Élelmiszer

Miért olyan drága a szarvasgomba?

A konyhaművészet világában gyakran hallani a szarvasgombáról. A szarvasgomba egy olyan gombafajta, amely a föld alatt nő. Hihetetlen íze és egyedi aromája van, ami ideális mártásokhoz vagy akár nyersen fogyasztva is.

A probléma a szarvasgomba étkezésben való felhasználásával az, hogy hihetetlenül drága. Az igazán minőségi lelőhelyekből kevés van, ezért a szarvasgomba vásárlása sem egyszerű és az adott év hozamán is sok múlik.

Íme 3 ok, amiért a szarvasgomba olyan drága.

Néhány drágább fajtája van

Az egyik probléma a szarvasgombával, és ami miatt olyan drága, az az, hogy nagyon kevés olyan fajta van, ami bármit is ér. A szarvasgomba világában a két legjobb fajta a fekete és a fehér szarvasgomba.

E kettő közül a fehér szarvasgombát azért tartják nagy becsben, mert több íze és aromája van. Mivel a szarvasgombának csak két fajtája ér valamit, ezért ez a kettő rendkívül drága.

Ritkaságszámba mennek. Vannak más szarvasgombafajták is, de ezeknek nincs olyan íze és aromája, mint a fekete és a fehér szarvasgombának. Ha a környéken szarvasgombára bukkansz, akkor kicsi az esélye, hogy fekete vagy fehér szarvasgomba legyen. Mivel a világon csak ennyi van belőlük, ez korlátozza a kínálatukat. A szarvasgomba iránti kereslet mindig nagy.

A nagy keresletet kielégítő kis kínálat miatt a fehér és fekete szarvasgomba ára rendkívül magas. A szarvasgomba azért drága, mert csak két fajta, a fekete és a fehér létezik, amelyet valóban érdemes megfőzni.

Nehéz megtalálni

Még ha tudod is, hogy olyan területen vagy, ahol fekete vagy fehér szarvasgomba terem, akkor is rendkívül nehéz megtalálni őket. Ez azért van, mert a szarvasgombák a föld alatt nőnek.

Ez egy olyan gombafajta, amely bizonyos talajviszonyokat kedvel, és bizonyos fafajták alatt szívesen nő. Emberi szemmel nem könnyű észrevenni őket, hacsak nincs óriási szerencsénk.

Az emberek hagyományosan sertéseket használtak a szarvasgomba kiszimatolására. A sertések természetesen tudják, hogyan kell a föld alatt szaglászni az élelmet, mivel gyűjtögetők.

szarvasgomba félbe vágva

Kép forrása: Pixabay.com

Gyakran szimatolnak ki gyökereket, bogarakat és sokféle gombát a felszín alatt. Ezután ormányukkal, vagy vaddisznók esetében agyarukkal kiássák a táplálékforrást. Ezt a képességet észrevéve a gazdák kifejezetten a szarvasgomba felkutatására képezték ki a sertéseket.

Mivel a szarvasgombáknak erős szaguk van, nem volt túl nehéz rávenni a sertéseket, hogy a különleges illatukhoz igazodjanak. A sertések használatával az volt a probléma, hogy gyakran megették a szarvasgombát, miután felfedezték. Emiatt a gazdák elkezdtek átállni a kutyákra.

A kutyák is képesek a szarvasgomba felkutatására, és kiképzést kaphatnak arra, hogy ne egyék meg a gombát, ha egyszer megtalálták. Mivel a szarvasgomba megtalálása nagyon összetett, sok időt vesz igénybe. Hacsak nem termesztjük a szarvasgombát, a vadonban keressük.

Bárhol lehetnek a lábad alatt. A szarvasgomba megtalálásának bonyolult folyamatának köszönhetően drága.

Betakarítási nehézségek

Ha a gazda egyszer megtalálja a szarvasgombát, ez csak a fele a bonyolult munkának. A szarvasgomba azért drága, mert a vadonban is nehéz betakarítani. Ha egy disznó vagy kutya talál egy szarvasgombát, a betakarító nem tudhatja pontosan, hogy hol található, mivel a föld alatt van.

Ezért gondosan körbe kell ásniuk a területet. A legutolsó dolog, amit tenni akarnak, hogy a végén egyenesen a szarvasgombába lapátolnak. Ezzel rengeteg pénzt pazarolnának el.

Ehelyett inkább körbe kell ásniuk a területet, majd lassan el kell jutniuk oda, ahol a kutya vagy a disznó megszagolta. A mélységet sem mindig ismerik.
Előfordulhat, hogy csak azért kezdenek el ásni, hogy rájöjjenek, hogy pont a szarvasgombába ástak bele.

Az ásás lassú és körültekintő folyamat, és általában mindig kézzel végzik. Tekintettel arra, hogy az egyénnek általában több szarvasgombát kell kiásnia, hogy elérje a kvótáját, ez az egész folyamat hosszú időt vesz igénybe.

A szarvasgomba eladásából származó pénzük tükrözi, hogy mennyi időt töltöttek a szarvasgomba felkutatásával és kiásásával. A szarvasgomba azért drága, mert a begyűjtése fáradságos folyamat.

Képek forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Élelmiszer

Comments are closed.