Tudástár

Paradicsom termesztése – Tanácsok hobbikertészeknek

A paradicsom Közép és Dél-Amerikában őshonos növény, mely a burgonyafélék családjába tartozik. Mára már a világ számos országában termesztik. Bogyótermése van, mely C-vitaminban és más vitaminokban is gazdag, kalória tartalma viszont alacsony.

A felhasználása meglehetősen sokrétű, fogyaszthatjuk nyersen szendvicsbe vagy salátába, de aszalva, savanyúságként is használják. Készülhet belőle leves, mártás, passzírozva üdítőitalként is fogyasztható. Termeszthetjük a kertben, de akár a balkonon vagy a teraszon is.

A kertészetekben palánták és magok széles választékából válogathatunk. A paradicsom fajták között találunk determinált növekedésű, féldeterminált növekedésű és folyton növő fajtákat is. A széles fajtaválasztékból biztosan találunk kedvünkre valót!

Mi jellemző a determinált növekedésű és a folyton növő paradicsomra?

A determinált paradicsom jellemzői

A determinált paradicsomot, akár bokorparadicsomnak is nevezhetjük, törpe és magasabb változatokat egyaránt találunk a kertészetek kínálatában. Általános jellemzőjük, hogy egy adott magasságig nőnek, és miután elérték ezt a méretet, nem nőnek tovább. Mivel bokrosan növő paradicsomokról van szó, erkélyen vagy balkonon történő neveléshez kifejezetten alkalmasak.

A terméshozamára jellemző, hogy hozzávetőleg egyszerre érnek be a termések, és nagyjából egy hónap alatt teljesen le is terem a tő. Emiatt számolnunk kell azzal, hogy viszonylag rövid időn belül kell feldolgoznunk vagy elfogyasztanunk a termést.

A folyton növő paradicsom jellemzői

A folyton növő paradicsom, ahogyan a neve is mutatja, folyamatosan növekszik, és hoz termést, vagyis pont ellentétes tulajdonságok jellemzik, mint a determinált paradicsomot. Akár a több méteres magasságot is elérheti, és az adott idényben végig hoz termést.

Ez azt jelenti, hogy a termések nem egyszerre érnek be, hanem folyamatosan, adott időben csak pár szem. Ez azért hasznos, mert így folyamatosan friss paradicsom kerülhet az asztalunkra, amíg tart az idény. Ezeknek a paradicsomfajtáknak erős támasztékot kell biztosítanunk, mivel magasra nőnek.

Paradicsom fajták

Lugas F1: Házikertbe támrendszer melletti termesztésre és fűtetlen fólia alatti hajtatásra alkalmas fajta. Folytonos növekedésű, az őszi fagyokig szedhető. Kemény, jó minőségű bogyói megnyúlt gömb alakúak, 60-70 g átlagtömegűek.

Kecskeméti 3 F1: Determinált növekedésű. Fűtetlen fólia alatti hajtatásra és korai szabadföldi termesztésre ajánlott. Egy időben érő bogyói közép-nagyok, kemények, megnyúlt gömb alakúak, súlyuk 70-80 g. Igen jó ízű, jól szállítható.

Kecskeméti-407: Determinált növekedésű. Erőteljes bokrot képező, középérésű fajta. Bogyói lapított gömb alakúak, sokrekeszűek 120-130 g tömegűek, kocsánymentesen válnak le. A fuzáriumos és verticilliumos tőelhervadásnak ellenáll. Friss fogyasztásra ajánlott fajta.

Kecskeméti 549: Középkorai érésű fajta. Vetéstől számítva 120-125 napos tenyészidejű. Bogyói egy színből érnek, kissé megnyúlt, szögletes alakúak, átlagsúlyuk 60-70 g. Főként befőzésre javasolt, hámozásra is alkalmas.

Kecskeméti jubileum: Erős növekedésű determinált, középérésű fajta, szabadföldi termesztésre. Szára erős, szilárd, erőteljes lombozatú. Bogyója nagy, lapított gömb alakú, 110-120 g tömegű, lédús. Befőzésre javasolt, jó ízű paradicsom.

Manó: Korai szabadföldi termesztésre ajánlott, 35-45 cm magasra növő, erős szárrendszerű, determinált növekedésű paradicsomfajta. Rendkívül korai, gyors fejlődésű. Koraisága az első szabadföldi paradicsomtermést biztosítja. Bogyói szabályos gömb alakúak, 50-60 g tömegűek, pirosra érnek és jóízűek. Friss fogyasztásra alkalmas házikerti fajta.

Korall: Közepes tenyészidejű (125-130 napos) szabadföldi termesztésre ajánlott. A legjobb ízű paradicsomfajta. Determinált növekedésű, erőteljes bokrot képez. Jól kötődő, kiváló termőképességű. Bogyói egy színből érnek, egyöntetűek, 120-130 g tömegűek, a szállítást jól bírják. Könnyen, jól szedhető bogyói kocsánymentesen válnak le. Friss fogyasztásra és házikerti termesztésre javasolt. Verticilliumos és fuzáriumos tőhervadásnak ellenáll.

Mobil: Determinált, erőteljes növekedésű, középkésői, nagy termőképességű, szabadföldi fajta. Lapított gömb alakú, 120-140 g-os bogyói friss fogyasztásra és sűrítmény készítésére ajánlottak.

Zömök: Korai érésű, determinált növekedésű, friss fogyasztásra és sűrítmény készítésére alkalmas. Bogyója megnyúlt hengeres, kemény, 60-70 g átlagtömegű, sokáig a száron tartható, repedésre nem hajlamos.

Elán F1: Korai szabadföldi termesztésre javasolt, determinált növekedésű hibrid. Igen korai fajta, tenyészideje 105–110 nap. Edzett, erős palántából ültessük. Termőképessége kiváló, alacsony hőmérsékleten is jól kötődik. Bogyói egy színből érnek, gömb alakúak, 80–90 g tömegűek, jól szállíthatók. Friss fogyasztásra alkalmas, jó ízű paradicsom. Verticilliumos tőhervadásnak ellenáll.

Tomosa F1: Fürtös termésű hibrid, az őszi fagyokig szedhető. Kemény bogyói gömb alakúak, átlagtömegük 80 g.

Ace 55: Determinált növekedésű, középkései házikerti fajta. Óriás, enyhén lapított gömb alakú bogyói 180-220 g-osak. Színe sötétpiros, friss fogyasztásra, befőzésre kiváló. Betegségekkel szemben ellenálló.

Marmande: Közepes tenyészidejű, erős növekedésű determinált fajta. Gerezdes, lapított gömb alakú 120-140g-os bogyói kocsánymentesen szedhetők. Friss fogyasztásra, befőzésre kiváló.

Ökörszív: Középkései, magas növésű, szabadföldi fajta. Kárminpiros színű termése szív alakú, átlagtömege 400-450 g. Húsos, nagyon jó ízű paradicsom, mely befőzésre és friss fogyasztásra kiváló.

Brutus: Korai, folytonnövő fajta (1,9 m) szabadföldi termesztésre. Termése megnyúlt gömb alakú, 260 g átlagtömegű, egy színből érő. Íze finom, zamatos, befőzésre kiváló.

Roma VF: Determinált, erőteljes növekedésű, középkésői, nagy termőképességű, szabadföldi fajta. Lapított gömb alakú, 120-140 g-os bogyói friss fogyasztásra és sűrítmény készítésére ajánlottak.

San Marzano: Középkései folytonnövő házikerti fajta. Hosszú, hengeres alakú bogyói 100-130 g-osak, kevés magot tartalmaznak. Színe sötétpiros, friss fogyasztásra, befőzésre kiváló, jól hámozható, salátának könnyen szeletelhető.

Romus: Középmagas növésű, szabadföldi fajta. Sárga színű termése gömbölyű, átlagtömege 110-125 g. Húsos, nagyon jó ízű paradicsom, mely friss fogyasztásra alkalmas.

Krími fekete: A Fekete tenger mellől származó ízletes, gömb alakú, 150-250 g átlagtömegű, erőteljes növekedésű paradicsomfajta.

Paradicsom vetőmag vásárlás >>>

Cseresznye és koktélparadicsom fajták

Cherolla F1: Középerős növekedésű, korai érésű koktélparadicsom. Szabadföldön és fólia alatt egyaránt termeszthető. Bogyója gömbölyű, élénkpiros, repedésre nem hajlamos. A tövek folytonnövők, nyitott lombozatúak. A bogyók átlagos tömege 15-20 g. Egy fürtben körülbelül 20 bogyó terem. Bogyója kemény és jó ízű, fürtben is szedhető. Hervadásos betegségeknek ellenáll. Kiválóan alkalmas dekorációhoz és saláták készítéséhez.

Sungold: Édes ízű, narancssárga színű terméseket hozó, folytonnövő koktélparadicsom fajta. Korai érésű, folytontermő. Bogyói puhák, átlagtömegük 12 g, egész nyáron és kora ősz folyamán szedhetők. Fürtjei nagyok, lazák, gyakran elágazódók.

Tomatoberry: Különleges, eper alakú termésű, korai érésű koktélparadicsom fajta. Rendkívül édes, piros színű terméseit fürtökben érleli. Bogyói aprók, 10-15 g súlyúak. Folytonos növekedésű, karózást igényel. Friss fogyasztásra, hidegtálakra, salátákba is kitűnő.

Perun: Édes, bőtermő, folytonnövő, sárga színű körte alakú koktélparadicsom. Támrendszert igényel.

Goldkrone: Sárga bogyójú, folytonnövő, támrendszert igénylő koktélparadicsom. A termések átlagtömege 20-30 g.

Limetto: Bő termést hozó, zöld termésű cseresznyeparadicsom, mely friss, gyümölcsös ízű. Akkor érdemes leszedni, amikor a termés héja enyhén sárgává és fényessé válik. A növények nagyon robosztusak, növényházakban és szabadföldön is jól növekednek.

Coralina: Erős, folyamatos növekedésű, piros színű, édes ízű koktélparadicsom. Támrendszert igényel, a fagyokig folyamatosan virágzik.

Sweet million F1: Folytonnövő koktélparadicsom, támrendszert igényel. Apró, kerek, piros terméseit hosszú fürtökben érleli. Rendkívül édes íze miatt friss fogyasztásra ajánlott, de salátákban is kitűnő. Hosszú tenyészidejű, júliustól őszig, folyamatosan és gazdagon terem.

Mcdreamy: Folytonnövő, igen korai érésű, viszonylag kemény bogyójú, mini szilva alakú snack paradicsom. Bogyói 10-12 g átlagtömegűek, magas szárazanyag-tartalmúak.

Radana: Folytonnövő, karó mellet nevelhető, 1,2-1,5 m-es magasságot elérő szendvicsparadicsom. Apró piros, körte alakú bogyói késő őszig teremnek. Friss fogyasztásra, hidegtálak készítésére alkalmas, ízletes fajta.

Black cherry: Rendkívül bőtermő koktélparadicsom fajta, hosszú fürtökben hozza rengeteg apró, gömbölyű, sötét, pirosas barna színű termését. Betegségekkel szemben ellenálló, azonban sok eső hatására kissé reped.

Sungreen: Folytonnövő, közepesnél gyorsabb növekedésű, enyhén megnyúlt gömb alakú, zöldre érő koktélparadicsom. Fürtjei elágazók, bogyói közepesen kemények, édesek, átlagtömegük 25 g. Akkor szedhető, amikor a termések zöld színe már kissé sárgás árnyalatúra változik.

Vilma: Korai érésű, cserépben és balkonládában is nevelhető paradicsom. Szabadföldön, fólia alatt és lakásablakban való termesztésre egyaránt alkalmas. A tövek nagyon alacsony növekedésűek, ezért a kiskertek ideális növénye. A bogyók átlagos tömege 15-20 g. Termései gömbölyűek, élénkpirosak és jóízűek. A növényeket felhasználhatjuk dekorációs célokra is.

Bajaja: Törpe növekedésű, korai érésű fajta. Balkonládában vagy nagyobb cserépben is termeszthető. Apró, gömb alakú bogyói friss fogyasztásra alkalmasak.

Paradicsom vetőmag vásárlás >>>

A paradicsom termesztése, igényei

A paradicsom viszonylag igényes növény, ami kiterjed a tápanyagra, a vízre, a melegre és a fényre is. Mindenképp napos helyet válasszunk számára, és tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő képességű talajt.

Ültetés előtt érdemes a talajt frissen trágyázni magas tápanyagigénye miatt. Ezt az ültetés előtt 2-3 héttel célszerű megtenni istállótrágyával vagy érett komposzttal. Ha magas növésű fajtát választunk, támasztékot is biztosítanunk kell.

A paradicsom megfelelő fejlődéséhez és a bőséges, ízletes terméshez rendszeres öntözést igényel, valamint a trágyázásról sem szabad elfeledkeznünk. Talajtakarásról is célszerű gondoskodni, hogy a talaj nedvességtartalma tovább megmaradjon.

Az öntözés esetében figyeljünk, hogy egyenletes és rendszeres legyen, mert a paradicsom hajlamos felrepedni, ha ingadozik a vízellátás. A paradicsom gondozásához a rendszeres kapálás és gyomlálás is hozzátartozik, ahogyan a kacsolás is, ami a hónaljhajtások eltávolítását jelenti.

A paradicsom kacsolása (metszése)

A paradicsom gondozásába a kacsolás is beletartozik. A kacsolás, melyet fattyazásnak vagy metszésnek is hívnak, nem annyira bonyolult, hogy kedvünket szegje az otthoni paradicsomtermesztéstől. A kacsolás lényegében a hónaljhajtások eltávolítását jelenti, melyek kis oldalhajtások, amik a főhajtás és az oldalágak találkozásánál találhatóak.

Determinált paradicsom esetén nem kell ezt a műveletet elvégezni, csak a folyton növő és a féldeterminált fajták igénylik a kacsolást.

Természetesen a növényünk kacsolás nélkül is teremni fog, ám bőségesebb terméshozamra számíthatunk, ha elvégezzük a metszését, emellett a növény sem fog annyira elburjánzani. Kacsolás nélkül a növény dús levélzetű hajtásokat nevel termés nélkül.

A metszést heti egy alkalommal célszerű elvégezni, de ha egy-két alkalom elmarad, akkor sem történik baj. A kacsolásnál bizonyos alapszabályokat célszerű betartani:

  • Olyan ágakat, melyek a virágok felett fejlődnek, ne távolítsunk el, mert ezek virágokat fognak hozni.
  • Ne várjuk meg, míg megnőnek a hónaljhajtások, egyrészt a fejlődésük energiát von el a növénytől, másrészt, ha későn távolítjuk el őket, megsérülhet a paradicsomtő.
  • A kacsolást végezzük inkább reggel, mert ilyenkor még keményebbek a hajtások, és könnyebben eltávolíthatók. Napközben a meleg hatására puhák lesznek, és eltávolításkor károsodhat a növény.
  • Az eltávolítást végezhetjük metszőollóval vagy éles késsel, a kis hajtásokat azonban az ujjunkkal is lecsíphetjük.
  • Előfordulhat, hogy a főhajtás mellett egy másik főhajtás is kihajt a földből. Ezt célszerű eltávolítani, de akár át is ültethetjük.

A paradicsomnak számos kártevője van, és betegségek is megtámadhatják, így a növényvédelemről sem feledkezhetünk el. A termés csúcsi részének foltban történő elváltozását a kalcium hiány okozza, mely jellemző betegség. A kártevők közül pedig az üvegházi molytetű, gyapottok bagolylepke és a poloska is okozhat gondot.

Ha biztosítjuk a paradicsom számára az ideális körülményeket, bőséges termésre számíthatunk. A paradicsom utóérő, így zöld állapotban is leszedhető, de például csatniba zölden is felhasználható. Természetesen bevárhatjuk a teljes érést is.

A paradicsom termesztése előnevelt palántákkal a legegyszerűbb. A palántákat nevelhetjük mi magunk is, de készen is megvásárolhatjuk a kertészetekben vagy a piacon. A kiültetésre a május a legalkalmasabb, miután már nem kell számítani a tavaszi fagyokra.

A beltéri palántanevelést márciusban kezdhetjük el. A magokat laza szerkezetű földkeverékkel megtöltött cserepekbe, tejfölös poharakba, vagy palántanevelő tálcába vethetjük, melyeket csak vékonyan takarjunk be földdel.

A csírázáshoz melegre, világos helyre és mérsékelt öntözésre van szükség. Jó hely például számukra az ablakpárkány.  A fiatal növényeket csak szoktatás után ültessük ki a fagyveszély elmúltával. A megfelelő tő és sortávolság 30-50 cm. A töveket úgy célszerű elültetni, hogy az alsó leveleket is elfedjük földdel, így várhatóan előbb gyökeresedik be.

Kép forrása: Pixabay.com

Források: Kertimag.com; ZKI.hu; Szupermenta.hu; Hobbikert.hu

Friss cikkek innen:Tudástár

Comments are closed.