Gazdaság

Online számlázót használ a vállalkozások többsége

Online számlázót használ a vállalkozások többsége, és egyre fogékonyabbak az automatizmusokra is – ezt mutatja az NRC Marketingkutató és Tanácsadó Kft. által készített reprezentatív felmérés, amely a hazai kis- és középvállalkozások (kkv), és egyéni vállalkozók számlázási szokásait vizsgálta a Számlázz.hu megbízásából.

Az MTI-nek küldött csütörtöki közlemény szerint az online számlázóprogram-használatban 2020-ról 2021-re tapasztalt látványos és dinamikus növekedés 2022-re megtorpant.

Ez nem meglepő, mivel 2021 elejétől már szinte minden vállalkozást érint az adóhatóság felé történő számlaadat-szolgáltatási kötelezettség, ami a kézi számlatömb és telepített programok felhasználóit a felhőalapú alternatívák felé terelte.

Az elemzés szerint az elmúlt évben csupán néhány százalékponttal nőtt az online számlázók használati aránya, miközben a számlatömbé tovább csökkent. A kkv-k körében ugyan utóbbi terén sincs számottevő változás, a kézi számlázást korábban már kivezette a többségük. Így csak minden ötödik cég használja a bizonylatolásnak ezt a módját.

Az egyéni vállalkozók kissé késve reagáltak a kutatás szerint: 2022-ben jelentősen kevesebben használnak kézi számlát, mint egy évvel korábban, jelenleg már csak minden 3. vállalkozó.

A teljes piac stagnálása ellenére kismértékű átrendeződés rajzolódik ki a számlázóhasználatban: míg a Számlázz.hu és más piaci online megoldások valamelyest növelték részesedésüket, a NAV megoldása kissé visszaszorult, ugyanakkor így is tartja a tavaly megszerzett 2. helyét.

A legfeljebb közepes méretű vállalkozások közül online számlázóprogramot 10-ből 6-an használnak, körükben a Számlázz.hu-t 46 százalék választotta.

Azt is megállapították, hogy a kkv-k közel fele, míg az egyéni vállalkozók háromnegyede nyitott arra, hogy a folyamatok és adminisztráció terén több feladatot a számlázóprogramra bízzon: leginkább a vevői adatok programba importálása, előlegszámla és díjbekérő kiállítása, fizetési felszólítás küldése, a bejövő számlák megjelenítése és a számlázó bankszámlával történő összekötése fontos a számukra.

Kép forrása: Freepik.com

Forrás: MTI

Friss cikkek innen:Gazdaság

Comments are closed.