Támogatott tartalom

Milyen volt az agrárgazdaság Hunyadi Mátyás életében?

A mezőgazdaság évről évre hatalmas fejlődésen ment keresztül. Nem is véletlenül: hiszen, mindnyájan tanultuk például, hogy a középkor idején terjedt el Európában a vetésforgó használata. Ekkor vált a mezőgazdaság valamilyen szinten hatékonnyá az emberiség történelmében.

Ma már mindent gépesítenek: a hagyományos „kapás” megoldás már kevésbé népszerű. A legspécibb növényvédő szereket használják mindenhol, és akár a géntechnológiai termesztéstől sem riadnak vissza a kutatók.

Milyen volt az agrárvilág Hunyadi Mátyás korában? Jobb volt, vagy rosszabb, mint a középkorban, vagy a korai reneszánszban mások idején?

Ki volt Hunyadi Mátyás?

Hunyadi Mátyás (Mátyás Király) Magyarország talán legismertebb uralkodója I. Szent István után. Sokan vitatkoznak azon, hogy tényleg „igazságos” volt-e vagy sem: az biztos, hogy a róla szóló meséket nem csupán Magyarországon, hanem egész Európa szerte ismerik.

Ha a mezőgazdasági helyzetet szeretnénk megérteni ebben a korban, akkor Mátyás általános politikáját kell jobban szemügyre venni. Milyen embert volt ő mégis? Egy olyan, aki mindig adott az újdonságokra, innovációkra, a reneszánsz egyik megteremtője volt Magyarországon is.

Ennek köszönhetően kijelenthetjük, hogy uralkodása során a mezőgazdaság is fejlődött. Minden bizonnyal ugyanúgy használták a vetésforgót, mint előtte, korábban. Az állattenyésztés sem volt alulmaradva: hiszen, hatalmas szarvasmarha és lótenyészetek voltak a gazdaságban.

Volt-e igazán korszerű mezőgazdaság akkoriban?

Ilyenről természetesen nem beszélhetünk sehol, az egész világon. A mezőgazdaság mindig fejlődésen ment keresztül, régen nem voltak korszerű gépek, traktorok, mint ma. Az emberek mindent kézzel, és ökrökkel, lovakkal végeztek/végeztettek el.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne értettek volna a mezőgazdasághoz, sőt. Vannak olyan titkok, melyeket ezek a remek farmerek magukkal vittek a sírba, és nem is hiába. Hiszen, egész életükben „közelről” tudtak kísérletezgetni a kertben és a szántóföldön, a titkok pedig apáról fiúra szálltak a mezőgazdász családokban.

Mivel a környezet nem volt annyira szennyezett, ezért teljesen máshogy termett a föld is, mint ma. A környezetszennyezés ma már mindenhol jelen van, és egy idő után teljesen el fogja lehetetleníteni a mezőgazdaságot.

Kép forrása: Freepik.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.