Támogatott tartalom

Mire használható fel egy kötél a mezőgazdasági munkák során?

A köteleket évezredek óta használja az emberiség. Rengeteg helyen más-más méretben alkalmazzák a köteleket. Alkalmazzák a teherautók ponyvájának rögzítéséhez, általában gumis anyagból, de akár a kerti bútor vázát is fel lehet javítani vele, vagy a nyugágyak fekvőfelületét ugyanis ki lehet feszíteni ezek segítségével.

A mezőgazdaságban használatos kötelek kifejezetten mezőgazdasági célokra lettek kifejlesztve. A kötelek gumis anyagból pedig szintén igen népszerűvé váltak az elmúlt években. Ebben a cikkben ezekről a dolgokról számolunk be részletesebben.

A kötelek felhasználási területei

Számtalan esetben jön jól egy strapabíró kötél, legyen szó az alábbi területek bármelyikéről:

  • a mezőgazdaság
  • a kertészet
  • fóliahúzás

A mezőgazdasági kötelek kis nyúlásúak, éppen ezért a fóliasátrak lekötéséhez kifejezetten tartós megoldásnak bizonyulnak.

A mezőgazdasági kötelek jellemzője

Ezeknek a köteleknek számos olyan tulajdonságai vannak amelyek ideálissá teszik a mezőgazdaságban és a kertészetekben történő használatra.

Kiemelni érdemes tulajdonságaik közé tartozik:

  • nem csúszik
  • erős
  • jól csomózható
  • könnyen kezelhető
  • a kültéri igénybevételt jól viseli
  • UV álló

Mennyit bírnak a mezőgazdasági kötelek?

A mezőgazdasági köteleket több szempont szerint csoportosíthatjuk. Természetesen az átmérő meghatározza, hogy hol, milyen technikával rögzíthetünk a kötéllel, hiszen egy vékony kötél teljesen másként viselkedik mint egy vastag. A kötelek átmérője 3 mm-16 mm-ig terjed.

Csoportosíthatóak még a mezőgazdasági kötelek szakítószilárdság szerint is, ez az érték azt jelzi, hogy milyen teherbírásra számíthatunk. Minél vastagabb a kötél, annál nagyobb a szakítószilárdsága, a skála 130 – 2100 kg teherbírásig terjed.

Látható, hogy a mezőgazdasági kötelek esetében mind az apróbb feladatokra, mind pedig a nagy teherbírásúakra van ideális megoldás. Ezért van az, hogy ezek a kötelek mind a mezőgazdaságban, mind pedig a kertészetekben nagyon népszerűek.

Természetesen, ha a mezőgazdasági köteleket nagyobb tételben szeretnénk beszerezni közvetlenül a gyártótól célszerű, hiszen akkor biztos, hogy a legjobb ár-érték arányú terméket kapjuk.

Amennyiben nem a termelőtől vásárolunk a Galco Kötél Webáruházból be tudjuk szerezni azokat a köteleket amelyek gumis anyagból készültek.

Mire kell vigyázni a mezőgazdasági kötelek használata során?

A kötelek megadott teherbírása és szakítószilárdsága mindig az új terméken szobahőmérsékleten mért középérték, ami a használat és a természetes közeg hatására csökkenhet.

Az idő előtti károsodás elkerülése érdekében és a termék tulajdonságainak megőrzése miatt javasolt, hogy a kötelek terhelése ne haladja meg a szakítószilárdság megadott értékének 30%-át.

Ha csomózást alkalmaznak a csomózott pontokon a szakítószilárdság értéke 50%-kal csökkenhet, de a gyártó javasol szerelési módokat, hogy a kötél tartóssága ne csökkenjen a nem megfelelő szerelés miatt.

A köteleket időnként felül kell vizsgálni, nem szabad elfelejteni, hogy semmilyen típusú szemrevételezés sem nyújt garanciát a kötél valódi szilárdsági szintjéről. Az öreg, megviselt kötelek használatát kerülni kell.

Összegezve: Elmondhatjuk, hogy a mezőgazdaságban használatos kötelek speciális kötelek, amelyek az ott végzendő munkákhoz minden esetben különleges segítséget nyújtanak.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.