Mozaik

Milyen késekre lehet szükséged a konyhában?

A címben szereplő kérdésre azonnal adja magát a válasz: élesekre! Persze azért nem ilyen egyszerű a képlet, hiszen a különböző konyhai műveletekhez eltérő kialakítású késekre van szükség.

Teljesen mást használsz például egy kenyér megkenéséhez, mint egy hús filézéséhez, vagy egy jó nagy szelet oldalas darabokra vágásához, nem igaz? Egy biztos: bármilyen kést használsz is éppen, lényegesen könnyebb lesz a dolgod, ha az a kés minőségi.

Honnan tudhatod, hogy nem a legjobbak a késeid?

A legrosszabb minőségű késeket első látásra fel lehet ismerni, egész egyszerűen rögtön látszik rajtuk, hogy nem túl színvonalasak. Vannak azonban jobb kialakítású darabok is, ezeknek árulkodó lehet az ára (túl olcsó), de sokszor csak használat közben derül ki, hogy nem sokat érnek.

Egy rosszabb minőségű kés legfeljebb akkor éles, amikor megveszed, amint elkezdesz vele vágni, rohamosan romlik a teljesítménye. Jó esetben élezés után ideig-óráig ismét működik, rossz esetben meg se tudod élezni rendesen. Egy Morakniv kés esetében ilyen például egészen biztosan nem fordulhat elő.

Milyen késeket érdemes otthonra beszerezni?

  • A fentiek alapján az első, amire érdemes odafigyelni, hogy a konyhai kések mindenképpen minőségiek legyenek. Ezután a következő lépés a kések fajtája.
  • Séfkés. Ez való gyakorlatilag minden alapanyag feldolgozására a konyhában: a húst, a zöldségeket, gyümölcsöket, egyéb hozzávalókat egyaránt lehet vele vágni – persze csak ha elég éles.
  • Fikézőkés. Ennek segítségével lehet a húst hatékonyan eltávolítani a csontról.
  • Kenyérvágó. Aligha szorul komolyabb magyarázatra: kenyeret, zsömlét, kiflit, kalácsot, egyéb péksüteményeket ezzel lehet a leghatékonyabban vágni.
  • Bárd. Vastagabb, csontos húsok darabolásához való.
  • Szeletelő. Kifejezetten alkalmas vékony szeletek vágására felvágottakból, zöldségekből, gyümölcsökből.
  • Hámozókés. A neve beszédes: zöldségek, gyümölcsök pucolására való.
  • Kenőkés. Szendvicsek, pékáruk kenésére szolgál.

Ezek az alapok, de persze még rengetegféle késsel lehet igény szerint bővíteni a készletet, attól függően, hogy milyen étkezési szokásaink vannak. Az biztos, hogy minél több kés áll rendelkezésre, annál könnyebb lesz a dolgunk a konyhában.

Kép forrása: Shutterstock.com / Szerző: dturphoto

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Mozaik

Comments are closed.