Tudástár

Spárga termesztése – Tanácsok hobbikertészeknek

A spárga (Asparagus officinalis) Ázsiában és Európában is őshonos, a spárgafélék családjába tartozó évelő növény. A termesztése Európában a 16-17. században kezdődött.

A spárgát zsenge, megvastagodott hajtásai, sípjai miatt termesztjük. A, B1, B2, C és E-vitamint, illetve folsavat, kalciumot, vasat, foszfort és káliumot is jelentős mennyiségben tartalmaz.

A zöldségeseknél főleg a halványított spárgát és a zöld spárgát fogjuk megtalálni. Létezik lila spárga is, mely valójában fehér spárga, ám a napfény hatására a hegye belilul, és az íze is kicsit aromásabb lesz.

A spárga termesztése nem egyszerű folyamat, nagyon időigényes, hiszen, ha magról vetünk spárgát, csak a harmadik évtől kezdhetjük el a betakarítását.

Gazdabolt országos szállítással, akár 24 órán belül! >>>

A spárga igényei, termesztése

A spárga fény és helyigényes növény, ezért helyét célszerű körültekintően megválasztani. Mindenképp napos helyet keressünk a számára, és számoljunk vele, hogy a betakarításig három év is eltelik.

A sortávolság mindkét fajta spárga esetén magas, minimum 120 cm, de a halványított spárga esetén 150 cm sortávolságot is tartanunk kell. Emellett ez a fajta bakhátat is igényel.

Talajok közül legideálisabb a laza szerkezetű, homokos, tápanyagban gazdag talaj. Vetés előtt érdemes a talajt feljavítani, amihez használhatunk komposztot vagy istállótrágyát.

A spárga vízigénye átlagosnak mondható, rendszeres, mérsékelt öntözést igényel, ugyanakkor a nyári száraz, forró időszakokban sűrűbben is öntözhetjük.

A spárga gondozásához a gyomlálás és a kapálás is hozzá tartozik, illetve a növényvédelem is. Kártevők közül a spárgalégy és a spárgabogarak, míg betegségek közül a gombabetegségek okozhatnak problémát.

A spárgát általában szabadföldbe szokás vetni a tavasz elején áprilisig, ugyanakkor cserépben az ültetésre szánt gyöktörzseket is előnevelhetjük. A spárga magjaira lassú csírázási idő jellemző, ugyanakkor hidegtűrőek is.

A magokat laza talajba kialakított sorokba vessük 4-5 cm mélyre. Ha kötöttebb a talaj, akkor a 2-3 cm-es vetési mélység is elég. A sortávolság halványított spárga esetében 150 cm, a zöld spárga vetésénél 120 cm.

Május végén kiegyelhetjük a spárgát, az ideális tőtávolság a zöld spárga esetében 20-30 cm, a fehér spárgánál 30-40 cm. A következő két évben a fent leírtak szerint neveljük a spárgát, a harmadik évben, márciusban a halványított spárga köré alakítsunk ki bakhátat.

Ültetésre szánt gyöktörzsek előneveléséhez, kicsi, laza szerkezetű földdel megtöltött cserepekbe vetjük el a magokat tavasszal. Amint a növények elérik a 3-4 ujjnyi magasságot, ültessük át őket egy nagyobb cserébe. Ezeket az előnevelt növényeket a következő év májusában ültethetjük ki szabadföldbe.

Az ültetésnél a növények 10-15 cm mélyre, rügyes oldalukkal felfelé kerüljenek a földbe. Ebben az esetben is tartani kell a 35-40 cm-es tőtávolságot. Télen gondoskodjunk takarásról, amit trágyával vagy komposzttal tehetünk meg.

A spárgát akkor érdemes betakarítani, ha a sípok elérik a 20-25 cm-es magasságot. A halványított spárga esetében a betakarítás előtt bontsuk ki a bakhátat.

Kép forrása: Pixabay.com

Friss cikkek innen:Tudástár

Comments are closed.