Támogatott tartalom

Kinti és benti kutyák télen – hogyan gondoskodj róluk megfelelően?

A téli hónapokban az életmódunk jelentősen változik a nyári időszakban megszokotthoz képest: ez viszont nemcsak ránk, emberekre jellemző, hanem legjobb barátainkra, a kutyákra is. Attól függően, hogy kinti vagy benti tartású ebről van szó, akadnak olyan dolgok, amikre gazdiként ilyenkor fontos odafigyelni. 

Az otthon melege

A lakásban tartott kutyák bizony könnyen hozzá tudnak szokni a jó élethez: fűtött szoba, puha fekhely, kellemes környezet, a gazdi közelsége… Nem csoda, ha télen szívesebben időznek odabenn, mintsem kinn rohangáljanak a hidegben.

Mivel viszont így kevesebbet mozognak, ezért nem árt némileg változtatni az étrenden is. Nem, nem arra gondolunk, hogy válts házikosztra, továbbra is etesd kedvencedet teljes értékű eledellel, például a Petgurunál kapható Brit kutyatápokkal!

Ám a csökkent fizikai aktivitás miatt a kutya energiafelhasználása is mérséklődik, ezért egy kicsit kevesebbet adj neki enni, különben mire kitavaszodik, azt veszed majd észre, hogy csinos kis zsírpárnákat növesztett. A kevesebb étel viszont kevesebb kalóriát jelent, így nem eteted túl az ebet.

Persze, azért ne is hagyd teljesen eltunyulni, hidegben is szükség van a friss levegőn való mozgásra! A séta ne csak annyiból álljon hogy leviszed a ház elé, amíg elvégzi a dolgát! Adj rá kutyaruhát, te vegyél fel egy vastag kabátot, és legalább hétvégén tegyetek egy nagyobb sétát a természetben! Ez a fajta testmozgás mindkettőtöknek csak az előnyére válik.

Zimankós nappalok és éjszakák

Amennyiben kutyád főleg kinti vagy csak kinti tartású, a legfontosabb feladatod az lesz, hogy felvértezd a hideg ellen. Az etetést illetően ezt pont az ellenkezőjét jelenti, mint a benti ebeknél: ne csökkentsd, hanem növeld a mennyiséget, a kutyának ugyanis több energiára van szüksége ahhoz, hogy melegen tartsa magát!

Ebben az esetben pláne lényeges, hogy jó minőségű, magas tápanyagtartalmú, teljes értékű eledellel kínáld, mert csak ebből tudja bevinni a szükséges energiát, amiből a teste fenn tudja tartani az optimális hőmérsékletet. A konzerv eledelt érdemes megmelegíteni egy kicsit, hisz hidegben a kutyák is szeretik a kellemesen melengető falatokat.

Az étel azonban önmagában nem elég, az állatnak szüksége van egy meleg helyre, ahová behúzódhat a mínuszokban. Ha ólja van, akkor tegyél bele egy Vetbedet, szigeteld körbe a falakat, a bejáratra tegyél fel hőfüggönyt!

Ha ezt nem megoldható, akkor máshol alakíts ki neki egy melegedőt: biztosíts neki bejárást például a kazánházba, melléképületbe, nyári konyhába, garázsba, istállóba, vagy bármi más olyan helyre, ahol legalább 10-12oC hőmérséklet uralkodik!

Kutyahideg van!

Bár ma már egyre ritkábbak hazánkban a kemény mínuszok és a hófúvások, de ha ilyen ítéletidő tombol, akkor embernek és állatnak sincs keresnivalója odakint. A benti kutyáknál ebben az esetben csak rövid ideig tartson a séta, a kinti ebeknél pedig a fent említett módon gondoskodj róla, hogy legyen számukra egy menedék, ahová behúzódhatnak.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.