Támogatott tartalom

Küzdősportok során a test védelme elengedhetetlen

A sportolás nagyon egészséges, a küzdősportok pedig nem csupán testi, de lelki és mentális edzést is jelentenek, valamint hozzájárulnak az akaraterő, valamint az önuralom fejlesztéséhez.

Azonban soha ne feledkezz meg arról, hogy a harc során akár meg is sérülhetsz, ezért minden szükséges és előírt védőeszközt használj, amikor sportolsz. A védőeszközök fajtája az adott sportágtól függ, ahol ütések és rúgások is érik a testet, ott szélesebb körű védelemre van szükség.

A sérüléseket mindenképpen meg kell előzni, ezért sem te, sem pedig az edzőtársad ne feledkezzen meg a védőeszközök viseléséről!

A védőfelszerelések fajtái

A test különböző régióinak védelmezésére születtek meg a SamanSport.hu védőfelszerelései között is megtalálható védőeszközök. A bandázsok a kezet védik, a fejvédők a fejet és az arc egy részét, a fogvédők megakadályozzák a fogak kiesését, a kéz-, kar-, könyökvédők a kart óvják meg a sérülésektől.

A láb védelmére lábfejvédő, lábvédő, térdvédő szolgál, a lágyék környékét lágyékvédővel biztosíthatjuk. Nők esetében mellvédőt kell használni, komoly testharcnál pedig a testprotektor is elengedhetetlen.

Bandázsok

A kesztyűs sportok nélkülözhetetlen eszköze. Minden edzés és verseny a bandázs feltekerésével kezdődik, mely megóvja a kéz ízületeit, a szalagokat, megelőzi a rándulást, ficamot, törést.

Fejvédők

A fejet érő ütések és rúgások élettani kockázatot jelenthetnek. Egy komolyabb ütés hatására akár maradandó károsodás is érheti a koponyát, azonban a fejvédő csillapítja az ütés, rúgás erejét, és eleséskor is véd.

Fogvédők

A fogvédő számos sportág alapfelszerelése, minden olyan sport esetén, ahol a fejet ütés érheti, kötelező a használata. A fogsérülést csak hosszú idő alatt és hatalmas költségekkel lehet helyreállítani, ezért mindenképpen meg kell előzni.

A kéz és a kar védelme

A seikenvédő, a könyök- és alkarvédők szivacsos bélése védi az öklöt, az alkart, és csökkenti a támadás okozta rezgéseket.

A láb védelme

A lábfejvédők számos küzdősport világversenyén kötelezők, például a karatéban, a kick-boxban, a taekwondoban. Egyes modellek sarokvédelemmel is rendelkeznek, például a kick-box esetében.

A combvédő kifejezetten az MMA harcosok számára ajánlott, lábszárvédő pedig az érzékeny sípcsontot óvja. A térd a szervezet legnagyobb ízülete, igen sérülékeny, a térdvédő azonban megóvja.

Lágyékvédelem

A lágyék környéke egy igen érzékeny terület mind a nők, mind pedig a férfiak számára. A protektor szivacsa óvja ezt a részt, így megelőzhető a fájdalom és a sérülés.

Testprotektorok, mellvédők

A haspajzs védelmezi az edző hasát a vehemensebb tanítvánnyal szemben, míg a mellkasprotektor csillapítja az ütések erejét a harc során, ezzel megelőzi a has, a gyomor, mellkas, a vese sérülését. A nők mellvédője az érzékeny mellet óvja az ütésektől.

Az emberi szervezet sérülékeny, ezért a harc során mindig vigyázni kell rá, erre szolgálnak a védőfelszerelések, melyek megóvják és biztosítják azt, hogy felkészülésed alatt ki tudd hozni magadból a maximális teljesítményt.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.