénk friss zsázsát fogyasztani, érdemes szakaszosan vetni, így pótolva a betakarított növényeket.

Kép forrása: Pixabay.com

Friss cikkek innen:Tudástár

Comments are closed.