Mezőgazdaság

Mennyire veszélyes a mezőgazdaságban dolgozni? Mutatjuk a munkabaleseti statisztikákat!

Évek óta élvonalban szerepel a mezőgazdaság az összes ágazatot figyelembe véve a halálos munkabaleseti statisztikát között, de a különböző sérülések is gyakran előfordulnak ezekben a szakmákban. Mi okozhatja ezeket a baleseteket és mit lehet ellene tenni? Tényleg olyan veszélyes a mezőgazdaságban dolgozni? Ebben a cikkben összegyűjtöttük az ezzel kapcsolatos fontos tudnivalókat.

A mezőgazdaság egy igen széles spektrumú, számos kihívást és feladatkört magában rejtő színes és szép szakma. Ugyanakkor nagyon fontos az odafigyelés a mindennapok során, hiszen ezek a munkakörök kiemelt veszélyforrásokat jelenthetnek a dolgozók számára. Megmutatjuk, mit érdemes futni ezzel kapcsolatban és miként előzhetők meg a súlyosabb sérülések.

Számos veszélyforrás

Ha valaki mezőgazdasági területen tevékenykedik, számos veszélyforrásnak van kitéve munka közben függően attól, hogy pontosan milyen feladatot végez. Mivel a gazdálkodók gyakran a szabad ég alatt, melegházakban, különböző gépekkel, szerszámokkal, állatokkal, elszigetelt munkahelyen, vagy vegyi anyagokkal végeznek munkát, máris érthető, miért is olyan komoly a munka közben előforduló balesetek aránya.

Hiszen odakinn nagy hatással van minderre az időjárás, míg a gépekkel és szerszámokkal való munka szintén kiemelt óvatosságot igényel. Nem beszélve arról, ha állatokkal dolgozik az ember. Ráadásul mindezt negatívan befolyásolja az is, hogy ebben a szektorban igen komoly mértékű a szakképzetlen munkavállalók száma is és gyakori az idénymunkások és alkalmi munkavállalók foglalkoztatása is.

Mi befolyásolja a munkabalesetek számát a mezőgazdaságban?

A fentiek mellett számít az is statisztikai szempontból, hogy milyen nagy a cég, mekkora az átlagéletkor, de számít az is, hogy pontosan milyen jellegű az elvégzendő munka. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium legfrissebb, 2020. első félévében készült statisztikája szerint tavaly csökkent a munkahelyi balesetek száma a mezőgazdaságban és kevesebb volt a halálos kimenetelű sérülések aránya is.

A mezőgazdaság területén ebben az időszakban csaknem 300 fő volt érintett ennek kapcsán. A csökkenés oka lehet a fokozott ellenőrzések miatti nagyobb odafigyelés a munkáltató részéről. Emellett számít az is, minek van éppen szezonja, hiszen ősszel például a legfőbb veszélyt a traktorokkal és más gépekkel való gázolás, ütközés jelenti a bor- és pálinkakészítés során.

Nem minden, ami a statisztikákban látszik

Fontos tudni, hogy bár már a hivatalos felmérésekben is igen komoly számok szerepelnek, ám sok esetben a balesetekhez kapcsolódó vizsgálatok csak részben derítenek fény arra, hogy valójában mi történt és mi okozta a sérüléseket. Vagyis ezáltal a kockázatok és a valódi okok homályba vesznek.

Hogy előzhetők meg ezek a balesetek?

Mivel a munkát minden esetben el kell végezni és nem lehet azért feladni egy szakmát, mert a hozzá tartozó feladatok veszélyt rejtenek magukban, az egyetlen megoldás a megfelelő munkavédelem lehet. Ehhez pedig kiemelten hozzátartozik a megfelelő tájékoztatás és felkészítés, valamint az ideális védőruházat is.

A munkavédelmi lábbeli viselése ugyanis éppolyan fontos mint az alsó-és felsőruházat, a kesztyű vagy a fej és a fülek védelme. Ha minőségi darabokat választasz, akkor mindig biztonságban tudatod magad.

Így többé nem okoz olyan komoly gondot, ha csúszós a talaj, éles tárgyak hevernek a földön, zuhog az eső, hangos a gép vagy valami lezuhan a magasból. Nem beszélve a rossz látási körülmények között a jól láthatóságról, amelyről szintén gondoskodhatsz a megfelelő ruhadarabokat viselve.

Ráadásul ha megfelelő munkavédelmi ruházatot viselsz, akkor kizárólag a rád bízott feladatra kell koncentrálni, semmi nem zökkenthet ki a munkakörből. Ezzel pedig hatalmas lépést tettél mind az épséged megérzése, mind pedig a precíz munkavégzés irányába. Ennek pedig a családod és a főnököd egyaránt örülnek majd.

A bejegyzés elkészültében segítségünkre volt a Grandis.hu, köszönjük ezúton is nekik. A munkavédelemmel kapcsolatos cikkeiket itt olvashatjátok.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Mezőgazdaság

Comments are closed.