Tudástár

Patisszon termesztése – Tanácsok hobbikertészeknek

A patisszon az Egyesült Államok keleti vidékről és Észak-Mexikóból származó, a tökfélék családjába tartozó növény. Csillagtök néven is ismert, mivel lapított csillag alakú vagy gömbölyű termése van. C-vitaminban, nyomelemekben és B-vitaminban is gazdag.

A felhasználása meglehetősen sokrétű, fogyasztják rántva, köretként, de egytálétel is kiszülhet belőle. Kisebb terméseit savanyúságként is készíthetjük. A patisszon a kertünkben is megterem, ha biztosítjuk számára a megfelelő körülményeket.

Patisszon fajták

Vetőmag vásárlás során leggyakrabban az Óvári fehér fajtával találkozhatunk az üzletek vetőmag kínálatában, illetve időnként előfordul az igazi különlegességnek számító Aranysárga fajta is, ami, ahogy a neve is utal rá, sárga színű. Ezeket mutatjuk be röviden a továbbiakban.

Óvári fehér: Szabadföldi termesztésre alkalmas, indátlan típusú csillagtök. Tenyészideje 90-100 nap. Fehér héjú termése vastag, fehér húsú, szedési időponttól függően 0,15-1, 5 kg tömegű.

Aranysárga: Sárga színű, patisszon különlegesség, kis méretben szedve, rendkívül dekoratív vegyes savanyúságokban. Termesztése nem tér el a hagyományos fajta termesztésétől.

Patisszon vetőmag vásárlás >>>

A patisszon igényei, termesztése

A patisszon talaj szempontjából nem igényes növény, ugyanakkor a meleg és fényigénye magas, ahogyan a tápanyag igénye is. A talaj típusára nem érzékeny, arra viszont figyeljünk, hogy tápanyagban gazdag talajba kerüljön.

Rendszeres öntözést igényel, emellett a gyomlálásról sem szabad megfeledkeznünk. Termeszthetjük magról, de előnevelt palántákkal is. A palántanevelést áprilisban kezdhetjük el. A magokat laza szerkezetű földkeverékkel töltött poharakba vessük.

A csírázáshoz melegre és világos helyre, valamint rendszeres öntözésre van szükség. A palántákat kb. 3 hét múlva ültethetjük ki a végleges helyükre. Kiültetés előtt érdemes szoktatni a palántákat.

Kép forrása: Pixabay.com

Friss cikkek innen:Tudástár

Comments are closed.