Élelmiszer

Milyen teát fogyasszunk magas vérnyomás esetén?

Korunk számos népbetegséggel kell, hogy felvegye a harcot. Az egyik legtipikusabb ezek közül a magas vérnyomás, mely egyszerre egy betegség, valamint önmagában is tünete lehet más betegségeknek és szindrómáknak.

Nézzük, mit tehetünk annak érdekében, hogy a természet erejével újra kiegyensúlyozzuk a vérnyomás szintjét.

Mi is az a vérnyomás, és mikortól számít magasnak?

A vérnyomás az, amely segítségével a vérkeringés állandó jelleggel fennáll, és segít eljuttatni az oxigént és a tápanyagokat a szerveink különböző pontjaira. Jellemzően az artériákból mérjük, mivel az itt kialakult nyomás a legjelentősebb, a kisebb erekben csökken annak ereje.

Amikor pulzust mérünk, akkor a mérőeszköz azt mutatja meg, hogy a szív vérpumpálása során a szisztolé – azaz a szívizomzat összehúzódása – és a diasztolé – azaz a szívizomzat elernyedése – pillanataiban mi volt az átlagosan mérhető nyomás.

Ebből ismerjük meg az aktuális pulzusértékeinket, amelyet higanymiliméterben (Hgmm) mérünk. Egy átlagos felnőtt esetén a 120/80 Hgmm körüli érték a normális. 

Amennyiben ezek az értékek 130-139/85-89 Hgmm körüliek, az enyhén emelkedett vérnyomást jelez, tartósan 140/90 Hgmm feletti értékek esetén pedig kórosan magas vérnyomásról (hipertóniáról) beszélünk.

Mi az oka, és miről ismerhetem fel a magas vérnyomást?

tea

A magas vérnyomás lehet primer eredetű, vagyis nincsen szervi elváltozás mögötte, egyszerűen genetikailag hordozzuk, vagy a nem megfelelő életmód miatt alakul ki – nincsen rendszeres mozgás az életünkben, elhíztunk.

Esetleg tápanyagszegény az étrendünk, vagy dohányzunk, de még a túlzott stressz és annak helytelen kezelése is vezethet magas vérnyomásos panaszokhoz.

A szekunder eredet esetén már valamilyen krónikus betegség húzódhat meg a háttérben. Vezető okok a cukorbetegség, alvászavarok, a vesék elégtelen működése, vagy a pajzsmirigy betegségek.

Bizonyos esetekben gyógyszerek mellékhatásaként is jelentkezhet, ezért mindig fontos egyeztetni a szakorvossal, ha a magas vérnyomás tüneteit vesszük észre magunkon. 

A legfelismerhetőbb hipertóniás tünetek az alábbiak, melyek külön-külön is jelentkezhetnek:

  • Ébredéskor, valamint előrehajoláskor tompán lüktető vagy nyilaló fejfájás vagy tarkótájéki nyomás.
  • Szapora szívdobogás, mellkasi fájdalom.
  • Fokozott izzadás és láz nélküli hidegrázás.
  • Látás- és hallászavarok. 
  • Szédülés, egyensúlyvesztés.
  • Koncentrációvesztés, fókuszzavarok.
  • A végtagok gyengesége.
  • Légszomj, fulladás.
  • Orrvérzés.
  • Fáradékonyság, legyengülés és rossz közérzet.

A fenti panaszokat célszerű komolyan venni, mivel a magas vérnyomás közismertebb neve a csendes gyilkos. A tünetek sokszor ugyanis ritkán jelentkeznek vagy nem olyan erősek, viszont a magas vérnyomás az erek szétrobbanását okozhatja, és vezető ok a stroke és a szívproblémák okozásában.

Ehhez fontos, hogy különböző időpontokban, de rendszeresen ellenőrizzük a vérnyomás szintjét mind otthonunkban, mind a háziorvos vagy a belgyógyász segítségével.

Ajánlott valamilyen tea fogyasztása?

tea

A hipertónia esetén fontos a megelőzés, vagy kialakulása esetén annak kezelése. Ennek egyik legfontosabb része az, hogy egészségesebbé tegyük az életmódunkat.

A rendszeres gyógytea fogyasztása ebben nagy segítséget nyújt, csak tudni kell, melyiket érdemes választani – ehhez célszerű az orvosunkkal konzultálni, nehogy valamelyik gyógyszerrel kereszthatást vagy egészségromlást okozzon.  

A citromfű és a zöld tea remekül segítenek kiegyensúlyozni a vérnyomás szintjét, a levendulavirág főzete pedig megnyugtat. A hibiszkuszból és galagonyából készült teakeverékek is kifejezetten hatékonyak: utóbbi segít tágítani az ereket, előbbi hatóanyagai pedig tisztítják az érfalakat. 

Tetszett a cikk? Gyere és tudj meg még többet a Tudatos kávézók és teázók online magazinjából!

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Élelmiszer

Comments are closed.