Mezőgazdaság

Mezőgazdák az íróasztalnál?!

Bárkinek említjük a mezőgazdaságot, a mezőgazdát, valószínűleg egy kantáros nadrágos, gumicsizmás, kalapos bácsi jut eszébe, pedig a valóság közel sem ilyen egyszerű. Manapság is jellemző már, de a jövőbe tekintve még inkább átalakul majd ez az elképzelés.

A gazda közel sem fog hasonlítani a régi korok földműveséhez, sokkal inkább a modern kor üzletemberéhez! Irodájában ülve, a technológia nyújtotta lehetőségeket kihasználva fogja tervezni, megvalósítani és ellenőrizni a földeken, vagy az istállókban zajló eseményeket.

Hogyan lehetséges mindez?!

Optimalizált növénytermelés:

mezőgazdaság

Kép forrása: Pexels.com

A növénytermesztés legfontosabb elemei a traktorok és kombájnok, amelyek működését eddig el sem tudtuk volna képzelni a vezető egyén nélkül. A technológiai fejlődésnek köszönhetően egyre közelebb járunk az automatizáció korához, sőt manapság is már egyre gyakrabban előfordul, hogy a földműves az íróasztalától irányítja, előre programozza az automata traktort (akárcsak egy távirányítós kisautót), amely éppen feladatokat hajt végre a földeken.

A mezőgazdasági gépek fejlesztése azonban nem is akkora újdonság, mint gondolnánk. Bizonyos cikkek szerint már 1996-ban fejlesztettek kombájnokat, melyek képesek voltak kormányozni önmagukat. Ezen felül, a traktorok évek óta képesek kiszámítani az optimális útvonalat, amelyet felhő alapú tárhelyeken tárolnak annak érdekében, hogy a következő évben ismét hasznát vegyék.

Legfontosabb erényük, hogy nem igényelnek emberi munkaerőt, önállóan képesek végrehajtani olyan feladatokat, mint például a szántás, vetés, permetezés vagy betakarítás. Amennyiben akadályt észlelnek maguk előtt, jeleznek az irányítónak, aki telefonjáról is könnyen utasításokat tud adni számukra.

A könnyebb elvégzés mellett további előnye az automatizált gazdaságnak, hogy a nap 24 órájában üzemeltethető, ezáltal képes a költségek csökkentésére, valamint a termékek minőségét is javíthatja. Hátránya azonban, hogy rendkívül magas beruházási költségen valósítható meg, amely kisebb birtokok számára nem feltétlen térül meg.

Állatbarát automatizálás:

mezőgazdaság

Kép forrása: Pexels.com

Habár a növénytermesztésben elvégzett fejlesztések a hétköznapi ember számára látványosabbak lehetnek, ne feledkezzünk meg az állattartó gazdaságokról sem. Természetesen ezekben is rengeteg lehetőség rejlik, amelyek amellett, hogy optimalizálják a termelést, olykor az állatok védelmét is elősegítik.

A kisebb farmokon gyakori jelenség, hogy a gazda felismeri minden egyes állatát azok testi jegyeiről, és ez alapján egyéni kezeléseket, megfelelő mennyiségű takarmányt, egyedi bánásmódot nyújtanak számukra. Sajnos a nagyobb gazdaságokban, amelyek az élelmiszer ellátás jelentős részét adják, korábban erre nem volt lehetőség, minden állat azonos gondoskodást kapott.

Ahogyan az emberek között is eltérő igények jelennek meg, úgy nincs ez másképp az állatoknál sem. Ezt segíti elő az a rendszer, amely a technikai lehetőséget kihasználva teszi lehetővé az állatok gép általi felismerését, az egyedi információk összegyűjtését, és ezáltal a számukra megfelelő ellátás biztosítását.

Az egyedi azonosítók (RF-ID) által tudja a gazda egyénre szabni a takarmány adagokat, képes az állat mozgástartománya alapján következtetéseket levonni (pl. különféle betegségek esetén), ezáltal a megfelelő gyógyszeres kezelés is hozzárendelhető.

Sertések esetén megfigyelhető a testsúly, tyúkok esetén a napi tojás mennyiség, míg szarvasmarhák esetén a tejadag. Utóbbiak esetén ezek beszerzése (fejés, tojás szedés) is automatikusan működtethető.

Képek forrása: Pexels.com

Forrás: Rackhost.hu

Friss cikkek innen:Mezőgazdaság

Comments are closed.