Támogatott tartalom

Milyen késekkel dolgoznak a profi séfek és hentesek?

Akadnak olyan terméktípusok – például a kések – melyeket a háztartásokban, a mindennapokban is használunk, ugyanakkor bizonyos szakmáknak is fontos munkaeszközei. Ezért jogosan merül fel a kérdés, hogy vajon miben különbözik egy normál konyhai kés egy professzionális változattól? Érdemes az otthoni felhasználóknak is ez utóbbit választania?

Kés és kés között is van különbség!

Ha besétálunk egy hipermarketbe és a konyhai részlegen nézelődünk, biztosan találunk késeket is, akár egészen széles kínálatban. Ezen termékek többsége viszont az egyszerű háziasszonyokat és hobbiszakácsokat célozza meg, akik otthon, a saját konyhájukban sütnek, főznek.

Ellenben a professzionális késeket többnyire vágóhidakon, hentesáru-üzletekben és éttermi konyhákon használják; ilyenek például a Fiskars & Gerber termékek webáruházában kapható húsipari kések is. Ami elsőre szembetűnik, hogy ezek a vágószerszámok magasabb árkategóriát képviselnek; egy profi kés árából kijön akár 2-3 normál is.

Ez azonban nem véletlen, hiszen az előbbieket teljesen más jellegű felhasználásra tervezték. Míg egy konyhakést otthon naponta maximum fél-egy órát használunk csak, addig például egy vágóhídon 8-12 órás műszakokat kell az eszközöknek is “végigdolgozniuk”.

Vagyis a pengéknek sokkal ellenállóbbnak kell lenniük, hogy később kopjon csak el az élük, illetve a markolat kialakítása sem mindegy, hisz egy jó kés fogása hosszas használat közben sem lehet kényelmetlen, és nedves kézzel sem szabad csúszóssá, instabillá válnia.

Ugyanígy az összeszerelési minőség is lényeges, hisz az illesztéseknek tökéletesnek kell lenniük, mind a strapabíróság, mind a higiénia végett.

Egy márka, mely mindezeket az elvárásokat teljesíti

A szakmai felhasználók számára egészen biztosan ismerősen cseng a Frosts márkanév, hiszen a gyártó késeit előszeretettel használják a húsiparban és az éttermi konyhákon is. A neves svéd brand 1891 óta forgalmaz késeket, igaz, eleinte fafaragó szerszámok gyártásával foglalkoztak, erről tértek át később a professzionális hentes- és szakácskésekre.

A termékek pengéit méltán híres svéd acél alkotja, mely extrém, hosszan tartó élességet garantál. A kínálatban kaphatóak merev, félflexibilis, flexibilis és extra flexibilis kések is, hogy mindenki megtalálhassa a saját igényeinek és felhasználási területének leginkább megfelelő eszközt.

A gumírozott, ergonomikus markolat pedig még nedves, csúszós kézzel is stabil fogást tesz lehetővé, így kellő körültekintés mellett a kések maximális biztonsággal használhatóak.

Szüksége van-e egy otthoni felhasználónak professzionális késekre?

Amennyiben lehetőségünk van rá, igen, érdemes ilyen eszközöket vásárolni otthoni használatra is, hiszen jelentősen leegyszerűsítik és meggyorsítják az előkészületeket.

Amennyiben volt már kellemetlen élményünk tompa, kényelmetlen fogású, minden mozdulatra nyeklő-nyakló késekkel, akkor egy professzionális termék használatát alighanem kész megváltásnak érezzük majd.

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.