Tudástár

Sárgarépa termesztése – Tanácsok hobbikertészeknek

A sárgarépa fontos zöldségnövényünk, a vadmurok (Daucus carota) termesztett alfaja, mely Európában és Délnyugat-Ázsiában őshonos növény. Kétéves növényről van szó, mely az első évben tőlevelet és főgyökeret fejleszt, majd a második évben megjelenik a magszára is.

Alapvető alapanyaga a zöldségleveseknek, de krémlevesként, köretként és salátában is fogyasztható. Emellett süteményekben is találkozhatunk vele, de lekvár, és más gyümölcsökkel vegyítve üdítőital is készíthető belőle.

A sárgarépának rövid tenyészidejű, hosszú tenyészidejű és az előbbiek között átmenetet képező fajtái vannak. A rövidebb tenyészidejű fajták előnye, hogy folyamatosan szedhetők, míg a hosszú tenyészidejű fajták a gyenge fagyokat is elviselik.

Sárgarépa fajták

Amszterdami: Hajtatásra, korai szabadföldi termesztésre javasolt fajta. Gumója hengeres, tompa végű.

Nanti: Szabadföldi termesztésre javasolt, korai és másodvetésre is alkalmas, középkorai tenyészidejű (120–130 nap) fajta. Gyökere hengeres, 16–18 cm hosszú, tompa végű, sima. Íze és színe kiemelkedően jó. Friss fogyasztásra az egyik legízletesebb sárgarépa.

Nantes 2: Középkorai tenyészidejű fajta mely másodvetésre is alkalmas. A gyökér henger alakú, tompa végű, 16-18 cm hosszú, intenzív vörös színű, kiváló minőségű. Elsősorban friss fogyasztásra alkalmas, de későbbi vetéssel tárolható is.

Nantes 3: Korai- és másodvetésre alkalmas Nanti szelekció. Répája hengeres, tompa végű, mind a külső-, mind a belső színe egyöntetűen narancs-piros színű. Elsősorban friss fogyasztásra, de később vetve tárolásra is alkalmas.

Chantenay: Nagy termőképességű, nyári-őszi fogyasztásra és tárolásra is kiváló fajta. Levélzete közép-nagy, a gyökér félhosszú, tompa végű.

Fertődi vörös: Hosszú tenyészidejű, nagy termőképességű, tárolásra alkalmas nagytestű sárgarépafajta. A gyökér hosszú, széles vállú, hegyes végű, magas karotin-tartalmú, színe mélyvörös.

Danwers 126: Hosszú tenyészidejű, nagy termőképességű, tárolásra is kiváló nagytestű fajta. Gyökere hosszú, tompa végű, vöröses-narancs színű.

Flakker: Nagy termőképességű, hosszú tenyészidejű, tárolásra alkalmas nagytestű fajta. A gyökér hosszú, széles vállú, hegyes végű, magas karotin-tartalmú, színe mélyvörös.

Vörös óriás: Flakker típusú, hosszú, széles vállú, sima felületű sárgarépa. Színe mélyvörös, erőteljes lombja nagy, felálló. Tenyészideje 180–200 nap. Kiváló íze, beltartalmi értékei és jó tárolhatósága igen népszerű fajtává tette. Síkművelésben és bakháton is termeszthető.

Rekord: Flakker típusú, erős lombú, hosszú tenyészidejű, tárolási fajta. Tenyészideje a keléstől szedésig 160–180 nap. Kiváló termőképességű, egyöntetű narancsvörös színű sárgarépafajta, mely nagy karotin- és szárazanyag-tartalmú. Tárolásra és feldolgozásra is alkalmas.

Vita longa: Hollandiában a legszélesebb körben termelt Flakker szelekció. Tenyészideje 145 nap. A répatest hosszú, széles vállú, enyhén hegyesedő, lombozata kimondottan erős.

Tinga: Hosszú tenyészidejű (157-162 nap) bőtermő, jól tárolható fajta. A répatest 20-22 cm hosszú, hegyes végű, színe szép sötétvörös, a felső végén nem hajlamos a bezöldülésre. Bakhátas termesztésre is ajánlott.

Cherifa F1: Nanti típusú, korai érésű sárgarépa hibrid, mely friss fogyasztásra és feldolgozásra is alkalmas. Gyökere 18 cm hosszú, 3-3,5 cm körméretű, egyöntetű színű és méretű. Termeszthetősége és termőképessége is kiváló.

Kamila F1: Nanti típusú hibrid, mely kora tavasztól folyamatosan, szakaszosan vethető nyár elejéig. A répatest egyöntetű, szabályos hengeres formájú tompa végű fajta. 20-24 cm hosszú, tenyészideje 100-110 nap. Íze kiváló, magas a cukor- és karotin tartalma. Friss fogyasztásra, feldolgozásra és rövid idejű tárolásra is alkalmas.

Karotela: Nanti típusú, közepesen hosszú, szabályos hengeres formájú, tompa végű, rövid tenyészidejű (100–110 nap) fajta. Hajtatásra és szakaszos vetésre egyaránt használható. Íze kellemes, édes, alkalmas rövid idejű tárolásra és fagyasztásra is.

Kometa F1: Nagy termőképességű Nanti típusú, korai hibrid. Tenyészideje 110-120 nap. Alakja hengeres, kissé kúpos végű. Friss piaci értékesítésre és tárolásra egyaránt alkalmas. Magas karotin és cukortartalma kiemeli a többi hibrid közül.

Rondo: Párizsi vásár típusú, gömbölyű répatestű sárgarépa, mely intenzív, fűtött és fűtetlen termesztési körülmények közé javasolt. Tenyészideje rövid, 75 nap, szakaszos és másodvetésre is alkalmas. Gyökere sötétnarancs színű, nem zöldül, magas cukortartalmú, nem reped. Nyersen, párolva és köretként is ízletes.

Sárgarépa vetőmag vásárlás >>>

A sárgarépa termesztése, igényei

A sárgarépa jellemzően jól tűri a hideget, a legideálisabb számára a 16-18 fok, de a magjai már 4-8 fok körüli hőmérsékleten is kicsíráznak. A fényigénye sem magas, így köztesnövénynek is bátran ültethető. Lehetőleg világos, napos, vagy félárnyékos helyet keressünk a számára.

Talajok közül legjobban a mérsékelten meszes, könnyű, laza szerkezetű talajtípusokat szereti. Az ültetési helyét már ősszel érdemes alaposan felásni, a sekélyen megmunkált talajban elágazva fog fejlődni.

A vízigénye meglehetősen magas, főleg a csírázási és gyökérfejlesztési időszakban, így ilyenkor rendszeres öntözésről kell gondoskodnunk.

Ha hosszabb tenyészidejű fajtát választunk, akkor 2-3 alkalommal fejtrágyázásra vagy lombtrágyázásra lesz szükség. Emellett rendszeres kapálást is igényel, egyrészt azért, hogy a talaj laza szerkezetű maradhasson, másrészt a gyomok eltávolítása miatt.

A kártevők közül a lótücsök, a cserebogár pajor és a drótférgek okozhatnak gondot, melyek ellen talajfertőtlenítéssel tudunk védekezni. Emellett a sárgarépalégy és a gyökérgubacs-fonálféreg jelenthet gondot, illetve a betegségek közül a szklerotíniás rothadás és a lisztharmat.

Az első vetést a tavaszi fagyok elmúltával kezdhetjük meg. Az ágyások kialakításánál érdemes 20-25 cm-es távolságot tartani. A vetés előtt öntözzük be a barázdát, és csak ezután szórjuk bele a magokat. Amennyiben drazsírozott magokat veszünk, 5-6 cm-es tőtávolságra vessük őket 2 cm-es mélységbe.

Takarjuk be a magokat földdel és finoman tömörítsük. A sárgarépa magjai lassan csíráznak, 3-4 hétig is eltart a folyamat. Ha hagyományos magokat vetünk, akkor 2-3 leveles állapotban célszerű megritkítani a vetést.

Kép forrása: Pixabay.com

Friss cikkek innen:Tudástár

Comments are closed.