Támogatott tartalom

Milyen a jó vezetőülés?

Utazások, nagyobb távolságok megtétele során, valamint egyes feladatok elvégzéséhez különösen fontos tud lenni az, hogy a járműben milyen vezetőülés található.

Kiemelten oda kell figyelni például a teherautók, buszok, kamionok, munkagépek és traktorok esetében, ahol a munkavégzés hatékonyságát is erősen befolyásolja az ülés kialakítása.

Miért fontos a megfelelő vezetőülés?

Ma már akár online is megrendelhetjük a kívánt terméket, például a Weber Autotechnik vezetőüléseinek kínálatából. Még mielőtt rátérünk az egyes ülések előnyeire, tulajdonságaira, érdemes arról is beszélni, hogy miért van olyan nagy hangsúly az ülésen.

Ha napi szinten akár több órát is el kell tölteni egy helyben, akkor a kényelem elsődleges szempont. Az sem mindegy, hogy eközben viszonylag statikus helyzetben van a jármű (például egy daru, egy helyben álló munkagép kezelése), vagy folyamatosan úton vagyunk. Utóbbi esetben pedig arra is figyelni kell, hogy milyen viszonyok között történik a mozgás.

A busz az autópályán és városon belül közlekedik, aszfalton, átlagos körülmények között. Ezzel szemben egy traktor kint van a földeken, dimbes-dombos helyeken mozog, így a sofőr kényelmére még jobban oda kell figyelni. Itt már olyan kialakítást érdemes választani, ami kiváló minőségű légrugóval is rendelkezik, hogy a függőleges mozgás se okozzon kellemetlenségeket.

A nem megfelelő vezetőülés nem kíméli a gerincet, a hátat, de a kezünket se fogjuk tudni kényelmes pozícióban tartani. Ez már 1-2 óra után megterhelő tud lenni, de ha 6-8 órát kell szinte egyhuzamban dolgozni az ülésben, akkor a nap végén már alig várjuk, hogy kiszabaduljunk a vezetői fülkéből.

Ez a munka hatékonyságára is negatív hatással van. Csökken a koncentráció, a fókuszáltság, ami akár balesethez is vezethet, és a végeredmény minősége is rosszabb lesz. Egy modern vezetőülés nagyon sokat tud segíteni, hosszú órák eltöltése sem fog nagy megterhelést okozni. Ráadásul a mai ülések elkészítése során a fenntarthatóság is fontos szempont a gyártók számára.

Mit tud egy modern vezetőülés?

Az említett légrugós kialakítás mellett elérhető még benne gyors leeresztés, állítható fejtámla, automata súlybeállítás, a magasságot és a rugóutat is lehet állítani az ülőlap dőlésszöge mellett. Szövethuzatból készül, olyan természetes alapanyagot használnak, amelyekben kényelmesen el lehet tölteni több órát is például meleg, nyári napokon.

A biztonságról a hárompontos biztonsági öv gondoskodik, a megfelelő pozícióról pedig a csúszósín, az állítható kartámasz és a kifordítható talp. Télen, hideg időben pedig ülésfűtést is használhatunk.

Minden igényhez megtalálhatjuk a megfelelőt

Függetlenül attól, hogy teherautóhoz, buszhoz, munkagéphez vagy traktorhoz keressük a megfelelő vezetőülést, garantáltan meg fogjuk találni azt, mivel egy adott modellhez is többféle megoldás érhető el. Vannak fűthető, magasított háttámlával ellátott változatok is.

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.