Támogatott tartalom

Kincsek a lakásban – Így kereshet könnyen százezreket

Kevesen gondolják, de az otthonunkban igazi kincsek lapulhatnak. A félretett porcelánkészletek, az elfeledett gyűjtemények, valamint a megörökölt bútorok is busás összeggel kecsegtetnek.

Melyek a legkeresettebb darabok?

A hazai műkereskedelem igazán stabilnak mondható. Napjainkban leginkább a festmények, porcelánok és bútorok uralják a műkincspiacot. Ezért a galériák és a független régiségkereskedők újabb és újabb – a már feljebb említett – darabok után kutatnak.

Érdemes lehet tehát körülnézni odahaza, mert egy régiségfelvásárlás alkalmával nemcsak hozzáértő kezekbe kerülnek a tárgyaink, hanem igazán szép összeggel is gazdagodhatunk.

A festmények kapcsán a legjobb, ha már valamiféle háttér-információval keressük fel a szakavatottakat. Hatványozottan igaz ez a háború utáni remekművekre. Mivel a világégések jelentősen felforgatták az alkotások piacát, megeshet, hogy egy elveszettnek hitt képpel van dolgunk.

A porcelánok között továbbra is a Zsolnay, Herendi és Hollóházi manufaktúrák termékei örvendenek a legnagyobb népszerűségnek. A hazai kerámiák külföldön is egyre keresettebbek, ami annak köszönhető, hogy a porcelán a modern lakáskultúra szerves részévé vált.

Ha pedig egy régi bútor eladásán gondolkodunk, jó tudni, hogy az antik szobaberendezések között a gótikus, barokk, rokokó és biedermeier darabok iránt a legnagyobb az érdeklődés.

Nem érdemes kivárni

A műkincsek piacán egészen eltérő mechanizmusok működnek, mint más területeken. Persze a műtárgyak is szolgálhatnak jó „befektetésként”, de a tapasztalatok mást mutatnak.

A félretett tárgyak nem kapnak megfelelő törődést és kezelést, ezért az értékükből folyamatosan veszítenek az évek múlásával. A dohos pince, a poros padlás vagy a sötét tároló korántsem kíméli azokat.

Ebből kifolyólag ajánlott mihamarabb felkeresni egy szakértőt, aki a tudása javát adja, hogy az antikvitások megfelelő körülmények közé kerüljenek. Arról nem is beszélve, hogy a végén a pénztárcánk is jól jár.

Kép forrása: Unsplash.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.