Támogatott tartalom

Megéri mezőgazdasági gépkezelőnek menni?

Hazánkban rendkívül nagy a verseny manapság a kombájnosokért, a traktorosokért, illetve a teherautó-sofőrökért. Ezen pedig mi egy cseppet sem csodálkozunk, hiszen az ágazatot sújtó munkaerőhiánynak köszönhetően egy képzett mezőgazdasági gépkezelő igazán nagy kincsnek számít.

Főként ezért is kínálnak a munkaadók a különböző állásportálokon megjelenített hirdetéseikben, beleértve a https://miskolcallas.hu/allasok/mezogazdasag-kornyezetvedelem weboldalt is, olyan előnyöket számukra, mint például az éves foglalkoztatás, a modern géppark, a fűtött műhely vagy a szolgálati lakás.

Mi a helyzet a fizetésekkel?

Vidéken a kezdő mezőgazdasági gépkezelők havonta körülbelül nettó 250 ezer forintnyi összeget tesznek zsebre. Ez lehet, hogy elsőre nem tűnik túl soknak, de néhány év gyakorlat megszerzése után ez a fizetés feltornászható akár 445 ezer forintra is, ami már valóban szép summa.

A bérek azonban megyénként eltérhetnek. A legtöbbet a Győr-Moson-Sopron és Baranya megyei kombájnosok, traktorosok és teherautó-sofőrök kapják havonta, mivel ezekben a megyékben a külföldi keresetek is bejátszanak az árazásba. De azért szép summára számíthatnak a Fejér megyei gépkezelők is, mivel ezen területen számtalan tőkeerős, nagy cég keresi a munkaerőt.

Borsodban és az ország keleti felén viszont 160-200 ezernél nehéz többet keresni. Így az itt élő sofőrök sokszor döntenek úgy, hogy a tavasztól őszig tartó szezonban többfelé is dolgoznak Magyarországon.

A mezőgazdasági erő- és munkagépkezelő képzés elvégzése elengedhetetlen

Amennyiben szimpatikusnak találjuk ezt a hivatást, akkor csak úgy tudunk sikeresen megpályázni egy megüresedett pozíciót, ha elvégzünk egy mezőgazdasági erő- és munkagépkezelő képzést.

A jelenleg érvényben lévő rendelkezések szerint ugyanis 37 kW teljesítményhatár feletti kerekes és lánctalpas traktort és önjáró mezőgazdasági betakarítógépet csak mezőgazdasági gépkezelői jogosítvánnyal rendelkező munkavállaló kezelhet.

A piaci tapasztalatok szerint ezek a tanfolyamok egyébként azért is népszerűek a munkavállalók körében, mert a segítségükkel viszonylag rövidebb idő alatt (250-350 óra), ár-érték arányban kedvező anyagi ráfordítással gyakorlatorientált, összetett tananyagot sajátíthatnak el.

Íme néhány tipp az önéletrajzunk megírásához!

A fentebb említett tanfolyam elvégzése után kézhez kapjuk a mezőgazdasági gépkezelői jogosítványt, amellyel a zsebünkben már belevethetjük magunkat az álláshirdetésekre történő jelentkezésbe.

Ehhez szükség lesz egy bombabiztos önéletrajzra, amelyben fontos, hogy kiemeljük a legfontosabb eredményeket, például a terméshozam növekedését vagy a sikeres nagyüzemi betakarításokat. Továbbá az sem árt, ha rávilágítunk a legújabb mezőgazdasági technológiák és technikákkal kapcsolatos ismereteinkre is.

Végül pedig érdemes még megadni néhány referenciát is a korábbi munkáltatóktól, kollégáktól vagy ügyfelektől.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.