Élelmiszer

Miért válasszuk inkább a bio termékeket?

Van egyáltalán értelme, pusztán divat lenne?

Döntse el mindenki maga, hogy számára jobb-e a bio vagy sem, de vannak olyan tények, amiknek ismerete nem árthat ennek a döntésnek a meghozatalához.

Ilyen például az, hogy amennyiben a bio termékeket választjuk, akkor a növényvédő szerek, a génmanipulált összetevők, illetve egyéb adalékanyagok elfogyasztásának veszélyét csökkentjük.

Ez például különösen fontos lehet, amikor a gyermekünk táplálkozásáról van szó, hiszen ha másra nem is figyelünk, a bio kétségtelenül kevesebb vegyszert tartalmaz, mint a nagyüzemi gazdaságokban termelt zöldségek és gyümölcsök. De talán, ha átgondoljuk, hogy a gyermekünknek miért akarunk jót, a válasz után a saját jólétünket is megfigyelés alá vonhatjuk.

Visszatérve, azt persze nem árt tudni, hogy vannak bizonyos növényvédők, amiket az esetükben is szabad használni, de ezek külön szabályozás alá esnek, ráadásul igen szigorú szabályozás alá, ez is okozza, hogy magasabb áron elérhetőek ezek a termékek.

És hogy mitől lesz bio valami? A szigorú előállítási szabályok betartásától. Mivel ilyen esetben arra törekednek a gazdák, hogy az eredmény jobb minőségű legyen, azaz nem a nagyobb mennyiség elérése a cél, ezért a végeredmény például a gyümölcsök esetében egy egészségesebb, ízletesebb, vitamindús termény.

A minél magasabb tápérték mellett fontos továbbá, hogy a termelésre használt földet se zsákmányolja ki a gazda, vegyszermentes, biológiailag lebomló szerek használata engedélyezett. Semmilyen hozzáadott mesterséges anyagot nem tartalmazhatnak a bio termékek.

Előbbiek fényében tehát látható, hogy lényegében egy olyan zöldebb megoldásról van szó, amivel az élelmiszer előállításakor a környezet szennyezése a nagyipari termeléssel szemben szinte összehasonlíthatatlanul kisebb.

Mitől lesz bio a hús? Először is attól, hogy a húsukat adó állatok jó körülmények között élnek, a lehető legtermészetesebb módon. Például látnak napfényt, sok olyan társukkal ellentétben, amiket a nagyipari vállalatok tartanak.

A természetes környezet biztosítása, az igényeik figyelembe vétele együttesen járul hozzá ahhoz, hogy a közérzetük jobb lesz, ezzel pedig az ízük is vélhetően. Nem elhanyagolható továbbá, hogy esetükben tilos a növekedés fokozó szerek, az antibiotikumok, a hormonok vagy a szaporodásfokozók használata, ami a nagyipari állattartásban nem így van.

Ha pedig arra gondolunk, hogy ezek az állatok milyen takarmányt fogyasztanak, talán nem lepődünk meg, hogy a bio gazdaságokban nem kapnak vegyszerekkel kezelt változatot, csak jobb minőségű fajtákat.

Az is nagyon fontos, hogy ezeknek az állatoknak része az életének a rendszeres mozgás, nem egy zárt karámban élik le az egész életüket, hanem friss levegőn mozoghatnak. Ez nem csak etikai szempontból, hanem a fogyasztóknak egészségügyi szempontból is érdekes és fontos információ.

Ezek beszerzése pedig nem kell, hogy bonyolult és körülményes legyen, hiszen akár otthonunkból is elérhetőek, és az online szupermarketbe betérve hazai kistermelők termékei között válogathatunk, néhány órával a betakarítás után már az otthonunkban lehet a friss és minőségi áru, aminek rendszeres fogyasztásával nem csak a környezetnek, de a szervezetünknek is jót teszünk.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Élelmiszer

Comments are closed.