Támogatott tartalom

Kinek érdemes elektromos és robbanómotoros kerékpárt használnia?

Manapság egyre többen járnak biciklivel vagy motorral munkába, bevásárolni azok, akik olyan távolságra laknak a munkahelyüktől, hogy ez megvalósítható valamelyik eszközzel. Környezetvédelemből és költséghatékonyság szempontjából is üdvözlendő ez a cselekedet.

Azonban van, aki szeretne kerékpározni de rossz egészségi állapota miatt ezt nem teheti meg, nekik célszerű elektromos vagy robbanómotoros kerékpárt beszerezni.

Ebben a cikkben eláruljuk, hogy kinek érdemes ezt a típust választania. Kitérünk arra is, hogy hol lehet beszerezni minden alkatrészt robbanómotoros kerékpárhoz!

Mit nevezünk elektromos kerékpárnak?

Kerékpárnak nevezünk minden olyan, legalább kétkerekű járművet, amelyet emberi erő hajt, és ezt legfeljebb 300 W teljesítményű motor segíti. A kerékpáron a biciklit nem hajtó személy is szállítható, de csak az erre alkalmas ülésen. A kerékpáron utánfutó vontatására használható berendezés helyezhető el.

Azonban egy szakértő szerint ez nem egészen így van, hiszen azok a járművek, amelyek önerejükből képesek haladni úgy, hogy nem tekerjük, azok nem felelnek meg a kerékpár feltételeinek, valamennyi esetben segédmotoros kerékpárról beszélünk. Ebbe az esetben viszont használni kell a bukósisakot, valamint szükség van vezetői engedélyre és kötelező biztosításra.

Amennyiben a beépített motor maximum 300 W teljesítményű és a jármű önálló hajtásra nem alkalmas, akkor kerékpár, de ha pedálhajtás nélkül képes azt hajtani, akkor már segédmotoros kerékpárrá válik. Ebben az esetben jogosítvány köteles, valamint bukósisakot szükséges felvenni akkor, ha ezzel közlekedünk.

Miért vásároljunk robbanómotoros kerékpárt?

Ha valakinek nincsen ugyan jogosítványa, de szeretne motorozni, megteheti egy robbanómotoros kerékpárral. Miután ilyenkor is illik ismerni a kreszt, ezért különleges tanfolyamot nem kell elvégezni a használatához. Ez a fajta kerékpár nagyon kis költséggel fenntartható, költséghatékony megoldás a motorozni szeretőknek. Bejelentési kötelezettsége a hatóságok felé nincsen.

Idős és fiatal egyaránt könnyen használhatja, olcsón és gyorsan juthat el oda, ahova szeretne. Aki használja semmiféle szabálysértést nem követ el, ha jogosítvány és bukósisak nélkül használja. Legalábbis így gondoljuk.

Bacsó Attila rendőr alezredes a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője szerint azonban azok a járművek, amelyeket általánosságban használunk kerékpárként, de bármilyen motorral rendelkeznek, azok már segédmotoros kerékpárok, tehát nem ugyanazok a szabályok érvényesek rá mintha kerékpárral közlekednénk.

Az elektromos kerékpár

Az elektromos kerékpár pedálos rásegítéssel rendelkező kerékpár, amely külső, folyamatos maximum 250W teljesítményű elektromos motorral rendelkezik és teljesítmény leadása fokozatosan csökken. Amennyiben rendelkezünk már robbanómotoros kerékpárral, abban az esetben a hozzá való minden alkatrészeket legtöbb esetben meg is tudjuk rendelni a netről.

Büntethető a tudatlanság?

Többen meglepve tapasztalták, hogy azt hitték elektromos kerékpáron ülnek és az ellenőrző rendőr számon kérte a bukósisak használatát, kevesen tudják ugyanis, hogy járművük kerékpár vagy segédmotor.

Ebben az esetben szabálysértési feljelentést tesznek ellenük és írásbeli figyelmeztetést kapnak, melyben tájékoztatást kap a jármű kategóriájáról.

Összegezve: Elmondhatjuk, hogy annak célszerű robbanómotoros kerékpárt vásárolni, aki jogosítvány tulajdonos, ugyanis bármit hittünk eddig, ha motor hajtja a járművet legyen az bármilyen, már segédmotoros kerékpárnak számít és jogosítvány köteles.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.