Tudástár

Salottahagyma termesztése – Tanácsok hobbikertészeknek

A salottahagyma vagy más néven mogyoróhagyma (Allium ascalonicum) Közép-vagy Délkelet-Ázsiában őshonos növény, mely később innen jutott el a Földközi-tenger keleti országain és Indián keresztül Európába.

A salottahagyma a vöröshagymához képest kisebb méretű, lágyabb ízű hagyma. Tárolni enyhébb, száraz, hűvös helyen lehet. A hagymája kerekded vagy hosszúkás alakú, vörös, lila vagy szürkés színű, kellemes ízű. Az ázsiai és a francia konyha előszeretettel használja főzésre, de savanyúság készítésére is kitűnő.

A salottahagyma egyszerűen termeszthető, igényei a vöröshagymáéval megegyezők. A továbbiakban bemutatjuk a salottahagyma igényeit és termesztését.

Hagyma vetőmag vásárlás >>>

A salottahagyma igényei, termesztése

A salottahagyma , akárcsak a vöröshagyma, egyáltalán nem melegigényes, tenyészidőben 17-19 fokos hőmérsékletre van szüksége. Vízigénye sem magas, bár a fejlődés kezdeti szakaszában igényel nedvességet, később azonban a meleg és száraz környezet a legideálisabb a számára.

Talajok közül a humuszban gazdag, laza szerkezetű, jól művelt talajokban fejlődik a legszebben. Lehetőleg olyan helyet keressünk a számára, ahol 2-3 éve trágyáztunk, mert a frissen trágyázott talajt nem kedveli.

Legjobban a napos, világos helyeket kedveli, árnyékon is megél, de jóval szegényebb termést hoz. A salottahagymát szétszedett sarjahagymák elültetésével termeszthetjük a legegyszerűbben, mivel a sarjképzési hajlama meglehetősen erős.

A sarjakat évente kétszer, március elején, illetve szeptember végén lehet elültetni. A salottahagyma ültetésénél 20-25 cm-es sortávolságot, és 8-10 cm-es tőtávolságot érdemes tartani, az ültetési mélység pedig 2-3 cm. A gyomtalanításról nem szabad megfeledkezni a hagyma gondozása során.

A salottahagymát akkor kezdhetjük el felszedni, ha a levelei leszáradtak, ez június végén várható.

Kép forrása: Pixabay.com

Friss cikkek innen:Tudástár

Comments are closed.