Támogatott tartalom

Milyen korhatár vonatkozik a jogosítványszerzésre?

Milyen korhatárra vonatkozó rendelkezésekkel lehet számolni a jogosítványszerzést tekintve? Milyen életkort kell mindenképp betölteni ahhoz, hogy valaki elkezdhesse a folyamatot, és sikerrel vehesse a fontosabb mérföldköveket?

A cikkben ezeket a kérdéseket nézzük meg részletesen, megmutatva a jogsiszerzés korhatárra vonatkozó releváns szabályait. Lássuk tehát a részleteket!

A jogosítványszerzés és a korhatár közötti összefüggés

A forgalomban való közlekedés bizony felelősségteljes dolog. Nem mindegy, mennyire mérjük fel a sebességet, a menetirányt, a sávváltások menetét, vagy akár a kisebb és nagyobb manőverek veszélyességi fokát.

Emiatt tehát a jogosítványszerzés és a LikeDrive autósiskola lehetőségeit fontolgatva mindenképp célszerű vetni egy pillantást a korhatárra vonatkozó előírásokra! Amelyekről egyébként törvényi határozat van érvényben.

Nem mindegy, hogy valaki mikor kezdi ugyanis a KRESZ tanfolyamot, illetve mikortól ülhet be egyáltalán törvényesen a volán mögé. Úgyhogy rögvest tisztázni is fogjuk az erre vonatkozó előírásokat.

B kategória – a következő korhatár érvényes

Kezdjük a folyamat elején! Ahhoz, hogy valaki elkezdhesse a B kategóriás jogosítványhoz szükséges KRESZ tanfolyamot, alapfeltétel a már betöltött 16,5 életév. Ha ez még nem áll fenn, akkor nincs mese, bizony várni kell még.

Ami a vezetés gyakorlati óráit illeti, arra vonatkozóan a törvényi előírás gyakorlatilag illeszkedik a KRESZ-hez. Annyit érdemes tudni, hogy a már betöltött 17. életév mindenképp alapfeltétele, hogy valaki elkezdhessen közlekedni a forgalomban.

Lényeges hangsúlyozni, hogy ezek a szabályok a legtöbbek számára releváns B kategóriás jogosítvány megszerzésére vonatkoznak. Ugyanakkor akad olyan kategória is, amit akár fiatalabb korban is el lehet kezdeni. Mindjárt megnézzük az erre vonatkozó tudnivalókat is.

Bizonyos járművek már 14 éves kortól is vezethetőek

Nem feltétlenül muszáj megvárni a betöltött 17 éves kort, ha valaki korábban is szeretné a kerékpárt valami másra cserélni. Ugyanis az úgynevezett AM kategória erre korábban is lehetőséget biztosít.

Ezzel a vezetői engedéllyel a legfeljebb 50 köbcentiméter hengerűrtartalmú motorkerékpárokat lehet szabályosan vezetni. Ennek a feltétele, hogy már betöltsük a 14. életévet. Ha valakinél ez megvan, ő teljesítheti úgymond a motoros jogsit.

Ami viszont a B kategóriás jogosítványt illeti, ott bizony nincs mese, még várni kell. Ugyanakkor előnyös lehet, ha valaki már ennél korábban rutint szerez a forgalomban közlekedve. Például egy robogón lehet addig gyakorolni a városban, hogy aztán már később egy autó volánjánál ülve nagyságrendekkel gyorsabb és könnyebb lehessen a tanulási folyamat.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.