Tudástár

Retek termesztése – Tanácsok hobbikertészeknek

A retek az egyik legkedveltebb zöldség. Ezt a rövid tenyészidejének is köszönheti, ami miatt már tavasz első felében is fogyaszthatjuk. A tenyészideje mindössze 55-60 nap. Az egész világban termesztik, rendkívül népszerű növény.

Jól társítható, sárgarépa, pasztinák, saláta, hagyma vagy petrezselyem mellé is vethető, sorjelző növénynek is használják.

Rendkívül ízletes, ráadásul vitaminokban és egyéb tápanyagokban is gazdag. Az alacsony kalóriatartalma miatt diétázók is előszeretettel fogyasztják. A, B és C-vitamint, illetve foszfort és káliumot is tartalmaz.

A reteknek számos fajtája van, eltérő színű és alakú fajtákból válogathatunk. Gumója lehet gömb, henger, tojás vagy szív alakú, piros, lila vagy fehér színű. A termesztésben a fajták között nincs nagy különbség, hasonló igényeik vannak.

Retek fajták

Korai legjobb: Hajtatásra és korai szabadföldi termesztésre ajánlott, jó minőségű hónapos retek. Gumója közép-nagy, kemény, tömött, ragyogó piros színű. Pudvásodásra, repedésre nem hajlamos.

Korai piros: Fűtetlen fólia alatti hajtatásra és korai szabadföldi termesztésre javasolt, rövid tenyészidejű fajta. Lombja kicsi. Gumója gömbölyű, skarlátpiros. Húsa hófehér, héja vékony, pudvásodásra kevésbé hajlamos. Íze kellemes, enyhén csípős.

Ester: Egész évben vethető 31-34 napos retekfajta. Skarlátpiros színű, nagy gumója nem pudvásodik, nem reped ki.

Francia reggeli: Korai hajtatásra és szabadföldi termesztésre egyaránt kitűnő. Pudvásodásra nem hajlamos. A gumó jellegzetes hengeres alakú, élénkpiros színű fehér végződéssel. Különleges formája és íze miatt nagyon népszerű.

Flamingó: Fűtetlen fólia alatti hajtatásra és korai szabadföldi termesztésre javasolt fajta. Gumója nagy és gömbölyű, héja világos-piros árnyalatú. Húsa fehér, ropogós, nem pudvásodó. Íze kellemes, enyhén csípős. Lombja nagy, közép-zöld színű.

Húsvéti rózsa 2: Tavasztól őszig termeszthető, gyors növekedésű nyári retek. Félhosszú gumója sötétrózsaszín árnyalatú, lefele keskenyedő, húsa fehér, enyhén csípős.

Róza: Fűtetlen fólia alatti hajtatásra és korai szabadföldi termesztésre javasolt, középhosszú tenyészidejű (30–40 nap) hónapos retek. Lombozata nagy, közép-zöld színű. Gumója nagy, 4,5–5 cm átmérőjű, piros színű, gömb vagy lapított gömb alakú. Húsa fehér, héja vékony. Pudvásodásra nem hajlamos.

Reisenbutter (Óriás vaj): Hajtatásra és korai szabadföldi termesztésre javasolt, gömbölyű, élénkpiros színű, nagy gumójú fajta. 40-50 napos tenyészidejű, jó minőségű hónapos retek. Pudvásodásra, repedésre nem hajlamos. Lombja közép-nagy, világoszöld színű.

Slovana: Fűtetlen fólia alatti hajtatásra és korai szabadföldi termesztésre javasolt retekfajta. Tenyészideje 32–35 nap. Gumója nagy, hosszúkás alakú, 10 cm hosszú, felső része piros, az alsó pedig fehér színű.

Jánosnapi: 50-70 napos tenyészidejű, nyári retek szabadföldi termesztésre. Gumója nagyméretű, barnássárga színű, répa alakú. Húsa fehér, ropogós, jó minőségű, pudvásodásra nem hajlamos. Folyamatos vízellátást igényel.

Jégcsap: Szabadföldi termesztésre javasolt, 40-50 napos tenyészidejű, jó minőségű hónapos retek. Gumója üvegesen fehér színű, közép-nagy, hosszú, répa alakú, tömött, pudvásodásra, repedésre nem hajlamos, enyhén csípős ízű.

Japana F1: Szabadföldi termesztésre javasolt, 85 napos tenyészidejű őszi retek. Gyökere fehér színű, hengeres alakú, tompa végű. Jó körülmények között, laza, mélyen művelt talajban 35 cm-re is megnő, bakhátas termesztésnél hosszabb is lehet. Húsa finom, lédús, nem szivacsosodik.

Mikepércsi: Fehér héjú nyári retek szabadföldi termesztésre. Gumója nagyméretű, lapított gömb alakú, jó minőségű, pudvásodásra kevésbé hajlamos. Folyamatos vízellátást igényel.

Müncheni sör: Hosszú tenyészidejű (90-110 napos), jól tárolható fajta. Dús lombja sötétzöld színű. Gumója széles vállú, kúp vagy tojás alakú, fehér színű, kimondottan ízletes. Nem pudvásodik, nyári és őszi fogyasztásra is termeszthetjük.

Téli kerek fekete: Őszi termesztésre javasolt, 90-100 napos tenyészidejű tárolási fajta. Gömbölyű alakú, fekete színű gumója 220-250 g átlagtömegű. Húsa fehér, üregesedésre, pudvásodásra nem hajlamos, enyhén csípős ízű. Jelentős vitaminforrás a téli hónapokban.

Retek vetőmag vásárlás >>>

A retek igényei, termesztése

A retek magja jól tűri a hideget, ezért már viszonylag korán elvethetjük, hiszen 2-3 fok is elég ahhoz, hogy kicsírázzon. A meleg természetesen meggyorsítja a folyamatot, 15-20 fok a legideálisabb a számára. A gumóképződés sem igényel nagyon meleget.

A legjobban a világos, meleg helyeket, és a nyirkos talajt kedveli, emiatt fóliasátrakban is gyakori növény. Ha kevés fény éri, akkor főleg a lombozata fog fejlődni, a gumói kicsik maradnak.

Mivel hosszúnappalos növény, kora tavasszal érdemes vetni. Később ugyanis, amikor már hosszabbak a nappalok hajlamos felmagzani. Talajok közül a tápanyagban gazdag, lazább szerkezetű, homokos talajokat szereti leginkább.

Rendszeres öntözést igényel, főleg a gumóképződés alatt. Ha nem gondoskodunk megfelelő nedvességről megpudvásodhat, és az íze sem lesz megfelelő. A retek gondozásához a gyomlálás és a növényvédelem is hozzátartozik.

Száraz tavaszokon földibolha károsíthatja, mely ellen napi több alkalommal végzett hideg vizes permetezést vethetünk be. Ha a retek gumó megkukacosodik, a gyökérlégy lárvája kell gyanakodni, mely ellen a vetőbarázdába szórt talajfertőtlenítő szerrel védekezhetünk.

A retket a rövid tenyészideje, és a hidegtűrő képessége miatt kora tavasszal vethetjük, és már áprilisban fogyaszthatóvá válik. A magok 4-5 cm-es tőtávolságra, és 15-20 cm-es sortávolságra vethetők.

A vetés után csak vékonyan takarjuk be a magokat földdel, majd tömörítsük a talajt. Ezután jöhet egy alapos beöntözés, amiről később is gondoskodnunk kell. Amikor beérik a retek, a legnagyobb gumókat takarítsuk be, ezzel elősegíthetjük a kisebb gumók fejlődését.

Kevésbé klasszikus vetési időpont a szeptember eleje, ha ilyenkor vetünk retket, akkor október közepén takaríthatjuk be.

Kép forrása: Pixabay.com

Friss cikkek innen:Tudástár

Comments are closed.