Tudástár

Okra termesztése – Tanácsok hobbikertészeknek

Az okra vagy más néven bámia (Abelmoschus esculentus) a mályvafélék családjába tartozik, egynyári növény, mely zöld színű toktermést hoz. Ízletes termésének magas a fehérje, kalcium, kálium, vas, jód, A-, B- és C-vitamint tartalma, a kalóriatartalma viszont alacsony.

Készítik önállóan olajban vagy vajban kisütve, de tehetjük lecsóba, levesbe vagy húsételbe is. Zsenge termései savanyításra is alkalmasak. Az okra ételsűrítésre is kiváló magas pektintartalma miatt.

Hazánkban az okra nem annyira ismert növény, pedig látványos virágzatával és ízletes terméseivel szép és hasznos növénye lehet a kertünknek. De mielőtt okra termesztésbe fognák, célszerű megismernünk, milyen igényei vannak.

Gazdabolt országos szállítással, akár 24 órán belül! >>>

Az okra igényei, termesztése

Az okra legjobban a napos, világos, védett helyeket kedvei, kifejezetten melegigényes növény. Talajok közül leginkább a lazább szerkezetű, könnyen felmelegedő, tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő képességű talajokat kedveli.

A vízigénye a paradicsoméhoz hasonló, átlagosnak mondható. A rendszeres öntözést szép termésekkel hálálja meg. A betegségekkel és kártevőkkel szemben ellenálló. Mivel fagyérzékeny növényről van szó, érdemes előnevelt palántákkal termesztenünk, de szabadföldbe is vethető, ám erre május második feléig várnunk kell.

A vetés megelőzően célszerű a magokat beáztatni, így könnyebben csíráznak. A palántaneveléshez a vetést áprilisban kezdhetjük meg. A magokat laza szerkezetű földdel megtöltött kis poharakba vessük el, melyek megfelelő körülmények között 4-6 nap alatt kicsíráznak. A palántákat akkor ültethetjük ki, ha a májusi fagyok elmúlnak.

Az okra termése a virágzás után 4-6 nap múlva betakarítható, ezt gyorsan meg kell tennünk, mert a toktermés elfásodik, akkor pedig már nem fogyasztható.

Kép forrása: Pixabay.com

Friss cikkek innen:Tudástár

Comments are closed.