Mozaik

Milyen fémhulladékot termel egy háztartás?

Korunk egyik legnagyobb kihívása az emberek által termelt és felhalmozott hulladékok mennyisége és annak elhelyezése. Néhány tíz évvel ezelőtt alig ismertünk mást, mint a klasszikus szeméttelepeket és MÉH telepeket. Ez utóbbira a lakosság beszállíthatta a leadni kívánt válogatott fém- és papírhulladékait, melyet súlyuk alapján megvásárolta a vállalat.

Ezen túlmenően gyakori kampányokat indítottak iskolai papír- és vasgyűjtésekkel. Ez több szempontból is hasznos volt, hiszen a diákok iskolájuknak pénzt gyűjthettek másrészt viszont megkezdődött e gyermekek szelektív hulladékgyűjtésre történő nevelése is.

Napjainkban

Ma már rendkívül szerteágazó a hulladékkezelés világa. Teljesen külön iparággá változott, ami környezetvédelmi szempontból társadalmunk fejlődésének kevésbé szerencsés iránya miatt rendkívül fontos. Külön cégek foglalkoznak a hulladékok különböző anyag csoportjaival, mert a begyűjtési és feldolgozási lánc ezt követeli meg. Kezdve a begyűjtéssel foglalkozó cégektől akár a kábelnyúzó gép üzemeltetőkig

Kommunális hulladék

A legnagyobb mennyiséget képező és jelenleg is a legnagyobb problémát okozó típusa a hulladékoknak. Ezek azok a háztartásban keletkező hulladékok, amelyek egyetlen újrahasznosítható anyagcsoporthoz sem tartoznak. Begyűjtésük, szállításuk, tárolásuk, megsemmisítésük a legköltségesebb és az egyik legkörnyezetszennyezőbb. A felhasználók fizetnek azért, hogy az ezzel foglalkozó cégek megszabadítsák őket az ilyen jellegű szeméttől. Rendszerint begyűjtés után hulladékégetőkbe, vagy központi szeméttelepekre kerülnek.

Műanyag hulladékok

Lakosság számára ingyenes begyűjtési szolgáltatást nyújtanak műanyag feldolgozásával foglalkozó vállalatok. Rendszerint PET palackok, műanyag tasakok, fóliák. Főleg hőre lágyuló műanyagok, amiket gazdaságosan tudnak újrahasznosítani. Gyakorta gyűjtik egyszerre fémmel is, mert a szelektálási technológiák fejlődése miatt ma már viszonylag egyszerűen elválaszthatók egymástól a fémek a műanyagoktól

Fém hulladékok

Tömegük miatt rendszerint telephelyi leadással van mód megszabadulni tőlük. Körülményes ezért a szállítás, de pénzt fizetnek a leadott fémekért. Réz, alumínium, vas és acél a leggyakoribb újrafeldolgozásra leadott anyagok. Hasznosításuk szelektálást követően tisztítás, darabolás, darálás és beolvasztás sorrendben történik.

Elektronikai hulladékok

Napjainkban egyik legkomplexebb problémaforrás. A használhatatlanná vált elektronika hulladékok újrahasznosítása. A technológiák gyors fejlődése miatt közel tízszer annyi új elektronikai terméket gyártanak és adnak el mint amennyi hivatalos feldolgozócégekhez kerül vissza. Az eszközök zöme tehát vélhetően vagy a tervezettnél tovább maradnak használatban vagy szabálytalan tárolással kerülnek szeméttelepekre, melyek jelentős környezeti kockázatot jelentenek.

Fő problémát a sokféleségük jelentik. Mert merőben más begyűjtési, bontási és feldolgozási technológiát igényel egy mobiltelefon vagy laptop nyomtatott áramköre, mint egy rozsdásodásnak indult mosógép, televízió vagy gázzal teli mélyhűtőláda. Ezért általában egyes termékcsoportokra külön szakosodott feldolgozó cégek jöttek létre.

Veszélyes hulladékok

Elektronikai hulladékok részegységei gyakran tartalmaznak olyan anyagokat, amik a környezetre vagy egészségre ártalmasak. Elég csak nyomtatók festék kazettáira, LCD monitorok kijelzőire gondolni. Ide sorolandók a különféle akkumulátorok és elemek, de számtalan féle vegyianyag, olajok és festékek is. Önkormányzatok ezek begyűjtésére kampányokat szoktak szervezni, melyek igen sikeresen alakulnak általában.

Rendkívül fontos, hogy lakossági felhasználóként tudatosan és felelősséggel igyekezzünk eljárni saját hulladékaink kezelése tekintetében. Szükséges, hogy a lehető legjobban szelektáljuk azokat és megfelelő gyűjtőedényekbe helyezzük, vagy begyűjtőtelepekre szállítsuk. https://zoldgepezet.hu/

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Mozaik

Comments are closed.