Támogatott tartalom

Vegye fel a harcot a krónikus halogatás ellen!

Elhalasztott, félbehagyott teendők vagy el sem kezdett feladatok, halmozódó felelősségek, lekésett határidők – ha ezek a mindennapi élet szerves részét képezik, lehet, hogy krónikus halogatásról van szó. Cikkünkben utánajárunk, mi a ennek a jelenségnek az oka, és mit lehet kezdeni vele, ha krónikussá válik.

Rengeteg élethelyzetben megjelenhet a halogatás, kezdve a mosógépből való kipakolástól egészen a mérgező kapcsolatból való kilépésig. Az Onlinepszichológus.net szakemberei is feldolgozzák ezt a témát a weboldalukon lévő blogban, az ott olvasható információk alapján lássuk, miért halogatnak egyesek és hogyan szabadulhatnak meg ettől a szokástól?

Mi az a halogatás és mi okozza?

A halogatás rendkívül gyakori szokása az embereknek, akkor beszélünk erről a jelenségről, ha az egyén tudja, mi a feladata, azt is tudja, hogy fontos és sürgős, de ennek ellenére nem tesz lépéseket az elvégzése felé.

Kifogást keres, elodázza a tennivalót, “ráér holnap”, gondolja, a következő napon pedig ugyanezt a fogja mondani magának. A háttérben sokszor az áll, hogy a tevékenység kellemetlen, kelletlen, vagy nincs hozzá elég információ, esetleg az egyén nem készült fel eléggé az elvégzésére.

Az is lehet, hogy fél a kimenetelétől, a kudarctól, vagy önbizalomhiányban szenved.

Ki a krónikus halogató?

A krónikus halogatónak azt a személyt hívjuk, aki rendszeresen ugyanazokat, vagy egymáshoz nagyon hasonló döntéseket, tevékenységeket odáz el. Ez a tulajdonsága megakadályozza abban, hogy teljes, kiegyensúlyozott életet élhessen, mert megbízhatatlannak tűnik általa, így környezete – családja, barátai, munkatársai – is szenvednek tőle.

Főbb csoportjai az alábbiak:

  • Dacos halogatók, akiknek “senki ne mondja meg, mit csináljanak”
  • Aggódó halogatók, akik azért nem végzik el időben a feladatukat, mert az kilépést jelent a komfortzónából
  • Kényelmes halogatók, akik kerülik a stresszt, inkább a pihenést, szórakozást kedvelik
  • Túlteljesítő halogatók, akik azért odázzák el a feladatokat, mert túlvállalták magukat, így fizikailag lehetetlen azokat teljesíteni időben
  • Álmodozó halogatók, akik hajlamosak elrugaszkodni a realitástól
  • Tökéletességre törekvő halogatók, akik biztosak benne, hogy nem lesz magas minőségű a feladat, ezért inkább bele sem kezdenek

Mit tehetünk ellene?

A krónikus halogatás leküzdéséhez nagy önismeret szükségeltetik, ezt egyedül kevesen tudják megszerezni. Így az önismereti csoport vagy egyéni pszichológusi terápia javasolt, ahol feltárják a halogatás pontos okait. Emellett nagyfokú fegyelem, akaraterő és következetesség is kell, hogy a feladatok elodázásának szokását az ember megszüntethesse.

Ha megtalálja az egyensúlyt a szórakozás és a munka, a pozitív és negatív dolgok, a kötelességek és a jutalmak között, esélye van egy boldogabb, felszabadultabb életre, ehhez azonban kitartás és türelem kell.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.