Mezőgazdaság

Munkavédelem a mezőgazdaságban

A munkavédelem a mezőgazdaságban és persze más területeken is igen fontos. Alábbi cikkünkben az előbbi területtel foglalkozunk részletesebben, vagyis, hogy mire kell odafigyelni munkavédelem terén a mezőgazdaságban dolgozóknál.

Munkahelyi balesetek a mezőgazdaságban

Hazánkban sajnos minden évben több súlyos, sőt halálos munkabaleset történik a mezőgazdaságban. Az évente bekövetkezett munkabalesetek nagy száma egyértelműen bizonyítja, hogy a mezőgazdasági munkák nagy kockázatú, veszélyes tevékenységnek minősülnek.

Ráadásul a munkák veszélyességét tovább növeli, hogy a szabadban különböző környezeti ártalmakkal is számolni kell.

Ennek következtében munkavédelmi szempontból a mezőgazdasági ágazat az egyik legveszélyesebb a baleseti veszélyforrások és az egészségkárosító kockázatok lehetősége miatt.

Ennek eredményeként az alábbi mezőgazdasági területek, a Munkavédelmi törvény értelmében mind II. veszélyességi osztályba tartoznak:

  • növénytermesztés,
  • állattenyésztés,
  • vadgazdálkodás,
  • kapcsolódó szolgáltatások

Ezért a munkáltatónak kötelessége biztosítania a megfelelő munkavédelmi eszközöket és felszereléseket, valamint munkabiztonsági szakembert is meg kell bíznia a munkavédelmi szaktevékenységek ellátására.

Milyen munkavédelmi eszközöket használnak a mezőgazdaságban

Mivel a mezőgazdasági tevékenység rendkívül sokrétű és szerteágazó terület, a különböző munkakörülmények, a változó, esetenként extrém időjárási viszonyok és a munkaerő alkalmazásának váltakozó jellege miatt számos  munkavédelmi ruhák és munkavédelmi eszközt érdemes bevetni a munkavállalók védelme érdekében.

A munkabalesetek jelentős része a megfelelő egyéni védőeszköz használatával megelőzhető lenne. Az egyéni védőeszközök használatának előírásakor az alábbi területeket kell vizsgálni.

Szemvédelem

A mezőgazdasági területeken a védőszemüvegek használata indokolt, amennyiben rendszeresen adódik por és folyékony halmazállapotú ártalmas anyagok behatása.

Hallásvédelem

Mivel a mezőgazdasági gépek, traktorok által kibocsátott erős zaj jelentős mértékű halláskárosodást okozhat, így fontos a megfelelő hallásvédő használata a munkák során is.

Légzésvédelem

Légzésvédelmi eszközöket porképződéskor valamint vegyszerek használatakor előírásszerűen kell használni. Különösen érdemes figyelni arra, hogy például permetszer használatakor megfelelő besorolású légzésvédő maszkot kell használni.

Fejvédelem

A védősisak használata kiemelt jelentőségű lehet bizonyos mezőgazdasági területeken, mint például a fakitermelés, ahol különösen figyelni kell a hirtelen fizikai behatásokra.

Védőruházat

A mezőgazdaságban vegyszerhasználat esetén a maszkok mellett védőruházat használata is szükséges. Emellett a baleset-megelőzés érdekében fontos szempont a jól láthatóság biztosítása is a megfelelő fényvisszaverő ruhák viselésével.

Kézvédelem

Mindenképpen védőkesztyű használata javasolt mezőgazdasági munkák során, melyet pontosan a munkavégzés típusának megfelelően kell kiválasztani. Fa kitermelés esetében a vágásbiztos kesztyűk nyújthatnak védelmet, míg permetezés során a vegyszerálló, egyszer használatos kesztyűk.

Lábvédelem

Legutolsó sorban a mezőgazdaságban elengedhetetlen a megfelelő védőlábbeli, védőcsizma használata. Fontos megjegyezni, hogy a hagyományos gumicsizmák nem minősülnek védő lábbelinek, nem rendelkeznek orrmerevítővel, talplemezzel. A mezőgazdaságban a leggyakoribb baleseti körülmény azonban a talp átszúrásos sérülések, így egy talplemezzel szerelt lábbeli használata mindenképp indokolt feladattól függetlenül.

Összegezve: A mezőgazdaság tehát egy roppant kényes terület munkavédelmi szempontból, hiszen rendkívül változó körülményekkel és feladatokkal is találkozhatunk, amik kivédése kulcsfontosságú a munkavállalók testi épsége és egészsége érdekében.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Mezőgazdaság

Comments are closed.