Mozaik

Uniós oltalmat kapott a jászsági nyári szarvasgomba

Uniós oltalomban részesült a jászsági nyári szarvasgomba – közölte az Agrárminisztérium az MTI-vel. Mint írták, az Európai Bizottság augusztus 19-én kihirdetett rendeletével uniós oltalomban részesítette a „jászsági nyári szarvasgomba” elnevezést.

Hozzátették: a jászsági nyári szarvasgomba oltalom alatt álló földrajzi jelzés a nyári szarvasgomba (Tuber aestivum Vittad.) föld alatti gombafajnak a megjelölt földrajzi helyen összegyűjtött, friss helyi változatát jelöli.

Termőterülete az Észak-Alföldön, a Tarna és Zagyva völgyében elhelyezkedő Jászságban található. A jászsági nyári szarvasgomba leginkább a tölgy, a mogyoró és a gyertyán gyökérzetén telepszik meg természetes módon, de ültetvényeken, úgynevezett Trifla-kertekben is terem.

A Jászságban jellemzően tölgyekkel létrehozott Trifla-kerteket találunk – ismertette a tárca. Az Agrárminisztérium tájékoztatása szerint a jászsági nyári szarvasgomba egyedi illata leginkább főtt kukoricára vagy pörkölt és erjedt árpamalátára emlékeztet, amelyet a frissen kaszált fűre jellemző illat kísér.

Íze intenzív, a finom dióra hasonlít. Május végétől augusztus végéig terem, szemben a többi szarvasgombával, amelyek november végéig is gyűjthetők.

Tudatták azt is, hogy a jászsági szarvasgombász hagyományok ápolása érdekében Jászszentandráson működik az ország első szarvasgombász-múzeuma.

A Magyar Szarvasgombász Szövetség minden évben Jászszentandráson, a „szarvasgomba fővárosában” tartja éves szezonnyitó rendezvényét, valamint a Szent László Szarvasgomba Lovagrenddel közös szarvasgombás ételek főzőversenyét.

Az AM ismertetése szerint a jászsági nyári szarvasgomba 2016-ben elnyerte a „Hagyományok-Ízek-Régiók” (HÍR) védjegy használati jogát. Előszeretettel használják rá a „jászsági fekete gyémánt”, a „Jászság aranya”, vagy a „jász trifla” jelzőket, amelyek jól mutatják, hogy a terméket igen nagy becsben tartják a térségben.

A termőtáj egyedülálló terméke magas áron értékesíthető a hazai és külpiacokon – közölte a szaktárca.

Kép forrása: MTI / Szerző: Mészáros János

Forrás: MTI

Friss cikkek innen:Mozaik

Comments are closed.