Támogatott tartalom

Több száz liter vizet hasznosít újra a biológiai szennyvíztisztító

Csatornázás nélküli ingatlanokon környezetbarát megoldás

Egyre hosszabbak az aszályos időszakok, már nem csak a mezőgazdaságban, de mindennapi életünkben is érezzük, hogy vízkészleteink végesek. Háztartásunkban is meg kell ragadnunk minden módot arra, hogy a lehető legkevesebb vizet pazaroljuk el, illetve ami tud, az újrahasznosuljon.

Erre kínál alternatívát a házi biológiai szennyvíztisztító berendezés, amely diszkrét jelenlétével a csatornázatlan ingatlanokon nemcsak hogy kiváltja az emésztő funkcióját, de működési mechanizmusa révén megspórolhatjuk a szippantás magas költségeit, és a tisztított szennyvizet kertünkön belül újra is hasznosíthatjuk.

Az elmúlt időszakban sok család döntött úgy, hogy városi otthonát hátrahagyva a természethez közelebbi lakhatási megoldást keres, népszerűek lettek a külvárosi kertes házak és a tanyák. Bár a városban lakók megszokhatták, hogy szennyvízcsatorna többnyire rendelkezésre áll, mégis szerte az országban sok helyen, kisebb-nagyobb településeken, falvakban ez még nem megoldott, és az ingatlanokban termelődő szennyvíz egy „emésztőgödörbe” kerül.

„Sajnos azért, hogy kevesebb alkalommal kelljen ezeket az emésztőket kiüríteni, elterjedt az áteresztő megoldások kiépítése, amelyek csupán a szilárd anyagokat zárják el, a folyékonyaknak szabad utat engednek. Ez rendkívül káros hatással van a környező talaj minőségére, és nemcsak a gödör közvetlen közelében, hanem viszonylag nagy sugarú körben, a kutakról nem is beszélve” – hívta fel a figyelmet Krasznói Anna, az ÖkoTech-Home Kft. ügyvezetője.

Fókuszban a fenntarthatóság és a környezetvédelem

biológiai szennyvíztisztító

Ma már az élet számos területén egyre többen fordítanak figyelmet a környezetvédelemre. A gyártók és forgalmazók termékeik csomagolóanyagait és azok összetételét is olyan irányban igyekeznek fejleszteni, hogy az egyre szigorúbb környezetvédelmi szempontoknak megfeleljenek.

A lakosság körében pedig, amellett, hogy folyamatosan terjed a szelektív hulladékgyűjtés, az ökolábnyom csökkentése és a hatékony vízgazdálkodás is előtérbe kerül.

„Szennyvíztisztító berendezés telepítésével az ingatlantulajdonosok egy egyszeri beruházást követően függetlenek maradhatnak a folyamatosan növekvő csatornaszolgáltatási költségektől, sőt, részben a közüzemi víz díjának növekedésétől is. A víz újrahasznosításával jelentősen csökkentik a felesleges pazarlást, egyben a környezeti terhelést is” – tudtuk meg Krasznói Annától.

Nincs szükség szippantásra! Egy lépés az önellátás felé

Az ÖkoTech-Home Kft. saját szabadalmú, Esztergomban gyártott, Construma-díjas biológiai szennyvíztisztító berendezései tíz éve találhatók meg a hazai piacon. Egyedi, iszapzsákos technológiájuknak köszönhetően egyáltalán nincs szükség szippantásra. Sokan pont ezért, az önellátás miatt kezdenek el keresgélni a lehetőségek között.

A szabadalommal rendelkező biológiai szennyvíztisztító hatásfoka kedvezőbb az előírt értékhatároknál. A kommunális szennyvíz a megtisztítás után helyben újrahasznosítható, legcélszerűbben a növények gyökérzónás öntözésére. Az iszapzsákban összegyűlt iszap pedig komposztálást követően a kert talaját gazdagíthatja értékes tápanyagokkal.

A tisztított szennyvíz helyben történő felhasználását támogatja egy 2020-as EU-s rendelet is, a vízhiányra hivatkozva. Ugyanis a csatornával elvezetett szennyvíz tisztítás után általában a Dunába kerül, ahonnan a Fekete-tengerbe jut, miközben a Kárpát-medencében egyre nagyobb gondot okoznak az aszályos időszakok.

Amennyiben a vízzel nem öntözünk, úgy sóderágyban elszikkasztható, ilyenkor is a helyben lévő, felszín alatti vízkészletet javítja. „Ha pedig a szennyvíztisztítóval egy meglévő betonemésztő kerül kiváltásra, amely vízzáró, az fertőtlenítést követően felhasználható esővíz gyűjtésére, locsolási célra” – hangsúlyozta a szakember.

Milyen költségekkel kell számolni a szippantás, és milyenekkel a biológiai szennyvíztisztítás esetén?

biológiai szennyvíztisztító

Egy átlagos, 4-5 fős háztartás napi szennyvíztermelése 400-500 liter, ami havonta 12-15 m³ elszállítandó szennyvizet ad ki. Az emésztők méretei változatosak, 6-10 m³-esek, így a szippantós autó kapacitásától függően havi két fordulóval tudnak elszállítani ilyen mennyiséget.

Egy szennyvíztisztító telep közelében fekvő településen elképzelhető, hogy 1 forduló költsége 8.000-10.000 forintból is kijön, mely így havonta 16.000-20.000 forintot jelent, de az átlagos költséggel számolva, fordulónként 30.000-40.000 Ft is lehet.

Míg Biatorbágyon 12.937,50 Ft-ba kerül egy forduló, így havonta 25.875 Ft, évente 310.500 Ft a szippantás költsége, Dunabogdányban ugyanez 30.403 Ft/forduló, havonta 60.806 Ft, évente pedig 729.672 Ft-ra rúg.

„Megkeresett minket Imre Kajászóról, aki ki szerette volna váltani a meglévő 12 köbméteres emésztőjét, ahol a szippantást havonta kétszer kellett megoldani, ez havi szinten 19.896 Ft-ot jelentett. Vásárolt egy szennyvíztisztító készüléket, a befektetése 3 év alatt térült meg.

Ugyanígy, kevesebb mint 3 éven belüli megtérülést értek el kecskeméti ügyfeleink is egy egyedi adottságú telken, Écsen pedig különösen magas volt a szippantás havidíja, így a saját készülék működtetése másfél év alatt visszahozta a ráfordított költséget” – osztja meg velünk az adatokat Krasznói Anna.

Hiába szennyvíz, mégsem büdös

A biológiai szennyvíztisztító berendezés környezetében megfelelő működés esetén nincs kellemetlen szaghatás, mivel a folyamatos levegőztetés miatt a szennyvíz nem indul rothadásnak, mint az emésztőgödrökben, vagy a nem levegőztetett rendszerekben.

„A biológiai szennyvíztisztító elsősorban lakossági szennyvíz tisztítására készült. Ebbe beletartozik a WC-ből származó összes szennyvíz (feketevíz), valamint a háztartás egyéb folyékony hulladékai a tisztálkodásból, a takarításból, a mosásból, a mosogatásból stb. (szürkevíz). Ezeket a szennyvíztisztító újrahasznosítható vízzé alakítja” – fejtette ki az ÖkoTech-Home Kft. ügyvezetője.

Nem érdemes késlekedni

A szennyvíztisztító berendezések engedélyezésének feltételei, valamint létesítési szabályai településenként eltérőek lehetnek. Azokban a városokban, falvakban, ahol a csatornázást a közeljövőben tervezik megvalósítani, az engedélyezés akadályokba ütközhet. Éppen ezért érdemes mielőbb tájékozódni a lehetőségekről, és helyszíni felmérést követően a megvalósítást sem halogatni.

„A berendezés a közműves szennyvíztisztítással egyenértékű környezetvédelmi megoldást biztosít. Egyszerű a beszerelése és a működtetése is. A beszerelés csak néhány órát igényel, a működtetést pedig bárki elsajátíthatja.

Alacsony a beruházási és a fenntartási költsége, a szennyvíztisztító legyártása és üzembe helyezése nem haladja meg egy központi csatornavezetékre való csatlakozás átlagos költségeit” – ismertette Krasznói Anna.

Az ÖkoTech-Home Kft. szolgáltatásai között a berendezés karbantartása és szervizelése is szerepel, ezzel hosszú távú, gondtalan alkalmazást biztosítva ügyfeleiknek.

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.