Támogatott tartalom

Miért jó móka egy játszósátor a gyereknek?

Nem sok olyan ember van, aki ne épített volna bunkert gyerekkorában. Ez volt az a hely, aminek varázsa volt. Egy saját kis kuckó, ahol „bármi” megtörténhetett és ahova csak az mehetett be, akit annak a tulajdonosa beengedett. Így nem kérdés, hogy a kertben is helye van egy ilyen játszósátornak.

A gyerekekben már igen korán kialakul az az érzék, ami a szociális távolságtartásért felel majd később. Például nem bújak oda akárkihez, csak akit szeretnek. Nos, ezeknek a kis kuckóknak is éppen ez a lényege, csak azokat engedik be a személyes szférájukba, akit szeretnének.

Nem beszélve arról, hogy itt el lehet egy kis rejtőzni a felnőtt tekintetek előtt, lehet egy kicsivel több nasit enni a kelleténél vagy éppen titkokat megosztani egymással. A kertben tavasztól őszig helye van egy ilyen kis bunkinak.

Énerősítés

A gyermekeknél egyfajta ösztönként jelentkezik, hogy házat építsenek maguknak. Ez pedig pszichológiai szempontból összefüggésbe hozható az énje erősítésével. Szerepe van ebben az alkotás folyamatának is, hiszen ő az, aki megálmodja és „létrehozza” magának a belső teret. Ha ebben társa is akad, akkor a csoporthoz tartozás érzése lesz az, ami erősödik benne.

Ugyanakkor annak ellenére, hogy egy kvázi önállóan végzett folyamatról van szó, ott van a biztonság is, amelyet ezek a falak jelképeznek. Emellett megjelenik benne a felnőttvilág utánzása is, hiszen ez lesz az ő első, „önálló” háza, ami csak az ő territóriuma. Azért, ami a falak között történik, tulajdonképpen ő felel.

Fejleszti a fantáziát

Onnantól kezdve, hogy a gyerkőc bemegy a játszósátorba, szabadon elengedheti a fantáziáját. Lehet ott éppen egy könyveskuckó, egy hercegnő kastélya, egy lőtér, átváltozhat a helyszín étteremmé, lehet ott élelmiszerbolt, de akár mesebeli helyszínné is alakíthatja, ha éppen ahhoz van kedve. Vagyis remekül kiegészíti egy ilyen sátor a fantáziadús játékokat.

Remek kiegészítője a játékoknak

A fentiek mellett más szempontból is hasznos egy ilyen sátor, hiszen kiegészíti a bújócskát, lehet ez a „ház” egy fogócska során, ez pedig csupán a jéghegy csúcsa, ugyanis egy kis fantáziával gyakorlatilag nagyon sok mindenbe bevonható ez a kellék. Sőt, ha esetleg valamilyen negatív dolog éri, egy ilyen eszköz segítségével remekül ki is játszhatja magából az amiatt kialakuló feszültséget is. Ez pedig mindenkinek jó.

Praktikus a kertben

Egy ilyen játszósátor alapvetően kis helyet foglal a kertben, cserébe viszont tavasztól őszig lehet benne játszani. Nagyon könnyű tisztítani, sőt, nagyon könnyen mozgatható, így ha a játék vagy éppen a kerti munka megkívánja, könnyedén lehet ide-oda lehet vinni. Így nem akadályozza például a fűnyírást sem.

Megbízható hely, széles választék

Ma már számos különböző fajtája létezik ezeknek a sátraknak. Van olyan, amely lehet kisebb vagy nagyobb sátor, műanyag házikó, de akár mászóalagúttal kiegészített kis kuckó is.

Ráadásul a minta terén a határ a csillagos ég, hiszen számos különböző mesefigura közül lehet választani e téren. Így biztosan mindenki megtalálj a számára leginkább megfelelőt.

A fentiekből egyértelműen látható, hogy számos előnye van egy ilyen játszósátornak a kertben. Így egy olyan udvarról, ahol kisgyermek él, semmiképpen sem hiányozhat. Tulajdonképpen egy gyerkőccel nem is történhetne jobb dolog annál, mint ha a szülei meglepik egy saját kis hellyel, ami csak az övé a kertben.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.