Mezőgazdaság

Mindenképpen szükség van keltetőgép hőmérőre a háztáji baromfi tartáshoz?

Háznál baromfit tartani hosszú távon kifizetődő, hiszen a hazai tojásnál és húsnál nem is létezik jobb. Azonban ahhoz, hogy a tojások nagy százalékban kikeljenek és ezáltal mindig legyen megfelelő utánpótlás, érdemes keltetőgépet használni.

Ám az ideális belső hő fenntartása elengedhetetlen ahhoz, hogy minél magasabb kelési arányt tudjon elérni, amelyek a gép önmagában nem garantál, így mindenképpen ajánlott egy speciális hőmérő beszerzése is mindehhez.

Joggal merül fel azonban kérdés, hogy mindez mennyire segíti az önellátás sikerességét és miként járul hozzá a háztáji baromfitartáshoz? Ebben a bejegyzésben minden fontos tudnivalót összegyűjtöttünk ezzel kapcsolatban.

Mennyire segíti az önellátást egy keltetőgép hőmérő?

Ha keltetőgépet használ, akkor a siker egyik kulcsa az ideális hőmérséklet hosszú távú fenntartása. Ehhez viszont nagyon pontos mérésre van szükség, így mindenképpen speciális eszköz használata ajánlott. Hiszen egy ilyen helyzetben a legminimálisabb eltérés is veszélybe sodorhatja a keltetés sikerességét.

Mi mindent befolyásol a hőmérséklet?

A keltetőgép úgy működik a tojások szempontjából, mintha egy inkubátorban lennének, hiszen a fő célja az, hogy megfelelő körülményeket teremthessünk a segítségével a fejlődő embriók számára. Viszont ebből a szempontból az ideális hőmérséklet minden baromfi fajta esetében eltérő, így erre különösen lényeges külön figyelmet fordítani.

Hiszen már néhány tizedfokos ingadozás is elég lehet ahhoz, hogy jelentősen csökkenjen a kelési arány. Vagyis abban az esetben, ha például látszólag minden rendben volt a keltetési idő alatt, mégis nagyon kevés utód kelt ki, akkor nagy valószínűséggel a nem ideális hőmérséklettel okozta a problémát.

Miért van ehhez szükség speciális hőmérőre?

Többen próbálkoznak az első időszakban különböző házi praktikákkal a belső hőmérséklet fenntartásához, ám a gyakorlat is bizonyítja, hogy ezek több szempontból sem megfelelőek. Ennek az egyik legfőbb oka, hogy a mérőcsúcsot mindig a tojások közvetlen közelében kell elhelyezni, ugyanis így kapunk reális adatokat a keltetőgép belsejében történő folyamatokkal kapcsolatban.

Vagyis emiatt lényeges jó minőségű és pontos keltető hőmérőt használni, amely segíthet kiküszöbölni az ilyen jellegű hibákat. Hiszen ha túl hideg vagy túl meleg van hosszú távon a belső térben, akkor az akár az embriók pusztulásához is vezethet. Emellett pedig mindez hatással van a kelés utáni időszakban is, hiszen befolyásolja az utódok méretét, de hatással van a vitalitásukra és az egészségükre is.

Hogy működnek a keltető hőmérők a gyakorlatban?

A háztáji keltetőgépek esetében praktikus módon a kémlelő ablak mellett található kisebb átmérőjű furaton van lehetőség az aktuális belső hőfok ellenőrzésére. Lényeges, a hőmérő behelyezésekor, hogy a higanycsúcs a tojások tetejéig érjen és várjon 15-20 percet a végső eredmény megjelenéséig,

így ugyanis a mérés egészen pontos lesz. Utóbbira azért van szükség, mert így beáll a hőmérséklet, a hőlengések kisimulnak, így láthatja a pontos adatokat. Ha nincs lehetősége minden alkalommal ennyi időt szánni erre, akkor ezeket a típusú hőmérőket benn is hagyhatja a belső térben, nem okoz vele semmilyen problémát.

A hőmérő és egy keltető hőmérséklet szabályzó együtt aranyat ér!

Ha szeretne igazán precíz munkát végezni és az a célja, hogy a keltetőgépbe helyezett tojásokból minél több ki is keljen, akkor a megfelelő hőmérő mellé fontos és hasznos lehet még egy keltető hőmérséklet szabályzó beszerzése is.

Ennek segítségével ugyanis a kívánt hőfokon tudja tartani a tojásokat hosszú távon is, hiszen a szigetelt érzékelő szenzorjának köszönhetően a ezek a szerkezetek alkalmasak a levegő hőmérsékletének szabályozására is, ám ehhez természetesen figyelembe kell venni a használt keltetőgép nagyságát és teljesítményét is.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Mezőgazdaság

Comments are closed.