Mozaik

Védelem a földeken: így védekezz a leégés ellen

Ma Magyarországon akár már kora tavasztól késő őszig jelentős lehet az UV-sugárzás a szabad ég alatt. Szabadban dolgozók, kertészek esetében olyan jelentős a napon eltöltött órák száma, hogy egyszerűen muszáj védekezni: hogy elkerüld az azonnali leégést, illetve a bőr hosszú távú károsodását.

A védelem első vonala: fizikai védelem

Ahol lehet, fedjük el a bőrünket – persze tudjuk, hogy nyáron 40 fokban ez nem feltétlenül olyan egyszerű. Viseljünk munkakesztyűt, sapkát, izzadság-felfogó pamut anyagot a nyakunk körül – bármit, ami még kényelmes a hőmérsékleti viszonyok között és lehetőleg fizikailag megakadályozza, hogy a napsugarak a bőrünket érjék.

Manapság már kaphatóak kifejezetten olyan ruházati darabok is, amelyek az UV-sugárzás ellen is védenek: ezek jellemzően könnyű anyagúak, de megadják a szükséges védelmet. Másodsorban, ha tehetjük, dolgozzunk árnyékban/időzítsük a legmelegebb napszakra az árnyékban végezhető munkákat.

A védelem második vonala: naptej

Az UV-sugárzás elleni második védelmi vonal a naptej alkalmazása: itt fontos tudni, hogy léteznek kémiai és fizikai fényvédők. A kémiai fényvédők elnyelik az UV sugárzást, hatására kémiai folyamaton mennek keresztül és felszívódnak a bőrön: bekerülnek a véráramba, akár már egyetlen használat után is.

A probléma, hogy többségük bizonyítottan hormonkárosító hatású, többeket betiltottak már egyes országokban, mert károsak az élővilágra is. Természetközelben dolgozóként sejtheted, hogy ez nem egy olyan készítmény, amit szeretnél nagy mennyiségben alkalmazni.

A fizikai fényvédők ezzel szemben apró ásványi szemcsékből állnak, amelyek a bőrre kenve mint a tükör visszaverik a napsugarakat. Nem szívódnak fel a bőrbe – kivéve ha nano méretűek, mert azokat jobb elkerülni – lemoshatóak.

A fizikai fényvédők tipikusan nagyon fehérek, enyhén világos réteget hagynak a bőrön. Cserébe úgy tapadnak, hogy még az izzadság se fogja őket nagymértékben leoldani.

Egyetlen apró hátrányuk, hogy nem ideális őket belélegezni: ami krém formátumban természetesen lehetetlen. A lényeg, hogy spray formátumot ne használj, mert ott már belélegezhetsz apróbb részecskéket!

A naptejből érdemes a test egészére és az arcra külön választani. Az ideális fizikai fényvédő arcra könnyebben, vékonyabb rétegben felkenhető és tartalmaz a fényvédelmen túl ápoló, regeneráló összetevőket is, hogy rögtön kompenzálja is az UV-sugarak okozta károsodást. (Ugyanis bármennyi naptejet kensz magadra, valamennyi károsodás mindenképp éri a bőrödet.)

Az arcon belül egy terület van, amire érdemes különösen odafigyelni, az pedig az ajkak: olyasvalaki számára, aki akár egész nap szabadban van, az ajak bőrét is védeni kell, az is leéghet, az is károsodhat és bizony ide is érdemes UV-szűrős ajakírt kenni a nyári időszakban – ebből is elérhető már fizikai fényvédő változat.

Harmadik lépés: kompenzáld az UV-sugárzás hatásait

Sajnos a naptejek – bármilyen gyakran is kened újra őket – nem nyújtanak 100%-os védelmet. A bőrt mindenképp éri valamilyen mértékű károsodás. Az UV-sugárzás az egyik fő bőröregítő tényező. Amit tehetsz, hogy a lehető leginkább segíted a bőr regenerációját.

A hidratáltság visszanyerésében nagy segítségedre lehet az aloe-vera gél. A bőr regenerációját pedig olyan bázisolajok segíthetik, mint a csipkebogyó-olaj, a kókuszolaj vagy a kifejezetten napozás utánra javasolt testápolók, arcápoló szérumok.

Lényeg a lényeg, ne feledkezz el a napsugárzás elleni védekezésről: ez már nem az a nap, ahol 100 éve felmenőink akár évtizedekig elvoltak mindenféle védelem nélkül. Az ózonréteg vékonyodásával, a globális klímaváltozással az UV-sugárzás sokat erősödött, a bőrödnek pedig szüksége van a védelemre!

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Mozaik

Comments are closed.