Tudástár

Sütőtök termesztése – Tanácsok hobbikertészeknek

A sütőtök Közép és Dél-Amerika trópusi területeiről származó, a tökfélék családjába tartozó növény. Amerika felfedezése után kertült Európába. A kertben jelentős helyigényű növény méretes termése, változatosan felhasználható.

Sütve rendkívül ízletes, magja pörkölve kiváló ropogtatni való és alkalmas olaj sajtolására is. A konzerviparban ivólevek, bébiételek alapanyagául szolgál, gyümölcsízek töltelékanyagaként is hasznosítják. Laktató krémlevest, vagy pikáns chutney-t is készíthetünk belőle.

Sütőtök fajták

Nagydobosi: Hosszú tenyészidejű, középerős indájú, államilag elismert sütőtökfajta. Termése lapított gömb alakú, átlagsúlya 4-8kg. Húsa okkersárga, héja ezüstszürke árnyalatú. Jól tárolható.

Orange: Közepes indájú, sütve rendkívül ízletes sütőtökfajta. Termése megnyúlt körte alakú, húsa és héja is narancssárga árnyalatú.

Kiszombori: Hosszú tenyészidejű, fagyokig szedhető, jó termőképességű sütőtökfajta. Erőteljes növekedés jellemzi, lombozata dús. Termése ovális alakú, héja ezüstszürke színű, felületét hosszanti barázdák díszítik. Vastag okkersárga színű húsa, rendkívül ízletes.

Óvári hengeres: Hosszú indájú, középerős növekedésű fajta. Hosszúkás alakú termése 2-4 kg átlagsúlyú. Húsa és héja sötétnarancs színű. Sütve nagyon ízletes csemege.

Ibiza: Gerezdes, lapított gömb alakú, spanyol származású sonkatök. Termése 2,5-3,5 kg, húsa vastag, lédús, élénknarancs árnyalatú, íze édes.  Változatosan felhasználható, sütve és főzve is elkészíthető. Leves, püré, dzsem és sütemény is készülhet belőle.

Butternut: Indás növekedésű, az Orange fajtánál tovább tárolható sütőtökfajta. Körte alakú, okkersárga héjú termése átlagosan 1kg súlyú és 30 cm hosszú, édes ízű. Tenyészideje 90 nap körül van.

Nectar: Narancssárga húsú, édes ízű, Orange típusú sonkatök, mely sokáig tárolható.

Beja: Sötétnarancs húsú, jól tárolható, Orange típusú nagyméretű sonkatök.

Uchiki kuri: Hokkaido típusú sütőtökfajta, termése csepp alakú, átlagtömege 1,5 kg. Húsa narancssárga színű és rendkívül édes ízű. Tenyészideje 90 nap.

Sütőtök vetőmag vásárlás >>>

A sütőtök igényei, termesztése

A sütőtök amellett, hogy helyigényes, meleg és fényigényes is. Magjai csak 12 fok feletti hőmérséklet mellett kezdenek el csírázni.

A talaj tekintetében nem különösebben kényes, bármilyen, tápanyagban gazdag talajban megél, csak a hideg, vízállásos, erősen savanyú talajokat kerüljük, ezekben nem fog megfelelően fejlődni.

A sütőtök tápanyag és víz tekintetében is igényes növény, ezért rendszeres öntözésre és tápanyagban gazdag talajra van szüksége. Ültetés vagy vetés előtt a talajt mindenképp javítsuk fel istállótrágyával vagy komposzttal, de termeszthetjük egy nagy adag komposztban is.

A betegségekkel és kártevőkkel szemben ellenállónak mondható, így növényvédelemmel különösebben nem szükséges foglalkozni. Kapálni és gyomlálni azonban kell, emellett az indák eligazgatásáról sem szabad megfeledkezni.

A sütőtök késő őszre érik be, betakarítani akkor lehet, ha a sütőtök héja ezüstfehér és kemény lesz, a levelei pedig elkezdenek leszáradni. Az érett termések számára hűvös, de fagymentes helyet keressünk.

A sütőtök nevelhető magról, amit április elején vethetünk el, valamint előnevelt palántákkal is termeszthetjük, melyeket május közepétől, a tavaszi fagyok elmúltával ültethetünk végleges helyükre.

Ha palántákat szeretnénk nevelni, akkor a magokat laza szerkezetű földkeverékkel vagy komposzttal töltött kis műanyag poharakba vessük, kb. 2 cm mélyre, és jól öntözzük meg. A csírázáshoz meleg napos helyre van szükség.

A palánták csak szoktatás után kerülhetnek ki a szabadba. Mivel a sütőtökpalánták gyökerei meglehetősen sérülékenyek, körültekintően végezzük az ültetést.

A szabadföldi vetéshez célszerű fészkeket készíteni, és a növények között 2 méteres távolságot tartani. A fészkekhez ássunk egy kb. 40 cm-es átmérőjű gödröt, és ebbe tegyünk érett istállótrágyát vagy komposztot. Ezután takarjuk be földdel a gödröt, és vessük el a magokat. Egy fészekbe 3-4 mag kerüljön.

Ha a palánták elérik a 3-4 leveles állapotot, ritkítsuk ki a fészket, hogy csak 2 növény maradjon, a kiszedett növényeket pedig ültessük át másik helyre.

Kép forrása: Pixabay.com

Friss cikkek innen:Tudástár

Comments are closed.