Mezőgazdaság

Milyen talajművelő eszközre van szükség minden szántóföldön?

A talajművelés szó olyan mechanikai műveleteknél használatos, amikor a talaj állapotát megváltoztatják, kezelik a növényi maradványokat, megszűntetik a gyomokat vagy esetleg műtrágyát vagy növényvédőszereket juttatnak a talajba. Mindezt talajművelő eszközök segítségével teszik.

Melyek az elsődlegesen használt talajművelési eszközök?

Az eke talán a legfontosabbak közé sorolható. Az ekéket aszerint különböztetik meg, hogy milyen talajművelési munkáról van szó.

Az ágyeke a barázdaszeleteket egy irányba mozgatja, így kevesebb bakhátat és osztóbarázdát fogunk kapni. A váltvaforgató ekét a rónaszántás során használják, így a barázdák minden esetben egy irányba fognak dőlni.

A kultivátor használata akkor szükséges, amikor különböző mélységekben lazítják meg a földet és ezzel egy időben megtörténik a növények gyökereinek az elvágása is. A tárcsa az, amelyet talán a leggyakrabban alkalmaznak talajművelésnél.

A legtöbb mezőgazdasági szakember a 2 soros X elrendezésű tárcsákat használja, amelyeknek az első sora csipkézett, míg a második sora egy sima éllel rendelkező tárcsa. A tárcsák összetörik a rögöket, aprítják a növényeket, porhanyóssá teszik a talajt, mentesítik a talajt a gyomtól és segítségével még a vetőágy is elkészíthető.

A hengerezés szintén egy fontos munkafolyamat, hiszen a talaj felszínét tömörítik. Ezt akkor szokták alkalmazni, amikor a vetőágyat szeretnék lezárni. Sima henger, csillagos henger, gyűrűshenger, Campbell henger is segítheti ezt a munkafolyamatot.

A nagyobb szántások tömörítésére gyakorta alkalmazzák a Campbell hengert, hiszen küllős kerekekkel rendelkezik, amely képes a felszín felkeverésére is.

Mire kell figyelni szántáskor?

A szántás mélysége nagyon fontos, hiszen ezt mindig az elvetendő növény egyedi igényei határozzák meg. Már szántás előtt nem árt tisztában lenni azzal, hogy mit fogunk elvetni a földbe.

A vetőágy magasságába tilos beforgatni a kedvezőtlenebb alsó réteget, mert az nem fogja elősegíteni a növények növekedését. Őszintén nem is érdemes sokkal mélyebben szántani, mint amennyire szükséges, hiszen az a kiadásokat is jócskán megemeli.

Magyarországon jellemzően ősszel történik meg a szántás, hiszen ekkor a föld megmunkálása is könnyebb. Ha őszi vetésű növényeket tervezünk, akkor viszont elkerülhetetlen lesz a nyári szántás. A talaj szerkezete ekkor sokkal rögösebb, így nehezebb dolgunk lesz, mint ősszel.

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Mezőgazdaság

Comments are closed.