Tudástár

Spárgatök termesztése – Tanácsok hobbikertészeknek

A spárgatök a tökfélék családjába, ezen belül is a főzőtökök közé tartozik, akárcsak a csillagtök, a cukkini, vagy a laskatök. Beltartalma közel sem olyan gazdag, mint más zöldségféléké, vitamintartalma alacsony, ugyanakkor magas a rostanyag és víztartalma.

A fagyasztást jól bírja, ezért gyalulás után fagyasztóban hosszú ideig eltartható. Készülhet belőle főzelék, de töltve és rántva is elkészíthető. Semleges íze miatt erősebb ízű fűszerekkel, kaporral, bazsalikommal, kakukkfűvel, tárkonnyal és snidlinggel is ízesíthető.

Spárgatök fajták

A spárgatök lehet bokor típusú (indátlan) és indás. Az indás spárgatökre jellemző, hogy a szár hosszúra megnő, akár 3-4 méteres is lehet. A bokor típusú spárgatök fajták hazánkban jóval elterjedtebbek, a kertészetek kínálatában is inkább ilyen magokat találhatunk.

Alba: Korai érésű, bokor növekedésű, rövid indát fejlesztő, bőtermő fajta. Termése hengeres. Héja vastag, vajszínű, éretten sárga, felülete enyhén bordázott. Húsa zöldes-fehér. Fólia alatti termesztésre és másodvetésre is alkalmas, a szárazságot jól tűri.

Indátlan fehér: Bokor típusú, rövid indát fejlesztő, bőtermő fajta. Termése hengeres, enyhén bordázott, húsa zöldes-fehér, vastag, héja vajszínű, éretten sárga. Fólia alatti termesztésre és másodvetésre is alkalmas, a szárazságot jól tűri. Termése: 2,5-3,5 kg-os, fagyasztható.

Kveta: Korai érésű, indátlan típusú bokor fajta, nem futó. A termések hengeresek, fehérek, átlagos súlyuk 1,5 kg. Tenyészideje kb. 70 nap vetéstől az első termés beéréséig. Friss piaci termesztésre ajánlott.

Spárgatök vetőmag vásárlás >>>

A spárgatök igényei és termesztése

A spárgatök viszonylag igényesnek mondható, mivel fény és meleg igénye meglehetősen magas, emellett a fagyra érzékeny. A vízigénye is jelentős, rendszeres öntözést igényel.

A talaj típusára azonban nem mondható érzékenynek, szinte bármilyen tápanyagban gazdag talaj megfelel a számára. Helyét mindenképp érdemes alaposan előkészíteni, mély megművelni, felásni vagy felszántani.

A spárgatök előnye, hogy a tenyészideje viszonylag rövidnek mondható, emellett elő és utónövényként is ültethetjük a palántáit vagy vethetjük a magjait. Az ültetési helyén előtte bátran ültessünk retket, salátát vagy spenótot, utána pedig téli retek, karalábé vagy cékla is kerülhet a helyére.

A spárgatököt termeszthetjük magról, de ültethetünk előnevelt palántákat is. A magokat április közepétől vethetjük el szabadföldbe, a palántákat pedig 3-4 lombleveles állapotban, április végén, május elején ültethetjük ki. A palánták a magok elültetésétől számítva 30-40 nap alatt megnőnek akkorára, hogy kiültethetők legyenek.

A spárgatök helyigényes növény, 1 m x 1 m sor és tőtávot célszerű tartani. Emellett minden évben máshová kell kerülnie a kertben, öt évenként kerülhet vissza ugyanarra a helyre. A vetése hasonló a többi tökféléhez, vagyis célszerű a magokat úgynevezett tökfészekbe vetni, és a palántákat is így ültetni.

A tökfészek készítése nem bonyolult, de mindenképp érdemes rá időt fordítani. Először fel kell javítani a talajt, ehhez 5 kg érett trágyát vagy komposztot használhatunk. Ezután vethetők a magok és ültethetők a palánták. Egy fészekbe 4-6 mag kerüljön. Ezután alakítsunk ki a vetés körül egy 15-20 cm magas peremű fészket. Ha palántát ültetünk, a fagyoktól papírsüveggel vagy fóliával takarva védhetjük meg őket.

Az első termést még éretlen állapotba szedjük le, mert így új virágokat hoz a növény, ami fokozza a termésképződést is. Ezután már csak az érett terméseket szedjük le.

Betegségek közül a peronoszpóra, a mézgás varasodás, az uborka és dinnyevész, valamint az uborka lisztharmat is megtámadhatja időnként. A kártevők közül a levéltetvek és takácsatkák okozhatnak gondot.

Kép forrása: Freeimages.com / Szerző: Vika Tralivali

Források: Kertimag.com; ZKI.hu; Mezogazdakiado.hu; Tuja.hu

Friss cikkek innen:Tudástár

Comments are closed.