Támogatott tartalom

Mivel foglalkozik a raktáros?

Manapság egyre több munkaerőt igényelnek a raktárak. De mivel foglalkozik pontosan a raktáros, és miért jó ebben a pozícióban dolgozni? Milyen munkafolyamatokban lehet részt venni? Melyik pozíció bír a legnagyobb felelősséggel? Cikkünkben minden kérdést megválaszolunk.

A raktár működésével kapcsolatos feladatokat látja el az, aki ebben a pozícióban helyezkedik el. Keresik a raktáros kollégákat Veszprémi telephelyre, érdemes megnéznie a lehetőségeket annak, aki ezen a területen szeretne érvényesülni.

Milyen feladatai vannak a raktárosnak?

A logisztika foglalkozik azzal, hogy az anyag rendelkezésre álljon az adott időpontban, az adott helyen, az adott mennyiségben és minőségben. Fontos, hogy mindez gördülékenyen és hatékonyan történjen. A raktározás a termelés, beszerzés és az értékesítés mellett meghatározó területe a logisztikának.

A raktáros adminisztrációs feladatokat lát el a termékek tárolásával kapcsolatban, továbbá elvégzi az azok átvételéhez kapcsolódó feladatokat. Ellenőriz, leltárt készít, foglalkozik az áruk összekészítésével, és előkészíti a kiszállítást.

Ismeri, és betartja a speciális áruk tárolási és kezelési előírásait. Mindemellett minden eszköz és berendezés működését figyelemmel kíséri.

Többféle munkafolyamatban részt lehet venni raktárosként

A raktáros szakma alapfokú végzettséggel is kitanulható. Egészségügyi alkalmassági vizsgálatra minden esetben szükség van. A szakmai ismeretek elsajátítását követően, különféle raktározáshoz kapcsolódó pozíciót be lehet tölteni. Sokféle munkafolyamatban részt lehet venni, komplex feladatkörrel rendelkezik a munkakör.

Szóval raktárosként többféle területen lehet dolgozni. Például komissiózóként, akinek a feladata, hogy az árut szállításra kész állapotba hozza. Ehhez össze kell készítenie, és el kell juttatnia az átvevőhelyre.

A termékek biztonsági előírásoknak megfelelő mozgatásáért a targoncás felel. Ehhez a munkakörhöz targoncavezetői jogosítványra feltétlenül szükség van, és ismerni kell a biztonsági előírásokat.

Ahhoz, hogy az áru szállítható legyen, a csomagolásról is gondoskodni kell. Szóval a csomagolók munkája nélkülözhetetlen. A munkakör betöltéséhez megbízhatóságra, nagyfokú precizitásra és természetesen monotonitástűrő képességre is szükség van.

Nagy felelősséggel jár a raktárvezetői pozíció

A legnagyobb felelősséggel ezen a területen a raktárvezetői pozíció bír, hiszen aki ebben dolgozik, az a teljes működésért felel. Vizsgálnia kell a műszaki felszereltséget, irányítania kell az alkalmazottakat, koordinálnia kell a munkákat, és felel minden dolgozóért. Továbbá felügyelnie kell a leltárt, és munkaterveket kell készítenie.

Mindemellett pedig be kell tartatnia a biztonsági, tűz- és balesetvédelmi előírásokat. Ennek a munkakörnek a betöltéséhez többnyire 2-4 évnyi tapasztalat meglétét várják el a munkáltatók, és természetesen a megfelelő végzettség meglétét.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.