Támogatott tartalom

Talajcsavar jurta építéséhez: íme a legfontosabb előnyök

A jurta jellegzetes, szabályos kör alakú megjelenésének és számos különböző használati módjának köszönhetően még napjainkban is kifejezetten kedvelt építmény. Milyen funkciókat tölthetnek be az őseink által is használatos jurták? Miért érdemes talajcsavarral gondoskodni a stabilitásukról? Mutatjuk a válaszokat!

Milyen funkciókat tölthet be egy jurta?

Használhatjuk fóliaházként

Ha a kertünkben a hideg időjárással szemben kevésbé ellenálló gyümölcsöket és zöldségeket termesztünk, bátran használhatjuk a jurtánkat fóliaházként. Így nem kell borsos áron kertészeti fóliákat vásárolnunk, hiszen önmagunk is felépíthetjük a saját, minőségi fóliaházunkat.

A jurta egyenletes hőelosztást teremt, így még a legzimankósabb téli napokon sem fognak fázni a növényeink, és a megfelelő szigetelés miatt még a süvítő szél sem tud beléjük kapni. Emellett a körülötte ültetett zöldségekre és gyümölcsökre sem vet árnyékot, amelynek köszönhetően a jurtán kívüli növények is ugyanolyan egészségesen növekedhetnek.

Kerti partikhoz is remek választás

Amennyiben igazán egyedi parti helyet szeretnénk kialakítani a kertünkben, akkor egy stílusos jurtánál keresve sem találnánk jobb lehetőséget. A jurtában pedig még a hideg őszi és téli napokon is nyugodtan rendezhetünk baráti és családi összejöveteleket, hiszen kellemes melegben tölthetjük benne az időnket.

Akár meditációs és a világ zajától félrevonulós helyként is tekinthetünk a jurtára, amelyet nagy méretének köszönhetően számos módon berendezhetünk. Bevihetjük a kényelmes székeket és puffokat, illetve kialakíthatunk egy kisebb könyvtárat is, hogy bármikor elvonulhassunk egy kicsit feltöltődni a pörgéssel teli munkanapok után.

Tábori programokat is szervezhetünk benne

A hagyományőrző rendezvények népszerűbbek, mint valaha, a jurták pedig nem hiányozhatnak ezekről a programokról. Az ősi, szinte misztikus gúla és kúpos felépítésű jurták a gyerekek és a felnőttek fantáziáját is ugyanúgy megmozgatják, ezért mindig töretlen sikert aratnak.

Rendezhetünk előadásokat, vetélkedőket és tradicionális harci bemutatókat, de akár kisállat bemutatókat és meditációs programokat, illetve hangulatos koncerteket is szervezhetünk. A jurták tehát számtalan lehetőséget biztosítanak, ezért csakis rajtunk múlik, hogy mit hozunk ki belőlük.

Milyen előnyökkel jár, ha talajcsavar segítségével rögzítjük a jurtát?

  • Pénztárcabarát rögzítés mellett döntünk. A talajcsavar ára rendkívül kedvező, ráadásul tereprendezésre sincs szükségünk a jurta felépítése során. Így az építészeti költségek legalább 15-20%-át már önmagában megspóroljuk, az így megtakarított összeget pedig a jurta berendezésére vagy egyéb hasznos ötletekre költhetjük.
  • Nincsenek váratlan kiadások. Amíg a betonozás során még munka közben is változhat az anyagbeszerzés költsége, addig a talajcsavarok esetén előre egyeztetett, fix összeggel számolhatunk. Ha talajcsavar mellett tesszük le a voksunk, akkor egy pontosan kiszámítható és rejtett költségektől teljes mértékben mentes megoldást választunk.
  • Bármilyen talajszerkezetben rögzíthetjük a jurtát. Akár erdőtalajon vagy lejtőhordalékban dús földön szeretnénk rögzíteni a jurtát, talajcsavar segítségével semmi nem fog az utunkba állni. Sőt, a talajcsavarokat akár kézi erővel is megfelelően behajthatjuk a földbe, így pedig a költséges gépek üzemeltetése sem válik feltétlenül szükségessé.
  • Nem romboljuk a környezetünket. Ahogyan őseinknek, úgy nekünk is a környezetvédelemre és a természet tiszteletére kell törekednünk a mindennapokban. Szerencsére a talajcsavarok használata nem igényel nagyobb fokú földmunkát, ráadásul a betonozással ellentétben cementet sem kell használnunk a rögzítésük alkalmával. Így a jurtánk felépítése és rögzítése során minimálisra csökkenthetjük az ökológiai a lábnyomunkat, a természet pedig garantáltan hálás lesz érte.
  • Mobilis és hosszú távú megoldásként egyaránt számíthatunk a talajcsavarra. Ha őseinkhez hasonlóan “vándorló életmódot” szeretnénk élni a jurtánkkal, nyugodtan megtehetjük, ugyanis a talajcsavarok amilyen gyorsan rögzíthetők, ugyanolyan gyorsan el is távolíthatók. Ha pedig fix helyen szeretnénk tudni a jurtánkat, a talajcsavar hosszú évtizedeken át biztosítani fogja a kifogástalan stabilitást.

Az ETU talajcsavar tökéletes választás a jurtákhoz. Az ETU profilú, U-alakú talajcsavarral egyszerűen és gyorsan rögzíthetjük a jurta cölöpeit és oszlopait, hogy még a hatalmas széllökések és viharok se rendítsék meg építményünk stabilitását.

Ha költséghatékonyan szeretnénk rögzíteni a jurtánkat, a talajcsavar kedvező ára és stabilitása miatt a lehető legalkalmasabb választás. Ecotrex ETU talajcsavar segítségével tökéletesen rögzíthetjük az építményünket, és hosszú távon is maradéktalanul megbízható, környezetbarát rögzítési mód mellett döntünk.

Kép forrása: Unsplash.com / Szerző: Patrick Schneider

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.