Támogatott tartalom

Mit kell tudni a gerincsérvről? Akár spontán is meggyógyulhat?

A gerincsérv és az egyéb porckorong elváltozások legtöbb esetben komoly félelmet keltenek bennünk. Ha vizsgálatok során fény derül rá, hogy sérvünk van, akkor ezzel indokoljuk a derékfájdalmukat. Az aggodalmainkat pedig csak tovább fokozzák az interneten fellelhető, különféle korlefolyásokról szóló, hátborzongató történetek.

Olosz József, a Sherlock Rehab vezető gyógytornásza, manuálterapeutája szerint azonban nem kell azonnal kétségbeesni, ugyanis az esetek többségében a gerincsérv jól kezelhető probléma. Ráadásul egyre több kutatás írja le, hogy a tüneteink és a gerincünkben kialakuló strukturális elváltozások között nincs szoros összefüggés.

Panaszok, tünetek – Mi okozhatja?

– Az idő előrehaladtával fokozódik a gerinc degenerációja. Évről évre meszesedik a gerinc, ellaposodnak a csigolyák, ezért már 40 évesen alacsonyabbak vagyunk, mint 20 évesen voltunk. Ez egy természetes, de megállíthatatlan folyamat, akárcsak a bőrünk ráncosodása.

Mégis megrémülünk, ha az MR leleten ezt olvassuk: gerincsérv, kilapult csigolyák, protrusio (kitüremkedés). Azonban a legtöbbször nem a leletünkön olvasott diagnózis a panaszunk vagy fájdalmunk oka – magyarázta a szakértő.

Mi pontosan a porckorong sérv?

A csigolyák között elhelyezkedő porckorongnak nagyon fontos szerepe van a mozgásban és a kompressziós erők leküzdésében. A külső rostos kéreg (annulus) adja a vázat, amiben egy kocsonyás anyag (nucleus) található. Ha ez a körkörös rost átszakad és a belső kocsonyás mag kitüremkedik, akkor beszélünk gerincsérvről.

porckorong sérv

Kép forrása: Sherlockrehab.hu

Tünetmentes embereknél is lehetnek elváltozások

Egy 2015-ben végzett kutatás során 3110 tünetmentes személy gerincállapotát vizsgálták meg CT és MR felhasználásával.
A szakemberek korosztályokra bontva tették közzé a tanulmány eredményeit:

 • A 20 éves, tünetmentes résztvevők 24 százalékának csökkent a porckorong vastagsága és 30 százalékának porckorong kiboltosulása volt.
 • A tünetmentes 40 évesek, 68 százalékának porckorong degenerációja, míg 30 százalékának protrusio-ja volt.

A gerinc degenerációk az életévek számával párhuzamosan egyre gyakrabban alakulnak ki. Ennek alapján, ahogy öregszünk, elhasználódik a gerincünk és az idő még azokkal sem kivételez, akiknek nincsenek deréktáji fájdalmaik.

Tudta?

A gerincsérv spontán gyógyulásának valószínűsége egy 2017-es tanulmány szerint akár 66%-os is lehet.

porckorong felépítése

Kép forrása: Sherlockrehab.hu

Nagyobb sérv, gyorsabb gyógyulás

– Logikusan gondolkodva, annál több időt vesz igénybe a gyógyulási folyamat, minél nagyobb a sérülés – ez alól azonban a gerincsérv az egyik kivétel. Számos vizsgálat kimutatta, hogy minél előrehaladottabb a sérvesedés (pl. kiszakadt gerincsérv), annál nagyobb valószínűséggel gyógyul magától– mondta a gyógytornász, hozzátette: – Emellett több tanulmány is igazolja, hogy a kiszakadt gerincsérv regressziója 77 százalékos valószínűségű, még az enyhébb változatú protrusio-nál ez az arány összesen csak 33 százalék.

A teljes visszahúzódás aránya is hasonló tendenciát mutat: protrusio-nál pedig 15 százalék, míg akiszakadt gerincsérvnél 43 százalék. Ez azt jelenti, hogy akinek kiszakadt a gerincsérve, annak jóval nagyobb valószínűséggel húzódik vissza, mint annak akinek kisebb méretű a kitüremkedése. Ennek ellenére, nagyon sok kiszakadt sérv lesz idő előtt a szike áldozata.

Íme a magyarázat

A gerincsérv visszahúzódására három elmélet létezik:

 1. A visszahúzódás elmélete:
  Ezt veszi alapul a McKenzie terápia is, miszerint a sérv biomechanikai okok miatt képes teljesen visszahúzódni. Ezt az elméletetin vitro kutatásokkal igazolták aszakértők.
 2. Dehidrációs elmélet:
  A folyamatos zsugorodás és kiszáradás miatt a sérv eltűnik. Erre az elméletre a szakemberek MRI vizsgálatokból következtettek.
 3. Gyulladásos reakció és neovaszkularizáció elmélet:
  Amikor a sérv bekerül az epidurális térbe, a szervezet “idegen testként” ismeri fel és elkezd egy regenerációs folyamatot. Ez a porcszövet neovaszkularizációját (új erek képződnek) eredményezi és gyulladásos sejtek jelennek meg, amelyek elindítják a helyreállítást. Minél súlyosabb a helyzet, annál nagyobb a gyulladás, és annál több kis ér alakul ki a helyreállítás során.
idő

Kép forrása: Pexels.com

Időre van szükség

Készüljünk fel, hogy a „helyreállítási folyamat” néhány héttől akár hónapokig is eltarthat a szervezetszámára.  A regenerálódás idejét nehéz előre megjósolni, hiszen számos tényező befolyásolja. A szakemberek szerint a gerincsérv egyharmada az első 6 hétben felszívódik, a maradék kétharmad pedig 6 hónap alatt tűnik el.

De, ha az idő meggyógyítja a sérvet, akkor nincs is egyéb teendőnk?
– Fontos kiemelni, hogy jelentősen rövidíthető a gyógyulási idő. Ha olyan konzervatív terápiát alkalmazunk, mint gyógytorna, manuálterápia, jóga, séta, masszázs stb., amelyek segítségével mérsékelhetőek a panaszokat. Ez az egyik jele, hogy sikerült támogatni a gyógyulási folyamatot.

Ha viszont valamilyen testmozgás vagy testhelyzet felerősíti a tüneteket, akkor a regenerációs idő meghosszabbodhat. Adjunk időt a testünknek és megfelelő mozgással támogassuk a gyógyulást – javasolta a szakértő.

Képek forrása: Pexels.com; Sherlockrehab.hu

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.