Tudástár

Petrezselyem termesztése – Tanácsok hobbikertészeknek

A petrezselyem a Földközi-tenger vidékén őshonos, kétéves növény. Két típusa fordul elő a kertekben: a gyökérpetrezselyem és a metélőpetrezselyem. A gyökérpetrezselymet főleg az erős, húsos, fehér színű karógyökere és intenzív ízű levelei miatt termesztik, míg a metélőpetrezselymet a mérsékeltebb ízű, de dús levélzete miatt.

Hullámos levelű változata akár dísznövényként is ültethető. A gyökérpetrezselymet tárolhatjuk a pincében vagy veremben, a petrezselyem levelei pedig jól fagyaszthatók. A petrezselyem a kertünkben is megterem, ha a megfelelő körülményeket biztosítjuk a számára.

Petrezselyem fajták

Gyökérpetrezselyem fajták

Hosszú: Jól tárolható, nagy hozamú, hosszú tenyészidejű (200-220 nap) fajta. Nagyon lassan kel, csak mélyen megmunkált talajon ad jó minőségű termést, sekélyen művelt talajban elágazik. Gyökere 20-24 cm hosszú, hegyes gyökere lefelé egyenletesen keskenyedik. Sötétzöld levélzete középerős.

Félhosszú: Jól tárolható, középkésői fajta. Kúp alakú gyökere közepesen hosszú, válla enyhén csapott, felszíne krémszínű, húsa fehér színű, nagyon ízletes.

Korai cukor: Korai, szabadföldi és fólia alatti termesztésre alkalmas, rövid tenyészidejű (140-150 nap) fajta. Széles vállú, hirtelen elkeskenyedő gyökérzetű, húsa fehér színű. Friss fogyasztásra javasolt fajta.

Konika: Korai szabadföldi termesztésre és hajtatásra ajánlott, rövid tenyészidejű (140-150 nap) fajta. Középerős lombja kékeszöld árnyalatú. Széles vállú gyökere, rövid (12-15 cm), kúp alakú, sárgásfehér felületű. Friss fogyasztásra alkalmas.

Hanácka: Jól tárolható, késői fajta. Lisztharmattal, rozsdásodással és tárolási betegségekkel szemben ellenálló. Kúp alakú gyökere közepesen hosszú, felszíne krémszínű, húsa fehér és ízletes.

Olmützi: Nagyon jól tárolható, kései, hosszú tenyészidejű fajta. Rozsdásodásra nem hajlamos, jó szárazságtűrő gyökérpetrezselyem. Gyökeres hosszú, hegyes, haránt barázdált és szürkésfehér árnyalatú. Húsa ízletes.

Arat: Tárolásra és friss felhasználásra is termeszthető, fásodásra és pudvásodásra nem hajlamos, egyöntetű, hófehér húsú fajta. A hagyományos félhosszú fajtánál egyöntetűbb, jobb minőségű gyökeret nevel. Hosszú-félhosszú köztes típus, szépen kitelt, ék alakú, hófehér gyökértesttel.

Petrezselyem vetőmag vásárlás >>>

Metélőpetrezselyem fajták

Simalevelű: Kizárólag lombjáért termesztett metélőpetrezselyem, mely levesek ízesítésére, szendvicsekhez és hidegtálak díszítésére is használható. Sűrű állású levelei csipkézett szélűek, gyökere vékony, elágazó. Nagyon lassan kel.

Mohafodrozatú: Dús lombjáért termesztett, díszítésre kiválóan alkalmas metélőpetrezselyem. Szendvicseket és hidegtálakat díszíthetünk, valamint leveseket ízesíthetünk vele. Gyökere vékony, elágazó. Cserépben nevelve egész télen szedhetjük.

Petrezselyem vetőmag vásárlás >>>

A petrezselyem igényei, termesztése

A petrezselyem jól tűri a hideget, és a fényigénye sem magas. Ültethetjük fiatal gyümölcsfák alá, vagy szőlősorok közé is, a lényeg, hogy viszonylag világos helyet keressünk a számára.

Legjobban a mélyrétegű, tápanyagban gazdag, üde talajokat kedveli. Vetés előtt gondoskodjunk a talaj megfelelő megműveléséről, mert ha nem megfelelő a talaj előkészítse a petrezselyem gyökere hajlamos elágazni, vagy görbén növekedni.

A petrezselyem vízigénye viszonylag magas, de a vizet képes a talajban mélyebbről is felvenni. Emellett a vízhasznosítása is nagyon jó, ezért főleg csírázáskor és a kezdeti növekedési szakaszban igényel több vizet.

A gyomlálásról is érdemes gondoskodni. Gyomirtót ne használjunk, inkább kézzel húzzuk ki a gyomokat. A kártevők közül a talajlakó kártevők, és a levéltetvek okozhatnak gondot, betegségek közül pedig a lisztharmat támadhatja meg.

A gyökérpetrezselyem vetése

A gyökérpetrezselyem szabadföldi vetését már márciustól elkezdhetjük. Ehhez használhatunk közönséges vetőmagot, de drazsírozott magot is. A petrezselyem magjai meglehetősen aprók, a csírázáshoz megfelelő mennyiségű vízre van szükségük. Akár 4-5 hétig is elfekszenek, ha nem elég nedves a talaj.

A drazsírozott magok előnye, hogy könnyebben tudjuk tartani a megfelelő tőtávolságot, és a ritkításra is kevesebb időt kell fordítanunk. Ha közönséges vetőmagot használunk, vetés előtt célszerű beáztatni vagy nyirkos homokba keverni őket.

A vetés előtt, húzzunk 3-4 cm mély barázdákat, jó alaposan öntözzük be, majd szórjuk bele a magokat egymástól 3-4 cm-es távolságra. Az ideális sortávolság 30 cm. Ezután takarjuk be a magokat, és tömörítsük a földet. Ha szárazabb időszak jön, érdemes rendszeres öntözésről is gondoskodni. A gyomokat rendszeresen távolítsuk el, és a sűrű vetést is érdemes megritkítanunk.

A metélőpetrezselyem vetése

A metélőpetrezselymet célszerű szakaszosan vetni, márciustól egészen júniusig, így mindig friss petrezselyem kerülhet az ételekbe.

A petrezselyem szabadföldbe is vethető, de cserépben vagy konténerben is nevelhetjük. Az előnevelt petrezselymet kiültetés előtt célszerű szoktatni a kinti körülményekhez, ha szabad földbe szeretnénk kiültetni, de hagyhatjuk a cserépben is.

A magokat vetés előtt célszerű beáztatni vagy nedves homokba keverni. Akár cserébe, akár szabadföldbe vetjük, vetés után csak vékony rétegben kerüljön rá homok vagy föld. Öntözzük be jó alaposan.

Ha edénybe vetjük a magokat, meleg, szobahőmérsékletű világos helyet keressünk a számukra. Ideális körülmények között a magok 2-3 hét alatt kicsíráznak, hűvösebb helyen több mint egy hónapot vesz igénybe a folyamat.

Ősszel néhány tövet cserépbe is ültethetünk, világos helyen nevelve télen is jól megél a konyhában. Szabadföldi vetése a gyökérpetrezselyemhez hasonló módon történik.

Kép forrása: Pixabay.com

Friss cikkek innen:Tudástár

Comments are closed.