Mozaik

Macska ivartalanítás – miért kell, veszélyes-e a beavatkozás?

Az ivartalanítást minden felelős gazdinak el kell végeztetnie kedvencén, ezzel több legyet is ütve egy csapásra. Sokan féltik cicájukat ettől az egész procedúrától, így ebben a cikkben körbejárjuk röviden, hogy mit kell tudni a témáról, miért hasznos, illetve milyen rizikó lehetséges.

A macska ivartalanításról további hasznos információk a Catmania oldalán találhatóak!

Miért kell ivartalanítani a macskát, milyen előnyei vannak?

Az ivartalanítás csökkenti a macskák túlszaporodását, javítja az egészségügyi állapotukat és viselkedésüket, valamint hozzájárul a hosszabb és egészségesebb életükhöz.

1. Túlszaporodás és állatmenhelyek problémái

Az ivartalanítás segítségével a macskák szaporodása megelőzhető, amely jelentősen csökkenti a nem kívánt kölykök és ezzel együtt az állatmenhelyeken élő macskák számát is. Egyetlen alomban általában 3-6 kölyök van, a nőstény évente legalább egy alkalommal fial és legalább 10 évig aktív ilyen téren.

Egy egyszerű kis számítással kiszámolható, hogy mindössze 4,5 év elegendő lenne, hogy egy aranyos cica párból egy 1000 fős sereg legyen, akiket alig-alig lehet kordában tartani. Az ilyen gazdátlan cicák sorsa többnyire szomorú, ahol az állatmenhely a jobbik eset.

Mivel a legtöbb állatmenhely napi megélhetési gondokkal küszködik, ezért képtelenek befogadni és jól tartani az összes útjukba kerülő cicát, így hatalmas felelőssége van a gazdának!

2. Egészségügyi előnyök a macskák ivartalanításában

Nézzük következőnek, hogy milyen egészségügyi előnyei vannak a műtét elvégzésének. Nőstény macskák esetében az ivartalanítás során a petefészkek és a méh eltávolításra kerülnek, ez pedig számos egészségügyi előnyt kínál.

A méh- és petefészek-daganatok kialakulásának kockázata jelentősen csökken, ami az állat hosszabb életét jelenti. Emellett az ivartalanított nőstény macskák nem szenvednek a vemhesség és szoptatás okozta stressztől és egészségügyi problémáktól sem.

Hím macskáknál az ivartalanítás során a herék kerülnek eltávolításra, amely segít csökkenteni a prosztata és here problémákat, például a prosztatagyulladást és a hererák kialakulásának kockázatát. Az ivartalanított hím cicák hajlamosabbak az elhízásra, de ennek megelőzése érdekében az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás segíthet.

Mindkét nem esetében az ivartalanítás segíthet megelőzni a hormonális viselkedési problémákat, például a vizeletürítési és territoriális viselkedést. Összességében az ivartalanítás jelentős egészségügyi előnyökkel jár mind a nőstények, mind a hímek esetében.

3. Viselkedési előnyök az ivartalanításban

Az ivartalanításnak számos pozitív hatása van az állat viselkedésére is.

Nőstények esetében az ivartalanítás után csökken a területvédelmi viselkedés, így a macskák kevésbé lesznek agresszívek más állatokkal és emberekkel szemben. Emellett az ivartalanítás segíthet csökkenteni a macskák hangulatváltozásait is, mivel megszűnik a peteérés is.

Hímeknél pedig az ivartalanítás csökkenti a szexuális viselkedést, ami segíthet megelőzni az agressziót. Az ivartalanított hím macskák kevésbé jelölnek territóriumot és kevésbé próbálnak megszökni otthonról a párosodás érdekében.

Az ivartalanítás tehát nagyban hozzájárul a macskák viselkedési problémáinak csökkentéséhez, így a macskák és az emberek közötti harmonikusabb kapcsolat kialakításához.

A macska ivartalanításának veszélyei és kockázatai

Az ivartalanítás egy általában biztonságos beavatkozás, azonban mint minden műtét, kisebb kockázatokkal is járhat. A megfelelő előkészületek és az állatorvos megfelelő tapasztalata azonban csökkenti ezeket a kockázatokat, így a macska ivartalanítása a legtöbb esetben rutinműtétnek számít.

Általános kockázatok és lehetséges szövődmények

Nőstény cicák esetében a műtét során általában a petefészkek és a méh eltávolítására kerül sor, ami a műtét során jelentős vérveszteséget eredményezhet. Az érzéstelenítés és a műtét miatt a macska vérnyomása és légzése is lelassulhat, ami a műtét során figyelni kell. Ritka esetekben fertőzések vagy allergiás reakciók is előfordulhatnak.

Hím macskák esetében az ivarszervek eltávolítása során az állatorvosnak oda kell figyelnie az állat vérnyomására és légzésére is. Ritka esetekben a műtét során fertőzések vagy allergiás reakciók is előfordulhatnak.

Mindkét esetben előfordulhatnak komplikációk, mint például a varratszakadás, vérzés vagy hegesedés, azonban ezek az esetek rendkívül ritkák, az állatorvos fel tud készülni az ilyen helyzetekre, és megfelelő kezelést tud nyújtani az esetleges szövődmények elkerülése érdekében.

Mikor ajánlott ivartalanítani a macskákat?

Nőstény macskáknál az ivartalanítás általában 5-6 hónapos koruk után ajánlott, miután elérték az ivarérettséget. Az ivartalanítást azonban bármikor elvégezhetik, ha az állat egészséges és nincs kórtörténete. Hím macskáknál az ivartalanítás általában 5-7 hónapos korban ajánlott.

Az ivartalanítás előtt az állatot meg kell vizsgálni, hogy meggyőződjenek arról, hogy egészséges-e és nincsenek-e jelenleg betegségek, amelyek kockázatot jelenthetnek az érzéstelenítés és a műtét során. Az ivartalanítást azonban bármikor el lehet végezni, ha az állat egészséges.

Az ivartalanítás utáni időszak: a helyes posztoperatív kezelés

Hím macska esetében:

Az ivartalanítás után a hím macskának általában nincs szüksége különösebb ápolásra vagy gondozásra. Azonban az állatorvos által javasolt fájdalomcsillapító vagy antibiotikum szedése fontos lehet, hogy megakadályozza a fertőzéseket és az irritációt.

Az első napokban kerülni kell a nagyobb testmozgást, hosszabb ugrásokat, hogy ne érje nagyobb terhelés az érzékeny területeket. Fontos, hogy az állat nyugodt helyen, tiszta környezetben pihenjen.

Az állatnak biztosítani kell elegendő ivóvizet és az étkezéseket is pontosan a javasolt mennyiségben és időpontban kell adni, hogy a gyógyulás zavartalan legyen.

Nőstény macska esetében:

Az ivartalanítás után a nőstény macska jobb oldali oldalán lehet egy kis bemetszés, amelyet össze kell varrni. Az első napokban különösen fontos, hogy tiszta környezetben tartsuk az állatot, és elkerüljük a nagyobb testmozgást, ugrálást.

Az állatorvos által előírt fájdalomcsillapítók és antibiotikumok szedése szintén nagyon fontos a fertőzések és az irritáció megelőzése érdekében. Az első napokban az állatnak biztosítani kell elegendő ivóvizet és az étkezéseket is pontosan a javasolt mennyiségben és időpontban kell adni.

Cicánknak nyugodt, csendes helyen kell pihennie, és figyelni kell arra, hogy ne nyalogassa a műtét utáni területet, mivel ez fertőzésekhez vezethet. A műtét után vissza kell vinni kontrollra, hogy ellenőrizzék a sebet és a varratokat, a hímek esetében ilyesmire nincs szükség.

A cikkhez nagy segítséget nyújtott a Catmania.hu, köszönjük nekik ez úton is!

Kép forrása: Pixabay.com

Friss cikkek innen:Mozaik

Comments are closed.