Támogatott tartalom

Minden, amit egy jó áramvédő kapcsolóról tudni érdemes

Építkezel, esetleg lakást újítasz fel? Akkor az áramvédő kapcsolókra mindenképpen érdemes figyelmet szentelni! A sokak számára FI-relé néven ismert készülékek ugyanis nagymértékben megnövelik a biztonságérzetet, ugyanis mielőtt probléma keletkezni, lekapcsolják az áramot.

A felhasználási céljából adódóan nem mindegy azonban, hogy milyen márkájú és milyen típusú életvédelmi relét szerzel be otthonra! Ebben a cikkben kifejtjük, hogy milyen egy igazán jó változat!

Mikor van szükség az áramvédő kapcsolókra?

Egy esetleges áramütésből adódó egészségkárosodás az egész életedre kihathat. Nem árt tehát ezt elkerülni, és az otthonodba olyan, az Elektrikstore.hu oldaláról beszerezhető áramvédő kapcsolókat szereltetni, amelyek megbízhatóan működnek probléma esetén.

Ezek a kis eszközök azonnal megbontják a hálózati kapcsolatot, amennyiben valamilyen hibát észlelnek. Emögött többféle ok is állhat, így nem biztos, hogy te magad rájössz, mielőtt gond adódna. Ha például az egyik berendezésed zárlatos lesz, akkor nincs arra garancia, hogy otthon, vagy és azonnal tudsz cselekedni.

Az áramvédő kapcsolók úgy érik el a céljukat, hogy folyamatosan figyelemmel kísérik a fázis és a vezetékekben megtalálható áramot. Ezzel észlelni tudják az esetleges gondokat. Ráadásul a készülékek a hagyományos olvadóbiztosítókhoz képest akár kétszer vagy háromszor érzékenyebbek is lehetnek, így jóval nagyobb biztonságot garantálnak.

Hol szokták használni ezeket a kellékeket?

Magyarországon szabványok vonatkoznak arra, hogy hol és milyen esetekben van szükség az áramvédő kapcsolók beszerelésére. Ez persze a többi országban is így van, tehát nem számítunk különleges területnek. A szabály szerint a FI-relé kötelező része minden elektromos szekrénynek, amit hozzá nem értő, háztartásbeli személyek használnak, legfeljebb 20A áramú csatlakozóaljzatok esetén.

Ez azt jelenti, hogy az áramvédők több célt szolgálnak, minthogy biztonságban tudják a lakást. Persze az áramütések elkerülésére használatos, viszont emellett a megakadályozzák, hogy az otthonodban tűz keletkezzen, valamint óvják a további készülékeidet is.

Miért jó egy minőségi, Legrand áramvédő kapcsoló?

A francia márkát nem nagyon kell már bemutatni, hiszen aki kicsit is jártas a villanyszerelés területén, az ismeri a Legrandot. A vállalat már több mint 100 éve működik sikeresen, mára már a világ egyik legnagyobb elektromos eszközöket gyártó cége.

Az aljzatok esetében pedig konkrétan piacvezetőnek számítanak. Nem véletlen tehát, hogy az áramvédő kapcsolókat sem hagyták ki a kínálatukból, hiszen ezek mind lakossági, mind ipari használatra egyaránt alkalmasak. Kiemelkedő biztonságot nyújtanak a szerelés során és a működtetés esetén.

Az általuk készített típusok egy része A-osztályba tartoznak, amik a váltakozó áramra és a pulzáló egyenáramra érzékenyebbek. Utóbbi nagyon fontosnak számít manapság, ugyanis rengeteg berendezésben vannak egyenirányítós félvezetők, amihez elengedhetetlennek számít ez a fajta FI-relé.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.