Támogatott tartalom

Tudj meg mindent a gyémántokról!

Akár van már gyémántod, akár a későbbiekben fogsz rá szert tenni, érdemes tisztában lenned azzal, hogy hogyan lehet meghatározni egy gyémánt értékét. Ha azt mondjuk, hogy figyeld a 4C-t, akkor nem mondtunk neked sokat, viszont az alábbi cikkben kifejtjük ennek részleteit, és te is gyémántszakértővé válhatsz egy pillanat alatt.

Sőt, bemutatjuk neked nemcsak az ötödik C-t, hanem még a hatodikat is, így szinte biztos lehetsz abban, hogy amikor egy gyönyörű gyémánt akad a kezedbe, tudod, hogy milyen paraméterekre kell figyelni.

A gyémánt karátja (1C – Carat)

Amikor egy olyan ékszert vásárolsz, amely gyémántot tartalmaz, az Ékszerpalota egyedi áras ékszerei között több ilyet is találsz, akkor az első paraméter a karát, vagyis a kő tömege. Ez egy nagyon könnyen megvizsgálható jellemző, ugyanis a drágakövet egyszerűen le kell mérni.

1 karát az 0,2 gramm, tehát ha lemértük a kő súlyát, akkor megkapjuk, hogy hány karátos. A gyémánt annál értékesebb, minél nagyobb a tömege, tehát mennél több karátos.

Azt viszont tudnod kell, hogy a karát növekedésével a gyémánt értéke nem egyenesen arányosan növekszik, tehát az egy karátos gyémánt nem kétszer annyiba kerül, mint egy fél karátos, hanem sokkal többe. Pontosabban az exponenciális növekedés következtében négyszer annyiba fog kerülni.

A nagyobb kövek tehát sokkal drágábbak, mint a kisebbek, és egy nagyobb kő értéke nem fog megegyezni több kisebb karátos gyémánt értékével akkor sem, ha összességében azonos a tömegük.

A gyémánt tisztasága (2C – Clarity)

Ha tízszeres nagyítóval nézzük a követ és látunk benne apró tökéletlenségeket, zárványokat, azok csökkentik a gyémánt értékét. Minél zárványmentesebb tehát a drágakövünk, annál többet ér.

A drágakövünk színe (3C – Color)

A gyémánt színe széles skálán mozog, de minél fehérebb, annál értékesebb. Azonban, ha valamilyen “fancy” színben tündököl, például kék, zöld, pink vagy piros, akkor ezek éppen, hogy növelik a kő értékét.

Csiszolás (4C – Cut)

Egy szépen, szakszerűen csiszolt gyémánt többet ér, mint egy elnagyolt munka. Nézni kell az arányokat, a polírozást és a szimmetriát. A mestermunka megnövelheti a kő értékét.

Az ötödik C: Certificate, vagyis a tanúsítvány

Nem minden Certificate van kőbe vésve, hiába rendelkezel vele. Kizárólag a GIA, HRD, IGI független gyémántértékelő laboratóriumok fogadhatóak el itthon, a tanúsítványuk ugyanis megkérdőjelezhetetlen.

És végül a hatodik C: Customer, avagy a vásárló

Nem mindegy ugyanis, hogy hol veszed meg a gyémántodat. Egy sötét kapualjban jutsz hozzá okosban, vagy egy prémium üzletben vásárolod örök garanciával. Gondold át, hogy a megajándékozott melyik verziónak örülne.

Most már tisztában vagy vele, hogy a gyémántokat milyen szempontrendszer alapján értékeljük. Ha a kő foglalatban van, akkor a súlyát nehezebb meghatározni, bár erre is vannak módszerek.

Nagyobb, értékesebb kövek esetén, ha kétség merül fel a karátot illetően, akkor érdemes kivenni a foglalatból és megmérni. A gyémánt kiváló ajándék, bármikor örömet tudsz vele okozni!

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.