Tudástár

Torma termesztése – Tanácsok hobbikertészeknek

A torma (Armoracia rusticana) évelő fűszer és gyógynövény, melynek rendkívül karakteres íze van. Helyigényes, ugyanakkor egyszerűen termeszthető növény. A levelei nagyméretűek, ráncosak, akár egy méter magasra is megnőhetnek. Vaskos, fehér színű karógyökere miatt termesztjük.

C, B1, B2, és B6 vitamint, illetve más tápanyagokat, például káliumot, kalciumot, magnéziumot, vasat és foszfort is tartalmaz. Mustárolaj tartalma miatt jellegzetesen csípős íze van. Felhasználható reszelve vagy savanyítva, kiváló kiegészítője a húsféléknek, szószoknak vagy mártásoknak is.

Gazdabolt országos szállítással, akár 24 órán belül! >>>

A torma igényei és ültetése

A torma egy viszonylag igénytelen növény, ennek köszönhetően egyszerűen termeszthető. Legjobban a napos, világos vagy félárnyékos helyeket, és a nyirkos, mélyrétegű homoktalajokat kedveli. A laza talaj fontos a számára, hiszen így szabályosabb, egyenesebb gyökeret fejleszt.

Ültetés előtt érdemes talajlazítást végezni homokkal vagy tőzeggel. Kötött talajban a szára vékony és elágazó lesz, és meg is fásodik, valamint az íze is kellemetlenül csípős lesz.

A torma termesztése gyökérdugványokkal történik, melyeket ősszel vagy tavasszal ültethetünk el. Az ültetési mélység 3-5 cm, a tőtávolság pedig 30 cm legyen. Figyeljünk rá, hogy megfelelő nagyságú helyet hagyjunk a növények számára, mivel helyigényes növény.

A nyári szárazabb időszakokban öntözést igényel, más teendőnk azonban nem nagyon lesz vele. A torma betakarítási ideje októbertől márciusig tart.

Ideális termőhelyen a torma a földben maradt gyökérdarabokról gyorsan szaporodik és gyomszerűen terjed, új gyökerei pedig már nem elég szépek. Emiatt célszerű mindig alaposan kiszedni a talajban maradt gyökereket, és minden évben újra ültetni a tormát.

Kép forrása: Flickr / Szerző: Edsel Little / Licence: CC BY-SA 2.0

Friss cikkek innen:Tudástár

Comments are closed.