Tudástár

Padlizsán termesztése – Tanácsok hobbikertészeknek

A padlizsán vagy más néven tojásgyümölcs (Solanum melongena) a burgonyafélék családjába tartozó, Délkelet-Ázsiában őshonos zöldségféle. Az arabok közvetítésével jutotta el Európába, a Földközi-tenger vidékére.

Magas a B1, B6, és C-vitamin és az ásványi anyag tartalma, de gazdag magnéziumban, káliumban, és foszforban is.

A balkáni és mediterrán térség konyhaművészetében jelentős szerepet játszik, minden nemzetiségnek megvan a maga padlizsános nemzeti étele: a görögöknek a muszaka, a szerbeknek az ajvár vagy a franciáknak a ratatouille. Készíthetjük töltve, párolva vagy grillezve, de leves és főzelék is lehet belőle.

Akkor a legfinomabb, ha fényes felületű és kemény, a ráncos vagy puha termések íze keserű. A padlizsán a konyhakertben is nevelhető, melyet saját nevelésű vagy kertészetben vásárolt palántákkal tehetünk meg.

Padlizsán fajták

Black beauty: Középkésői, bőtermő szabadföldi és hajtatási fajta, mely gömbölyded alakú, 250-300 g átlagsúlyú termést hoz. A termés héja közép-lila árnyalatú, húsa halványkrém színű. A növény növekedése során, zárt, sűrű, alacsony bokrot képez.

Kecskeméti lila: Középkorai fajta, mely fólia alatti termesztésre javasolt, ugyanakkor szabadföldön is eredményesen termeszthető. Friss fogyasztásra és konzervipari célra is alkalmas. A növény növekedése során, sűrű, zárt bokrot képez. Ovális alakú, félhosszú termésének húsa halvány krémszínű. A termés átlagtömege 250 g feletti.

Violetta lunga: Korai, jó termőképességű fajta, mely fólia alatti termesztésre és szabadföldre is alkalmas. Középerős növekedés jellemzi, egyenes félmagas bokrot képez. Henger alakú termése 220-250 g átlagtömegű, 20-22 cm hosszú, héja sötétlila.

Dragaica: Korai, kiváló minőségű szabadföldi fajta, mely betegségekkel szemben nem fogékony. Félmagas növekedésű bokrot képez. Hosszúkás termése szépen csillogó, héja sötétlila színű, átlagtömege 300 g. Sárgásfehér húsa, finom szerkezetű, nem keserű.

Nero: Korai, kiváló minőségű szabadföldi fajta, mely betegségekkel szemben nem fogékony. Fejlődése során félmagas növekedésű bokrot képez. Hosszúkás termése szépen csillogó, héja sötétlila árnyalatú, átlagtömege 300 g. Sárgásfehér húsa, finom szerkezetű, nem keserű.

Fehér: Hosszú tenyészidejű, melegigényes, dísznövényként is termesztett padlizsán különlegesség. Egy tövön, egyszerre több, kisméretű fehér termést nevel, melyek tojásra emlékeztetnek.

Lila csíkos: Hosszú tenyészidejű, melegigényes, rendkívül dekoratív termésű fajta. Felhasználása és termesztése, a hagyományos padlizsán fajtákéval megegyező. Termései fehér alapon lila csíkozással díszítettek.

Fehér lila árnyékkal: Hosszú tenyészidejű, melegigényes, rendkívül mutatós termésű fajta. Felhasználása és termesztése, a hagyományos padlizsán fajtákéval azonos. Termései fehér alapon, rózsaszínes-lilás színnel felhőszerűen árnyaltak.

Padlizsán vetőmag vásárlás >>>

A padlizsán igényei, termesztése

A padlizsán meleg és fényigényes, ezért legjobban a napos, világos helyeket, és a jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag talajokat kedveli. Ültetés előtt célszerű feljavítani a talajt, amit érett trágyával, esetleg komposzttal tehetünk meg.

Rendszeres öntözést igényel, mivel vízigényes növényről van szó. Érdemes a kiültetés után mulcsozni, így a talaj tovább megőrzi a nedvességet, megtartja a meleget és kevésbé kell számolni a gyomok megjelenésével.

A padlizsán növényvédelméről sem szabad megfeledkeznünk. A kártevők közül a bagolylepke hernyói, a földibolhák és a levéltetvek okozhatnak gondot, betegségek közül pedig a levélfoltosság és gyümölcsrothadás.

A palántanevelést márciusban kezdhetjük el beltérben. A csírázáshoz világos, meleg, párás hely kell a padlizsánmagok számára. A palántákat szoktatás után ültethetjük csak ki a végleges helyükre.

Ezt úgy tehetjük meg, hogy minden nap néhány órára kivisszük a szabadba a palántákat árnyékos helyre, ahol védve vannak a hidegtől és a széltől. A kint töltött időt fokozatosan növeljük, és a fagyok elmúltával, május közepétől kiültethetjük őket végleges helyükre. A padlizsán esetében 60 x 60 cm-es tő és sortávolságok kell tartanunk a palánták között.

Kép forrása: Pixabay.com

Friss cikkek innen:Tudástár

Comments are closed.