Támogatott tartalom

Mire kell odafigyelned, ha a kutyádnak valamilyen betegsége vagy ételallergiája van?

A kutyusok többsége sajnos nem ússza meg, hogy élete során kisebb-nagyobb betegségekkel kelljen megküzdenie. Ez lehet egy olyan apróbb probléma, mint egy átmeneti emésztőrendszeri zavar, de akár olyan súlyosabb rendellenesség is, ami műtétet vagy élethosszig tartó kezelést igényel.

A gazdi felelőssége pedig ezekben az esetekben különösen megnő, hiszen az ő feladata az, hogy megfelelően gondozza kedvencét, szem előtt tartva az alábbiakat:

Speciális táplálás

A probléma jellegétől függően a kutyának étrendi változtatásra is szüksége lehet a gyógyuláshoz vagy az állapot rendben tartásához. Ilyenkor a normál tápok gyakran nem megfelelőek, hanem speciális összetételű eleségekre van szükség. A sokáig csak állatorvosoktól beszerezhető Trovet tápok immár a Kutyakajas.hu Webáruházban is kaphatóak!

Ezek a prémiumkategóriás kutyaeledelek kifejezetten a beteg vagy ételallergiás kutyák táplálására lettek kifejlesztve. A különleges összetételű tápok többféle betegség kiegészítő kezelésében nyújtanak segítséget.

A termékcsaládban fellelhető például májkímélő eleség a májbeteg kutyusoknak, hipoallergén táp az ételallergiás kedvenceknek, vese- és húgyhúlyagkímélő táp, fogkövesedést megelőző, illetve az ízületeket védő, gyulladáscsökkentő eledel is.

Ezenfelül a speciális tápok hasznosak lehetnek emésztőrendszeri panaszok, műtét utáni lábadozás, bőrproblémák, szívbetegségek vagy elhízás esetén is. Ezek ugyanis mind olyan esetek, amikor indokolt lehet a változtatás az állat eddigi étrendjében. Ne feledd, a megfelelő étrenddel akár évekkel is meghosszabíthatod kutyád életét!

Az állatorvos utasításainak betartása

Hogyha kedvenced betegsége végett felkerested az állatorvosi rendelőt (reméjük, hogy ezt a lépést semmiképp sem hagytad ki), akkor a doki a diagnózis felállítása után egész biztosan tájékoztatott arról, hogy milyen kezelésre lesz szükség és mire kell majd odafigyelned.

Ezeket az utasításokat pedig maradéktalanul be is kell tartanod annak érdekében, hogy kutyusod állapota javuljon. Tehát adagold rendesen a gyógyszert, figyelj oda az állat etetésére, kezeld a sebeit ha vannak, műtét után pedig ügyelj arra, hogy ne piszkálja a varratait.

Az etetésben beálló változásokat is beszéld át a dokival, valószínűleg ő is a speciális tápokat fogja majd javasolni.

Kiemelt figyelem

A beteg vagy gyógyulófélben lévő kutyának még több törődésre van szüksége. Ez nem azt jelenti, hogy egész nap a sarkában kell loholnod és minden percét lefoglalnod, de fokozottan figyelj oda az állapotára.

Vedd észre, ha például hirtelen nem akar enni, inni, nem tud üríteni, szokatlanul levertté válik, vagy fájlalja valamijét. Lehet, hogy elkezd fogyni a megszokott mennyiségű eledel mellett, vagy éppen ellenkezőleg, hirtelen elkezd kikerekedni minden ok nélkül. Ezek mind olyan figyelmeztető jelek, amelyek egy gondos gazdinak azonnal feltűnnek.

Azt viszont ne határozd meg önhatalmúlag, hogy mi a megfelelő gyógyír, hanem haladéktalanul vedd fel a kapcsolatot az állatorvossal, majd ő eldönti, hogy szükség van-e egy azonnali vizsgálatra.

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.