Tudástár

Mit jelent, ha determinált növekedésű a paradicsom?

Ha már gondolkodtál azon, hogy ízletes, lédús paradicsomot nevelj a kertben vagy a balkonon, akkor biztosan találkoztál a determinált növekedésű kifejezéssel. Amikor paradicsom magokat vagy palántákat vásárolsz, rengeteg fajtát találsz az üzletek kínálatában.

Ezek a paradicsomok lehetnek determinált növekedésűek, féldeterminált növekedésűek és folyton növők. A determinált és a folyton növő paradicsom fajták nem csak növekedésükben, hanem terméshozamukban is eltérnek. A két típus között, átmenetet képeznek a féldeterminált fajták.

A determinált paradicsom jellemzői

A determinált paradicsomot, akár bokorparadicsomnak is nevezhetjük, törpe és magasabb változatokat is vásárolhatunk a kertészetekben. Közös jellemzőjük, egy előre jól meghatározható magasság elérése után nem növekednek tovább.

Bokros növekedés jellemző ezekre a paradicsom fajtákra ezért jó választást jelentenek akkor is, ha például teraszon, erkélyen szeretnénk paradicsomot nevelni.

A determinált paradicsom másik jellegzetessége a terméshozama. A termés nagyjából egyszerre érik be, kb. 1 hónap leforgása alatt leterem a paradicsom tő, így rövid időn belül kell nagyobb mennyiségű paradicsom elfogyasztásáról és feldolgozásáról gondoskodnunk.

A folyton növő paradicsom jellemzői

A folyton növő paradicsom a determinált paradicsommal ellentétes adottságokkal rendelkezik. Az adott idényben folyamatosan növekszik, több méteres magasságot érhet el, és folyamatosan terem.

A folyamatos termés ebben az esetben azt jelenti, hogy egyszerre csak néhány szem érik be, így nem kell egyszerre nagy mennyiségű paradicsomot tárolni és feldolgozni. A több méteres magasságot is elérő főhajtásuk miatt mindenképpen erős támasztékot igényelnek ezek a paradicsomfajták.

Bízunk benne, hogy összefoglalónkkal sikerült megkönnyítenünk a megfelelő paradicsomfajta kiválasztását. Bőséges termést, sikeres kertészkedést kívánunk!

Ez is érdekelhet:

Kép forrása: Pixabay.com

Friss cikkek innen:Tudástár

Comments are closed.